Yabancıların yatırımı 10 yıl güven altına alınacak!
İmar Kanunu ile ilgili yapılacak olan değişiklik, yabancıyı koruyarak yatırımlarına 10 yıl imar güvencesi gelecek.
Yeni teknoloji getiren, büyük ölçekli veya katma değeri yüksek yabancı yatırımlara imar güvencesi geliyor. Bu şirketlerin yatırım için aldıkları arazi ve arsaların imar planları 10 yıl süreyle değiştirilemeyecek.
Arazi ve arsa rantlarına vergi yönüyle kamuoyunda tartışılan ‘3194 sayılı İmar Kanunu İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' aynı zamanda yabancı yatırımcılara da imar güvencesi getiriyor. Gerek gayrimenkul yatırımları, gerekse diğer yatırımlarda sık sık değiştirilen imar planları, yabancı firmaların da şikayet konusu oluyor. Özellikle gayrimenkul yatırımcıları ihalesine girdikleri arsaların imarlarının ihalelerden sonra, izleyen yıllarda değiştirilmesinden şikayetçi. Ancak yeni tasarı, gayrimenkul yatırımlarına değil, ‘Yeni teknoloji getiren, büyük ölçekli veya katma değeri yüksek' yatırımları kapsıyor. Dahası, tasarı ‘Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından getirilen yatırımlar' ibaresiyle, bu güvenceyi yabancı yatırımcılarla sınırlıyor.
Ek 7'nci maddede yer alıyor
Toplam 67 maddeden oluşan tasarının Ek 7'nci maddesi şöyle: “Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından yeni teknoloji getiren, büyük ölçekli veya katma değeri yüksek olarak belirlenen yatırımlara ilişkin imar planları, taşınmazın devir tarihinden itibaren on yıl süreyle değiştirilemez. Ancak, bu süre içinde değişiklik yapılması gerektiği hallerde plan değişikliklerinin Bakanlıkça onaylanması zorunludur.”
Buna göre bir yatırımın imarın 10 yıl değiştirilmemesi kuralından yararlanabilmesi için Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı tarafından üç önemli kriterde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu kriterler şöyle: 1) Yeni teknoloji getirmesi, 2) Büyük ölçekli olması veya 3) Katma değeri yüksek bir üretim öngörmesi gerekiyor.
Bu şekilde satılmış veya yabancı yatırımcılar tarafından alınmış arsa ve arazilerin, devir tarihindeki imar planlarında, 10 yıl dolmadan gündeme gelen değişiklik talepleri bakanlık onayına bağlanıyor. Bu şekilde, yerel yönetimlerin yasa dışına çıkacak uygulamalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
‘Tapu borsası oluşturur'
‘3194 sayılı İmar Kanunu İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladı. ‘Riskli alanlarda' tapuların sertifikalaştırılmasını öngördüğünü ve bunun ileride tapu borsası oluşturacağını savunarak tasarıyı eleştiren Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, “Bu ocak ayında Meclis'e gelmesini bekliyoruz. Belki itirazlar nedeniyle üzerinde yeniden çalışıyorlar. Bizden de görüş alındı ancak 10 günlük sürede, madde gerekçeleri olmadan nasıl görüş verilebilir? Bu tasarı geniş tartışılmalı” dedi.
Dünya
Yorum Yaz