'Yabancılara satış konusunda adımlar daha doğru atılmalı'
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2017 yılında yabancılara satış konusunda vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili açıklama yaptı.
2017 yılında yabancılara satış konusunda vatandaşlık hakkı verilmesi ve KDV muafiyeti gibi yeni düzenlemeler hayata geçirildi. TÜİK verilerine göre 2016 yılında 18.391, 2017 ilk üç ayında ise 4316 konut satışı gerçekleşti. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yabancılara satış konusunda adımlar daha doğru atılmalı. Birçok konuda yaşanan aksaklıklar yabancıların Türkiye pazarından uzaklaşmasına neden oluyor” dedi.
TÜİK verilerinin sadece tapu dairelerinde gerçekleşen konut satış sayılarını gösterdiğini dile getiren Özelmacıklı “Yabancılara satışta tapu devirlerinin gerçekleşmesi TÜİK verilerine yansımakta lakin bunun 3-4 katı kadar bir satış aslında sözleşmeli satışlardan oluşuyor. Sözleşmeli satışlar ise inşaat firmaları ve acenteler üzerinden gerçekleşiyor. Açıkçası Türkiye'de elimizde hangi illerde, hangi adetlerde satış gerçekleşiyor bu veriler mevcut değil” dedi.
“KDV uygulamasının müşteriye izahı zor”
Yabancılara satışlarda KDV muafiyetine de değinen Özelmacıklı “Düzenlemeye göre Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemiyorlar. Konutlarda inşaat firmaları zaten satış rakamlarında KDV dahil olarak satış yapıyorlar. Arsa rayiç değeri birçok bölgede ve kentsel dönüşüm kapsamında KDV zaten yüzde 1. İşyerleri ise yabancılar tarafından ilgi çekmiyor. Önemli olan döviz girişini de sağlamak ise, 2. El satışlarda da yabancılara tapu harcı muafiyeti getirilebilir. Bu sayede üretilmiş konutlar ve işyerlerinin pazarlanması olumlu yansıyabilir” dedi.
Altın Emlak Genel Müdürü “2017 yılı Ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ev alan yabancıya vatandaşlık düzenlemesi henüz uygulanamıyor. Bu ilişkin tapu ve nüfus idarelerindeki yönetmelik çalışmaları ise hala sürüyor. Yasal düzenlemeler daha hızlı hataya geçirilmeli. Örneğin şu anda alınacak taşınmaz birden fazla olup olamayacağı, gayrimenkulün türü, rayiç değer mi yada tapu değerinin mi esas alınacağı gibi pek çok soru işareti çözüm bulabilmiş değil” dedi.
"Tapu işlemleri daha hızlı yapılabilmeli"
Şu an itibarı ile herhangi bir ilçede yüzde 10 sınırına yaklaşan bölge bulunmadığını ve askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri kanunu kapsamındaki sorgulamaların tapu işlemleri sırasında vakit kaybına neden olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, “Yabancı gerçek kişilerin taşınmaz edinim talepleri sırasında yerin askeri bölgelerde kalıp kalmadığına ilişkin yazışmalar yapılmakta. 05.05.2011 tarihinde yapılan işbirliği mutabakatında, illerde tespit çalışmalarının yapılması ve askeri makamlara sorulmaya gerek kalmaksızın işlemlerin gerçekleştirilmesinin uygun olacağı karara bağlanmıştı. Bu kapmamda ilk düzenleme ise geçen hafta 17.05.2017 tarihinde çıkartılabildi. Yapılan düzenleme ile 16 ilde artık sorgulama yapılmayacak. Bu iller Adıyaman, Aksaray, Aydın, Çankırı, Çorum, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sinop, Uşak ve Yozgat.” Bu illerin hızlı bir şekilde artırılmasını da dile getiren Özelmacıklı, uygulamaların gecikmesi sektöre olumsuz etki ettiğini belirtti.
Yorum Yaz