Voteclab akıllı ev sistemi enerjiden yüzde 30 tasarruf sağlıyor!
Mersin'de akıllı ev sistemleri üretimi üzerine faaliyet gösteren Voteclab, söz konusu sistem sayesinde enerjide yüzde 30'lara kadar tasarruf sağlama iddiasında
Mersin'de akıllı ev sistemleri üretimi üzerine faaliyet gösteren Voteclab, söz konusu sistem sayesinde enerjide yüzde 30'lara kadar tasarruf sağlama iddiasında. Voteclab Şirket Müdürü Atanur Melek, akıllı ev sisteminin doğru yapılanması ve kullanımının yaygınlaşması halinde enerji tasarrufunun yanında ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlanacağını söyledi. Sistem kaynaklarını çok daha verimli kullanma imkânı sağlayan akıllı ev sistemlerinde dünya geneliyle Türkiye'deki kriterlerin farklı olduğuna değinen Melek, "Akıllı ev kavramı, güvenlik, enerji verimliliği ve konforu bünyesinde barındıran bir bütündür. Dünyada akıllı ev kavramı ile Türkiye'deki kavram biraz farklı. Dünyada enerji verimliği anlamında ilk sırada tasarruf, daha sonra konfor geliyor. Türkiye'de ise enerji verimliliği çok önemsenmiyor, önceliği konfor almış durumda. Güvenlik ve enerji verimliği daha sonra geliyor" dedi.
Akıllı ev konseptinin tek bir unsurdan oluşmadığını anlatan Atanur Melek, konseptin, akıllı ev kavramı ortaya çıkıncaya kadar gelişen sistemlerin bir araya getirilip birleştirilmiş hali olduğunu dile getirdi. Aydınlatma, güvenlik, multimedya altyapısı gibi unsurların da sisteme entegre edilerek oluşturulduğunu açıklayan Melek, akıllı ev sistemini herkesin ulaşabileceği bir sistem haline getirdiklerine işaret ederek, şu an itibarıyla yeni yapılan binalarda sistem altyapısını hazırlayıp teslim ettiklerini, son kullanıcının talep etmesi halinde ise farklı eklemeleri de yapabildiklerini kaydetti.
"Geçen yıl Ar-Ge ofisi oluşturduk"
Sektörde 2004 yılından beri elektronik ve otomasyon sistemleri üzerine faaliyet gösterdiklerini belirten Melek, geçen yıl Mersin Teknopark'ta Ar-Ge ofisi oluşturduklarını aktardı. Bunun dışında merkez ofis olarak 200 metrekarelik bir alana sahip olduklarını kaydeden Melek, akıllı ev sistemleri üzerine araştırma-geliştirme çalışmaları ve üretim yaptıklarını belirtti.Üretimlerinin Amerikan konseptine uygun olarak yapıldığını vurgulayan Atanur Melek, tasarım, yazılım ve prototip yani teknolojik kısmının Mersin'de yapıldığını, ürünlerin ise tamamen fabrikasyon sistemlerle İstanbul'da üretildiğini anlattı. Ürünleri ve firmalarıyla ilgili vizyon çalışmalarını yürüttüklerine ve şimdilik uluslararası boyutlarda değil, Türkiye geneli çalıştıklarına değinen Melek, "Piyasaya tam olarak açılmış değiliz. Şu an için ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne çalışıyoruz. Güneydoğu illerinde ve Mersin'de bitmiş projelerimiz var. Onun dışında yeni yeni Ege ve İç Anadolu bölgelerine açılmaya başladık" diye konuştu.
Firmanın dünya devi firmalarla aralarındaki tek farkın marka bilinirliği olduğunu iddia eden Atanur Melek, yerli bir firma olduklarını belirterek, Uzakdoğu ile hiçbir bağlantılarının bulunmadığını ve üretimde kullanılan malzemelerin Avrupa ve Amerika merkezli firmalardan temin edildiğini ifade etti. Tüm ürünlerinin Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak üretildiğini vurgulayan Melek, "Yazılım olarak ciddi bir tecrübeye sahibiz. Dünyadaki haberleşme altyapılarından hemen hemen en güvenilir sistem olan CAN-BUS yapısını akıllı evlerde kullanıyoruz" açıklamasını yaptı.
Sektör sıkıntılarına da değinen Melek, şöyle konuştu: "Akıllı ev kavramında bir otorite olmadığı ve kurallar net koyulmadığı için bölgesel olarak ve firmadan firmaya farklı anlaşılabiliyor. Bir firma akıllı evin tanımını farklı yaparken diğer firma daha farklı yapabiliyor. Ortak kabul görmüş değerler olmadığı için, çok göreceli kavramlar ortaya çıkıyor. Kavramın kuralları tam olarak çizilmiş değil. Bunun netleşmesi gerekiyor."
Kobiden
Yorum Yaz