Van'da bir binanın her katına farklı rapor
Van'daki hasar tespiti raporlarına itiraz eden inşaat Mühendisleri Odası, "Bir binanın zemin katına ağır, orta katlarına orta ve üst katlarına ise az hasar raporu vermek mantık dışı" dedi
Van'daki hasar tespiti raporlarına itiraz eden inşaat Mühendisleri Odası, "Bir binanın zemin katına ağır, orta katlarına orta ve üst katlarına ise az hasar raporu vermek mantık dışı" dedi
Van'da meydana gelen depremlerin ardından yapılan hasar tespiti sonuçlarına, Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği'ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi tepki gösterdi. TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, bir binadan sadece karot numunesi alınarak binanın yıkımına karar verilmesinin hiçbir yönetmelikte olmadığını söyledi. Bir binanın bütün olduğunu belirten Bakır, "Hasar tespit raporunda bir binanın zemin katına ağır hasarlı, orta katlarına orta hasar ve üst katlarına ise az hasar raporu vermek mantık dışıdır. Bilimsel ve teknik verilere dayanmayan sonuçlarla vatandaşın binalarının yıkılması ülke ekonomisine zarar vereceği gibi, mağdur olan vatandaşın mağduriyetini artıracaktır" dedi.
Raporlar geri çekilmeli Van'daki depremlerin ardından başlatılan hasar tespit çalışmaları son buldu. Teknik heyetler binalara 'ağır', 'orta' ve 'az hasarlı' raporu verdi. Ancak, yapılan itirazlar üzerine Van Valiliği'nce İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nden uzmanlardan oluşan heyetler yeniden inceleme yaptı.
Raporların açıklanmasının ardından da bugün konuyla ilgili TMMOB Van Şubesi bir basın toplantısı düzenledi. TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, hasar tespitinin standartlara uygun olmadığını iddia etti. Van'daki hasar tespitinde binaların her katına ayrı bir rapor verildiğine dikkat çeken Bakır şöyle konuştu: "Üniversite hocalarının AFAD'a göndermiş oldukları nihai hasar tespit sonuçlarını incelediğimizde, binlerce yapıya sırf karot numune değerleri sonuçlarına göre ağır hasar raporu verildiği tespit edilmiştir. Ağır hasar olarak verilen yapıların birçoğunun taşıyıcı elemanlarında hiçbir yapısal hasar olmadığı ve bu yapılardan alınan beton karot numune sonuçlarının ise, ortalama C16 ve C 25değerinde oldukları tespit edildi. Az hasarlı denilen bazı binaların ise orta ve ağır hasarlı oldukları tespit edilmiştir. Bu yanlışın bir an önce düzeltilmesi ve ilimiz için yayınlanan hasar tespit raporlarının geri çekilmesi gerekmektedir."
Milliyet
Yorum Yaz