maritbet girişmaritbet
Vekalet Kaba: Sekiz milyon konut çürük!

Vekalet Kaba: Sekiz milyon konut çürük!

Türkiye’deki binaların yüzde 60’ının depreme dayanaksız olduğunu belirten Sarp Group Genel Koordinatörü Kaba, “Bu da 8 milyon konuta tekabül ediyor” dedi

Firma olarak kentsel dönüşümü çok önemsediklerini ve yakında bazı kentsel dönüşüm projelerinde var olacaklarını ifade eden Sarp Group İnşaat Genel Koordinatörü Vekalet Kaba, Türkiye'de mevcut yapı stoğunun yaklaşık yüzde 60'ının depreme dayanıksız olduğunu ifade ederek, “Bu da yaklaşık 8 milyon konuta tekabül ediyor. Bu çok büyük bir rakam. Kentsel dönüşüm seferberliğine bugün tam anlamıyla başlasak, tamamlamamız bir 10-15 seneyi bulur” diye konuştu.

“Hepimiz suçluyuz”

“Bugüne kadar ülkemizi çok kötü inşa ettik” diyen Kaba, “Malzemeyi iyi seçmedik. Yeri geldi kaçak yaptık. Yapılana göz yumduk. Sonuçta da ülkedeki yapı stoğunun yarıdan fazlasının yenilenmesi gereken bu duruma geldik. Bu durumu elbirliğiyle yarattık aslında. Bunda hepimizin suçu var. Benim de vardır. Ancak düzeltmek de bize düşüyor. Taşın altına herkesin elini sokmamız lazım. Artık önümüze bakmalı, ‘Şu kişi şu zaman şöyle yaptı' demektense bundan sonra ne yapılması gerektiğini konuşmalıyız” dedi.

Bir deprem olsa...

Kentsel dönüşümü adeta bir memleket meselesi olarak gördüklerini belirten Kaba, kentsel dönüşüm için getirilen eleştirilere de şöyle yaklaştı: “Her ülkede, her konu hakkında muhalefet edecek insanlar olacaktır. Olması da gerekir. Olmaması anormal olurdu zaten. Ancak gördüğüm kadarıyla işin özüne değil yöntemlerine muhalefet var. Çünkü kentsel dönüşümün ülkeye verebileceği olası zararlar, Allah saklasın, olabilecek büyük bir depremin vereceği zararlar yanında adeta devede kulak kalır.”

Kentsel dönüşümü, “bedeli ne olursa olsun yapılması gereken bir olay olarak değerlendiren Kaba, “Bunu bir çeşit trafik kazası gibi düşünmek lazım. Malum, bir trafik kazası olduğunda yol trafiğe kapatılıyor. Orada bekleyen insanlar varmış, geç kalıyorlarmış, vakit kaybediyorlarmış, aslında o kadar önemli değil. Çünkü orada kaza yapan aracın içindeki insanın hayatı söz konusu” ifadelerini kullandı.

Dönüşüm bu değil

Halihazırda uygulanan kentsel dönüşüm sisteminin gerçek manada bir kentsel dönüşüm olmadığını savunan Kaba, “Biz aslında kentsel dönüşüm adı altında bina yenilemesi yapıyoruz. Eski, depreme dayanıksız binaları yıkıp yeni ve dayanıklısını yapıyoruz. Baktığınız zaman gerçek manada kentsel dönüşüm bu değil. Gerçek kentsel dönüşümle sadece binayı değil, semtin yapısını da değiştirirsiniz. Bölgeyi baştan aşağı yenilersiniz. Ama varsın olsun” dedi.

Yıldırım Gökkaya - Dinçer Bilginer/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"
  • 03.07.2024 16:22

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Dış hatlarda 50 ülkede 60 nokt ...

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor
  • 28.06.2024 16:33

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenle ...

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı
  • 13.06.2024 13:44

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satış sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı
  • 11.06.2024 13:42

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı

Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarının en bü ...

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor
  • 11.06.2024 10:50

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor

Yıllık izinleri başlayan bazı gurbetçiler, araçlarını da yanlarında getirebildik ...

Türkiye, Via Carpathia Otoyol Projesi'nde işbirliğine hazır
  • 28.05.2024 10:09

Türkiye, Via Carpathia Otoyol Projesi'nde işbirliğine hazır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Via Carpathia Otoyol Projesi'ni ...