Yapı denetiminde rant kaygısı
Aralarında İzmir'in de bulunduğu 19 ilde uygulanan Yapı Denetim Yasası'nın yılbaşından itibaren tüm Türkiye'ye yayılmasının deprem riskini azaltmaktan çok haksız rekabet oluşturacağı iddia edildi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi Sekreteri Melih Yalçın, aralarında İzmir'in de bulunduğu 19 ilde uygulanan Yapı Denetim Yasası'nın yılbaşından itibaren tüm Türkiye'ye yayılacağını belirterek, yasanın deprem riskini azaltmaktan çok haksız rekabet oluşturduğunu söyledi.
İnşaat mühendisleri, mimarlar ve makine mühendisleri olarak yeni sistemle ilgili kaygı duyduklarını anlatan MMO İzmir Şube Sekreteri Melih Yalçın, yasa hazırlanırken ilgili taraflardan yeterince görüş alınmadığını savundu. Türkiye nüfusunun yüzde 98'inin deprem tehdidi altında bulunduğuna ve konutların yüzde 67'sinin kaçak ya da ruhsatsız olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Bina stokunun yüzde 40'ı oturulabilir durumda değildir” dedi.
KAMU BİNALARI KAPSAM DIŞI
Bu kapsama kamu binalarının da girdiğini belirten Yalçın, yeni yasal düzenleme ile kamu yapılarının denetim dışı kaldığını söyledi. Kamu binalarının mutlaka denetim kapsamına alınması gerektiğini vurgulayan Yalçın, Türkiye'nin yaşadığı büyük depremlerde en çok etkilenen bina grubunda kamu kurumlarının da bulunduğuna dikkat çekti. Yalçın, “Yasanın temel eksiği, mühendislik mimarlık hizmetlerinin mesleki yeterlilik, eğitim, belgelendirme ve denetleme boyutlarını içermemesi ve birçok kez eleştirdiğimiz 'imzacılık' yaklaşımına ortam oluşturulmasıdır” diye konuştu.
‘HAKSIZ REKABET OLUR
Yalçın, 19 pilot il içinde İzmir'in de bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Denetçilik belgelerinin geçerli olduğu süre içinde meslek içi eğitimler 2006- 2007 yıllarında hayata geçirilmiş ancak devamı getirilmemiştir. Yasada bu eğitimler hüküm altına alınmamıştır. Yapı sigortası ve mesleki sorumluluk sigortası da bu süreçte uygulamaya geçirilmemiştir. Yasaya göre yapı denetim kuruluşlarının yapı sahipleri tarafından belirlenmesi gerekirken, uygulamada müteahhitler öne çıkmakta, bu durum haksız rekabet yaratmakta, bağımsız denetimin koşulları en başta yok olmaktadır.”
Sorunun çözümü için en başta meslek odalarının da fikrinin alınması gerektiğini vurgulayan Melih Yalçın, yapı denetim şirketleri ile müteahlitlerin ticari ilişkiye girmelerinin engellenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yalçın, denetim sistemi içine TOKİ gibi kurumların inşaatlarının da dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.
- Etiketler:
- yapı denetimi
- yapılarda denetim
Yorum Yaz