Yabancıların Türk konut sektörüne ilgisi azaldı mı?
Son dönemde yaşaşan terör olaylarıyla birlikte dövizin artması ve iktidarın kurulamaması, yabancıları etkilemiş gibi gözüküyor.
Türk ekonomisinin lokomotifi olan ve son 13 yıllık süreçte yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği gayrimenkul sektörü, son dönemde sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Yaşanan terör olaylarıyla birlikte hükümetin kurulamaması, konut almak isteyenleri bekleme kararına yönlendirdi.
Bu süreçte diğer bir avantaj ise konut fiyatlarının yükselmemesi oldu. Müteahhit firmalar, yeni yatırımlarına ara vermeden devam ederken döviz birikimi olanlar büyük bir avantaj yakaladı. 3 lirayı aşan dolar ve 3.5 seviyesine gelen euro, ev alacak yabancılar içinde bir fırsat oldu.
Peki yabancıların tüm bunlara rağmen ev alma sürecini yavaşlattığı hatta var olan konutlarını sattığı iddiaları doğru mu? Emlaktasondakika.com olarak iddiaların gerçeklik payını araştırdık…
Ruslar Antalya'da evlerini ucuza satmıyor
Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Şeref Sağlam
Rusların evini sattığı gibi bir durum söz konusu değil. Bugün 100 bin euroluk satılan eve deseniz ki 90 bin euro, alıcı çıkar. Burada insanların kafası bulandırılıyor. Geçmiş yıllara göre mülk edinme sayısı yüzde 15 civarında düştü. Gerek ülkelerindeki ekonomik krizden gerekse piyasadaki durgunluktan. Yoksa yabancıların mülklerini yüzde 50 aşağıya satması gibi bir şey yok, bu doğru değil. Antalya'da parası olup mülk edinmek isteyen Türk de var yabancı da. Herkes istikrar bekliyor, o kadar. Alıp satıcı olan kişiler 90 bin euroya alıp 100 bin euroya kendisi satmaya çalışıyor. Ancak fiyatın 50 bin euroya düştüğü gibi bir durum yok. Yabancılar aldığı mülklere euro bazında bakar, TL'ye dönmezler. İnşaat sektörü rayına oturmuş, piyasa düzgün haldeyken hükümetsizlik istikrarsız bir durum oluşturdu. Terör olayları Antalya'yı etkilemedi. Sanki Rus vatandaşların üzerinden nemalanmak isteniyor gibi bir durum var.
Bursa fırsatı kaçırdı
Bursa Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Erdal Çelebi
Bursa'da yabancıya satış konusunda beklenen potansiyel yakalanmadı. Sahil kentleriyle Uludağ etekleri ön planda. Beklenen seviyeye henüz gelemedik. Son zamanlarda çıkan terör olaylarından sonra Bursa'ya revaç düştü. Bursa müşterisi Karadeniz tarafına kaydı. Akdeniz'i tercih etmeyenlerin tercihi Bursa'ydı. Ancak Karadeniz'e bir kayış oldu. Valilik ve büyükşehirle bir proje gerçekleştireceğiz. Yabancıların tercihlerini Bursa'ya doğru çekeceğiz. Esas şablon 2016'da ortaya çıkacak. 2016'daki tapu teslimlerinin tarihine göre Bursa adına net konuşabiliriz. Bursa'nın tanınmışlığı açısından İstanbul'la bağlantının yapılması çok değerli. Bursa'ya ulaşımın ne kadar kolaylaştığını yabancılara anlatacağız. Bursa olarak Kuveyt'te düzenlenecek gayrimenkul fuarına katılacağız. 2016'da ise Bursa gayrimenkul fuarını yapacağız.
Telefonlar çalmıyor, tapuda eski heyecan yok
Bodrum Emlakçılar Odası Ömer Yetgin
Bodrum'da 2-3 yıldır gayrimenkul alım satımları durdu. Bunun için Bodrum'da imar çalışmaları durdu. Yaz sezonunda inşaat yasağı var. Piyasanın krizi nedeniyle, Alanya gibi durduk. Bundan dolayı bayram sonrasında belki hareketlenebiliriz. Ne Türkiye ne de yurtdışı telefonları çalışıyor, tamamı durmuş durumda. Emlakçılar derneği olarak Kiev'le görüşüyoruz. 12 Kasım'da 4 gün süreyle Hollanda'ya toplantıya gideceğiz. Bunun nedeni yabancıların konut almayı neden bıraktığını araştıracağız. Derneğimizde üyelerle tedbirler alıyoruz, bültenler hazırlıyoruz. Yabancılar düşebilecekleri tuzaklardan kurtarıyoruz. Kayıt dışı korsan emlakçılara karşısındayız. Yurtdışı dernekleriyle toplantılar yapıyoruz. Şu anda Tapu Sicil Müdürlüğü'nde eski heyecan yok. Gayrimenkul fiyatları çok yükseldi. 100 bin euroluk yerler bir anda talep artınca 350 bin euroya çıktı. Bu nedenle ödeyemeyenler oldu, alanlar geri satanlar oldu. Bodrum'da yabancılar gayrimenkulünü pek satmıyor. Satma hakları var tabi ancak aman aman bir satış yok. Yaz sezonu gayrimenkulün sezonu değil. Kasım'dan sonra hareketlenebilir.
Araplar Yalova'da ev bırakmadı
Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayrettin Yılmaz
Araplar, Yalova bölgesini Ankara, İzmir, Bursa gibi bölgelere yakın olması nedeniyle birlikte turizm alanı ve termal sularının olması nedeniyle tercih ediyor. Bu kapsamda özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların gözdesi haline geldi. Ayrıca bölgemizin lüks otele ihtiyacı var, yatırımcılar o nedenle burada faaliyet gösterebilir. Günlük kiralar 100-200 lira civarında olduğu için ev sahipleri bu sisteme ağırlık vermeye başladı. Dolayısıyla bölgedeki öğrenciler ev bulamaz hale geldi. O nedenle bölgeye yeni yurtların yapılması gerekiyor. Bölgede 70-80 bin liralık konutlar 150 bin liraya geldi. 1.5 milyon liraya satılan evler var.
Terörden ziyade dolar etkiledi
Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan
Gayrimenkul sektörü gerek Ankara gerek diğer şehirlerde terör olaylarından çok etkilenmedi ancak dövizin artışı burada önemli olan kriter. Genele bakıldığında beklediğimizin üzerinde hareketli gidiyor. Yabancı yatırımcı Ankara'da fazla yok ancak keşif amaçlı gelmeye başladılar. Ağırlıklı olarak ofise ilgi duyuyorlar. Yeni yatırımlar sayesinde Ankara bir anlamda fark edildi. Yabancılar daha çok İstanbul, Bursa, Yalova gibi şehirlere yatırım yapıyorlar. Vatandaş, gayrimenkulü hala güvenli liman görüyor. Yüzde 5-10 civarında dolar kaynaklı bekleme olabilir. Kiralama ve satış konusunda bir sorun yok. Satın alım yapanlar kısa süre sonra iyi prim sağlıyorlar.
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz