Yalova'da arsa fiyatları uçuşa geçti!
Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, kentte yatırım için uygun arazilerin metrekare fiyatının 100 lira olmasının girişimciyi zor durumda bıraktığını söyledi
Deniz, orman gibi doğal zenginlikleri ile öne çıkan Yalova, turizmin yanı sıra temiz sanayi alanında da büyümek istiyor. Kente kurulması planlanan Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas OSB, Kalıp İmalatı İhtisas OSB, Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB, Gemi İhtisas OSB ve Karma OSB projeleri yüksek arsa fiyatlarına takıldı.
Söz konusu 5 OSB konusunda çalışmaların uzun süredir devam ettiğini söyleyen Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, “Her şeyde denge esastır. Yalova sadece turizmle, süs bitkisiyle yol alamaz. Kentimizde temiz sanayinin de olmasını istiyoruz. İhtisas sanayinin kurulmak istenmesinin özü de budur. Planlanan OSB'lerin hiçbiri çevreye zarar vermez. Çevre planlarımız da mevcut. OSB'ler çok isabetli isimler ve konular içeriyor. Entegre bir sistem olabilir. Turizm, süs bitkisi ve kivi üretimine bir de doğa dostu temiz sanayi eklendiğinde Yalova'nın potansiyelinin yerinde kullanılacağına inanıyorum” dedi. 5 ihtisas OSB arasında ilk önce Çiçekçilik İhtisas OSB'nin faaliyete geçmesini beklediklerini kaydeden Cebiroğlu,"- Kurulma süreçlerinin uzaması yüzde 60'ı ormandan oluşan Yalova'da uygun alan bulunamamasından kaynaklı. Uygun alanlarda arsa fiyatları çok yüksek. Eskişehir'de OSB kursak metrekaresini 2-5 liradan alırız. Yalova'da 100 liradan aşağı değil. Yatırımcılar bu konuda sıkıntı çekiyor" açıklamasını yaptı.
'Sıcak su rezervlerini belirlememiz lazım'
Cebiroğlu; İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi gelişmiş kentlerle sınır komşusu olan ve kavşak noktasında bulunan Yalova'nın tüm bu artılara rağmen konaklama ve termal turizm açısından beklentilerin altında kaldığını savundu. Kentin sıcak su konusunda çok geri kaldığını kaydeden Cebiroğlu, "Sıcak su rezervlerini belirlememiz lazımdı. Eğer rezerv miktarını bilirsek Yalova'da yatırımlar da olabilir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Termal bölgesini özelleştirmek lazım. Limak örneklerini artırmalıyız. Bunu yaparken de halkın sıcak suyu ucuz kullanma hakkını korumalıyız” ifadesini kullandı. Gemi sanayinin yanı sıra süt bitkileri ihracatı ile de adından söz ettiren Yalova'nın bugün gelinen noktada kendi kendine yetebilen 10-12 ilden biri olduğunu aktaran Cebiroğlu, ayrıca kivi üretimininde de ülke ihtiyacının yüzde 60-70'ini karşıladıklarını vurguladı.
'Otoban projesi ile birlikte arsa fiyatları üçe katlandı'
İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçiş Köprüsü projeleri ile birlikte Yalova'da arsa fiyatlarının üçe katlandığına dikkati çeken Cebiroğlu, “Örneğin İstanbul'un Anadolu yakasında çalışan biri 5 dakikada köprüden geçip Yalova'ya ulaşabilir. Böylece ormanı ve denizi olan bir alanda yaşayabilir. İstanbul'un trafik sıkıntısından da kurtulur. Yalova bu açıdan gelecekte de çok önemli. Kaliteli ve kapasiteli hayat anlamında geleceği her zaman parlaktı ancak bugün dünden daha parlak. Diğer yandan özellikle Ortadoğulular Yalova'yı çok seviyor. Devremülk alıp buraya yerleşiyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Bölgedeki işsizlik sorununa da değinen Cebiroğlu, “Türkiye geneli istatistiklerinde Yalova'da işsizlik oranı fazla görünüyor. Bunun başlıca sebebi kentimizde köy sayısının çok az olmasıdır. Diğer yerlerde tarım dışı işsizlikten bahsedilir. Tarımda gizli işsizlik vardır. Yalova'nın neredeyse tamamı şehir konumunda olduğundan işsizlik oranı biraz yüksek görüyor”dedi.
Gülay Soydan Pehlevan/Dünya
Yorum Yaz