maritbet girişmaritbet
Yapı Dergisi 40. yılını kutluyor!

Yapı Dergisi 40. yılını kutluyor!

1973 yılından bu yana aralıksız yayımlanarak Türkiye’nin en uzun soluklu dergilerinden biri olan YAPI Dergisi, 40. yılını Temmuz özel sayısıyla kutluyor

Mimarlık, tasarım, kültür, sanat alanlarındaki içeriğiyle okurları için arşiv niteliği de taşıyan dergi, 40. yılı nedeniyle hazırladığı bu özel sayıda, bugüne dek yayımladığı projeler ve ele aldığı konular üzerinden kapsamlı bir projeksiyon sunuyor.

1973 yılından bu yana yayın yaşamını aralıksız sürdüren, Yapı-Endüstri Merkezi'nin mimarlık, şehircilik, tasarım kültürü ve sanat dergisi YAPI, Temmuz sayısında 40. yılını kutluyor. Türkiye'nin mimarlık, tasarım ve yapım geçmişine 40 yıl boyunca tanıklık eden ve konusunda arşiv niteliği taşıyan az sayıdaki yayından biri olarak YAPI, 40. yıl özel sayısında, bugüne dek yayımladığı projeler ve ele aldığı konular üzerinden kapsamlı bir projeksiyon sunuyor.

40. yıla özel Temmuz sayısından öne çıkan başlıklar…

“40 yıldır tartışılan konular, yerlerinde yeller esen binalar”

Fiziki çevremizi tasarlarken amaçlananlarla, hedeflenenlerle o günün koşulları arasındaki ilişkilere odaklanan yazıda, YAPI Dergisi'nde ele alınan kimi yapıların yerinde bugün yeller estiğine tanık olmak, 1980'lerden bu yana İstanbul'da yüksek yapılaşma konusunun hep tartışıla geldiğini görmek mümkün. Günümüzde yapımı tartışmalarla beraber süren üçüncü köprünün ise 1980'lerin sonlarında (ikinci köprü henüz açılırken) gündemde olduğu bilgisine dergi sayfalarında yer veriliyor. Türkiye'nin yapı sektöründeki gelişmelerine paralel bir biçimde mimarlığı, tasarımı ve şehircilik deneyimlerini tartışan arşiv nitelikli içerik, bir yandan mimari üretimin artışına da yayımlanan projelerin çeşitliliği ve sayısı aracılığıyla tanıklık ediyor.

Gündem: “Gezi Parkı”

Son aylarda AKM, Taksim yayalaştırma projesi ve son olarak Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'nın yeniden yapımı konularıyla mimarlık ve şehircilik gündemini meşgul eden “kamusal alan” konusu, Gezi Parkı'nda 50 yaşın üzerindeki ağaçların kesilmeye kalkışılmasıyla bir çevre hareketine dönüşerek ilk kez Türkiye'de on binlerin birleştiği ses ve dayanışma yarattı. YAPI Dergisi gündeme kayıtsız kalmayarak konuyu mimarlık, mimarlık tarihi, şehircilik, kamusal alan çerçevesinde ele alan bir dosya hazırladı. 

Yenileme, yeniden işlevlendirme

Derginin bu sayısında Cafer Bozkurt Mimarlık'ın günümüze kazandırdığı İstanbul Tophane'deki Kılıç Ali Paşa Hamamı'nın restorasyon süreci ayrıntılı olarak ele alınıyor. Ersen Gürsel'in restorasyonunu üstlenerek yeniden işlevlendirdiği Cunda'daki (eski/ bilinen adıyla) Ayışığı Manastırı da ayrıntılı incelenen projeler arasında yer alıyor. Ayışığı Manastırı'nın, evsahipliği yapacağı etkinliklerle Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer tarafından başta Cunda olmak üzere bölgenin ve Türkiye'nin uluslararası tanıtımının bir parçası haline getirilmesi amaçlanıyor.

Yurtdışından

Coop Himmel(b)lau'nun yapımını yeni bitirdiği Çin'in Busan şehrinde yer alan Sinema Merkezi de sıcağı sıcağına dergi sayfalarına giriyor. Grimshaw Architects'in tasarladığı Nunawading Tren İstasyonu da Avustralya'dan bir ulaşım yapısı olarak yer alırken Bernard Tschumi'nin İtalya'da projelendirdiği kültür merkezi “Anima” da bu sayının konuları arasında.

Derginin içeriğinde öne çıkan konulardan bir diğeri de, Pentagon Tasarım ile yapılan keyifli söyleşi. Finlandiyalı Pentagon'un, Nest banyo serisiyle “bütün aile için banyo tasarımı”nı tasarım problemi olarak nasıl ele aldığı aktarılıyor. 

40. sayı dijitalde ücretsiz olarak yayımlanıyor

Yapı Dergisi'nin 40. yıl özel sayısı www.yapi.com.tr adresinde ücretsiz olarak yayımlanıyor. Dijital ortamda dergi 300 bini aşkın sektör profesyoneline ulaşacak. Dergi bu sayıya özel olarak tirajını da artırıyor. 

Kısaca Yapı Dergisi:

1973'ten bu yana, Türkiye'nin en uzun ömürlü dergilerinden biri olarak kültür yaşamında özel bir yere sahip olan Yapı Dergisi, kesintisiz yayını ile Temmuz 2013'te 380. sayısına ulaşıyor. Mimarlık, tasarım, kültür ve sanat ile içmimarlık, kentsel tasarım, peyzaj, tarihsel mirasın korunması, yapı sektörü ve ekonomik sorunları gibi geniş bir konu yelpazesi Yapı Dergisi'nin içeriğini oluşturuyor. Yapı Dergisi, 40 yıllık yayın yaşamı süresince, içerdiği konuların çeşitliliği, yayımlanan metinlere ve yayın kalitesine gösterdiği özenle benzerlerinden her zaman farklı olmayı başardı. Özellikle mimarlık mesleğinin etik kurallarına uyma, çağdaş düşüncenin egemenliği, toplumsal sorumluluğa, tarafsızlığa sahip olma, Türkçe'yi özenli kullanma gibi ilkeleri ile koleksiyon niteliğinde bir süreli yayın haline geldi. Elektronik ortamda yapidergisi.com adresinden okurlarına ulaşan Yapı Dergisi, 2002 yılında bir üniversite tarafından düzenlenen 535 mimarın katıldığı bağımsız bir araştırmada 'en düzenli okunan dergi' seçildi. 

Yapıda Ekoloji Eki:

Toplam 13.000 adet basılmaktadır. Her yıl Nisan ayında 10.000 adedi Yapı Dergisi ile birlikte, 3.000 adedi ise Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen 5 yıldır alanının en önemli etkinliklerinden olan EKODesign Konferansı'nda dağıtılmaktadır. Ek içeriğinde sürdürülebilir tasarımlar, yenilikçi malzemeler ve ekolojik mimarlığa yer verilmektedir.

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul Eki:

Toplam 23.000 adet basılmaktadır. Her yıl Mayıs ayında 10.000 adedi Yapı Dergisi ile birlikte, 13.000 adedi ise Türk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük buluşması olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'da dağıtılmaktadır. Türk yapı sektörünün en büyük buluşması için özel hazırlanan bu çalışmayla, firmalara ürünlerini tanıtma ve markalarını öne çıkarma fırsatı sunulmaktadır.

Yapıda Ürün Eki:

Toplam 23.000 adet basılmaktadır. Her yıl Ekim ayında 10.000 adedi Yapı Dergisi ile birlikte, 13.000 adedi ise Yapı Fuarı – Turkeybuild Ankara ve Yapı Fuarı – Turkeybuild İzmir'de dağıtılmaktadır. Bu ekle firmalara, yapı sektöründe bölgelerinin en büyük buluşmalarında ürünlerini tanıtma ve markalarını öne çıkarma fırsatı sunulmaktadır.

Yapı-Endüstri Merkezi “Yapı Dünyasının 45 yıldır Bilgi Merkezi”

1968 yılında kurulan Yapı-Endüstri Merkezi, 45 yıldır yapı dünyasına bilgi merkezi olarak hizmet vermektedir. YEM sektördeki üreticilerle, bu ürün ve hizmetlere ihtiyaç duyanları bir araya getirecek platformlar oluşturmakta, sektöre özel hizmetler üretmektedir. Bilgi hizmetleri ve sektörel araştırmalarla sektörü aydınlatan YEMAR, teknik, kültür-sanat yayınları ile YEM Yayın, yerli yabancı geniş yelpazede sektöre yönelik yayınların satışa sunulduğu YEM Kitabevi, yapı malzemeleri ve teknolojilerinin sergilendiği, bölgenin en büyük buluşmaları YAPI Fuarları - Turkeybuild, YEM Etkinlik ile gerçekleştirilen yıl bütününe yayılan organizasyonlar, yapı dünyasının bilgi portali yapi.com.tr, mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, ülkemizin en kapsamlı yapı ürün kataloğu Yapı Kataloğu, mimarlık, tasarım, kültür, sanat dergisi YAPI, sanal ortamdaki mimarlık müzesi mimarlikmuzesi.org, Tasarım ve Yenilikçi Malzeme Danışmanlık Merkezi Material ConneXion® İstanbul ve sektörün ihtiyacına yönelik oluşturulan diğer pek çok ürün ve hizmetle Yapı-Endüstri Merkezi yapı dünyasının temel taşlarını oluşturmaktadır.

www.yem.net

www.yapidergisi.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Selami Öztürk ‘Fikirtepe’de sosyal patlama olacak’
  • 06.12.2013 08:34

Selami Öztürk ‘Fikirtepe’de sosyal patlama olacak’

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Fikirtepe'de binaların yıkıldığını belir ...

Yapı Dergisi 40. yılını kutluyor!
  • 10.07.2013 13:12

Yapı Dergisi 40. yılını kutluyor!

1973 yılından bu yana aralıksız yayımlanarak Türkiye’nin en uzun soluklu dergile ...