Van’ı deprem değil, çarpık yapılaşma vurdu
Türk Yapısal Çelik Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, “Doğru projelendirilen ve doğru malzeme ile doğru yapılan hiçbir yapı depremde yıkılmaz” dedi.
Van Depremi'nin bir kez daha ‘İnsanları deprem değil, kötü yapılaşma öldürür' gerçeğini gözler önüne serdiğini söyleyen Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, “Şimdi ülke olarak birlikte yaşayacağımız depremlere dayanıklı yapılar konusunda bilinçlenme ve önlem alma zamanı” dedi.
Çelik yapı üreticileri olarak doğru projelendirilen ve doğru yapılan hiçbir yapının depremde yıkılmayacağına inandıklarını belirten Prof. Yardımcı, “Bundan sonra depremle yerle bir olan Van ve ilçeleri yeniden imar edilirken Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği göz önünde tutulmalı. İnşaat faaliyetlerinin zorlaştığı her türlü mevsim şartlarında süratli yapım ve kurulum olanağı sağlayan depreme dayanıklı çelik yapılara gereken önem verilmeli. Önümüz kış, depremzedelerin biran önce günlük hayatlarına dönebilmeleri, başlarını sokacak bir evle mümkün. Bu nedenle gevşek zeminde dahi yaşamaya imkan sunan çelik yapıların bu avantajlarından Van'da da yararlanılmalı tercih edilmeli” diye konuştu.
‘Göreve hazırız'
Çelik yapı sektörü ve TUCSA olarak kendilerine bir görev verilmesi durumunda olanaklar ölçüsünde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Nesrin Yardımcı, “Depremin hemen ardından Yönetim Kurulumuz tüm üyelerle birlikte alınabilecek önlemleri değerlendirmeye başlamıştır. Gerektiği durumda bölgeye iş makinalarının sevk edilmesi, konteyner tipi ofis, sağlık merkezi veya konut temininin sağlanması, okul v.b. kamu binası olarak kullanılabilecek hafif çelik yapı ve çelik taşıyıcı sistemli yapı inşaa edilmesi, çelik yapılarda kullanılabilecek malzeme desteği verilmesi, danışmanlık ve proje desteği sağlanması için olanakların değerlendirilmesine başlanmıştır açıklamasında bulundu.
‘Depremden önce önlem alınmalı'
Aslında bu tür önlemlerin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) da belirttiği gibi depremden önce alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yardımcı, şöyle devam etti:
“Depreme karşı önlemlerin depremden önce alınması gerekir. Bu düşünceden hareketle, Türk Yapısal Çelik Derneği olarak bir “Afete Dayanıklı Çelik Yapılar” Kamu Araştırma Geliştirme (KAMAG) projesi ile “Çok Amaçlı Afet Hazırlık Yapıları” konulu bir inovasyon projesini bu yıl içinde AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı'na sunduk. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, depreme karşı güçlendirme finansman modeli üzerinde de ön çalışmalarımız başlamıştır.”
Son olarak depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı dileyen TUCSA Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, “Teknolojinin bu kadar geliştiği çağımızda artık kötü yapılaşmadan dolayı can kayıplarının olmamasını temenni ediyoruz. Deprem olmadan yaptığımız uyarıları deprem sonrası da yapıyoruz. Ancak bir mesafe alamıyoruz. Türk Yapısal Çelik Derneği olarak bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye kararlıyız” dedi.
Yorum Yaz