Yapı Merkezi, Suudi Arabistan’ın ilk metrosunu Riyad’a kurmaya hazırlanıyor!
Yapı Merkezi, Suudi Arabistan’ın ilk metrosunun ihalesinde devlerle yarıştı
Dubai'de Ortadoğu'nun ilk metrosuna imza atan Yapı Merkezi, Suudi Arabistan'ın ilk metrosunu da başkent Riyad'a kurmaya hazırlanıyor. Proje değeri 10 milyar doların üzerinde olan 180 km'lik metro ihalesi için Saudi bin Laden'den Astaldi'ye, Taisai'den Mitsubishi'ye 271 dev firma dosya aldı, Yapı Merkezi ise yeterlilik alabilen 4 grup arasında yer alan tek Türk firması oldu. Şirket, 3 etaplık ihalenin Kasım'da yapılacak ilk ayağını üstlenerek etaplardan birini hayata geçirecek.
Dubai'de 2009 yılında Ortadoğu'nun ilk metrosu olan ve 75 km ile dünya çapında bir defada inşa edilen en uzun metroyu hayata geçiren, Kayseri'de gerçekleştirdiği raylı sistem ile ‘Dünyada 2010 yılının en iyi tramvay sistemi projesi' ödülü ile gündeme gelen Yapı Merkezi, şimdi de Suudi Arabistan'ın ilk metrosunu başkent Riyad'a kurmak için harekete geçti.
180 km uzunluğundaki Riyad Metrosu'nun ihalesi için Fransız Bouygues, Saudi bin Laden, Saudi bin Auger, El Seif, Astaldi, China Communications Construction Company (CCCC), Avusturyalı Strabag, Marmaray'ı yapan Suudi Arabistanlı Taisai, Japon Obuyashi, Mitshubishi, ABD'li Bechtel gibi pek çok devin de bulunduğu 271 firmanın dosya alması, ihalenin ne denli önemli olduğunu gözler önüne serdi. Dosya alan firmalardan aralarında gruplaşmalara gidilerek 38 konsorsiyum çıktığını ve 38 konsorsiyumun yeterlilik için başvurduğunu aktaran Yapı Merkezi'nin Başkanı Emre Aykar, önceki gün sadece 4 grubun yeterlilik aldığını öğrendiklerini açıkladı. Bu gruplar arasında tek Türk şirketi olduklarını kaydeden Aykar, “Siemens ve Fransa'nın en büyük inşaat şirketi Vinci ile Samsung-Fransız Aston'un başını çektiği konsorsiyumlar ile İtalyan Ansaldo şirketlerinin yeterlilik aldığı ihalede, biz de Kanada merkezli Bombardier, İspanyol OHL ve Al Arap şirketleriyle kurduğumuz konsorsiyumla bu alandaki tek Türk şirketi olduk” dedi.
‘Astana Metrosu'yla ilgileniyoruz'
Bombardier ve OHL'nin daha önce proje işbirliklerinin olduğu gruplar olduğunu belirten Emre Aykar, ilk kez Suudi Arabistanlı Al Arap'la ortaklığa gittiklerini kaydetti. 180 km uzunluktaki dev metronun proje değerinin 10 milyar doların üzerinde olduğunu kaydeden Aykar, “3 etapta gerçekleşecek ve 3 ayrı konsorsiyuma verilecek olan ihalenin ilk ayağı Kasım 2012'de olacak. Etaplardan birini alarak Dubai Metrosu'ndaki tecrübemizi aktaracağız” dedi. Aykar, Kazakistan'da Ekim ayında Astana Metrosu'nun ihale edileceğini, ona yoğun olarak hazırlandıklarını açıkladı.
Etiyopya'da 1.7 milyar $'lık en büyük Türk işini aldı
Etiyopya'da 390 km'lik demiryolu hattı işini aldıklarını hatırlatan Emre Aykar, “İşin büyüklüğü 1.7 milyar dolar, bu da herhangi bir ortak olmadan tek başına bir Türk firmasının yurtdışında aldığı en büyük işlerden biri oldu” dedi. 26 Haziran'da imzalanan anlaşma çerçevesinde proje 42 ayda tamamlanacak. 4 ana ve 6 ara istasyon binası, trafik kontrol merkezi, 15 trafo merkezi ve 2 tamir ve bakım merkezi de Yapı Merkezi tarafından inşa edilecek.
Türk müteahhitler için Libya'dan sonra Kuzey Afrika ve Ortadoğu cazip
Yapı Merkezi'nin Fas, Cezayir ve Suudi Arabistan'da devam eden işleri bulunduğunu, yeni projeleri takip etmek için Fas ve Suudi Arabistan'da şirket kurduklarını kaydeden Emre Aykar, şöyle devam etti: “Fas'ta 80 milyon euroluk Casablanca Tramvayı projemiz var, yıl sonunda teslim edeceğiz. Cezayir'de 240 milyon euro değerinde 25 km'lik anahtar teslim demiryolu hattı olan BTZ'yi 2.5 yılda tamamlayacağız. Suudi Arabistan'da Mekke-Medine arasında hızlı tren yapılıyor. Burada 440 milyon dolar değerinde Medine istasyon ihalesini aldık. 2013 sonunda bitecek. Bir de Nariah bölgesinde 140 milyon dolar değerinde bir projeyle doğudaki trenlerin bakım ve tamir yerini yapıyoruz.”
Arap kriziyle Libya'da işleri duran Türk müteahhitlerin sıkıntıya girmemek için yumurtaları aynı sepete koymama prensibiyle hareket etmeleri gerektiğinin altını çizen Aykar, “Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya çok önemli pazarlar. Denge farklı ülkelere girilerek bulunacak” dedi.
Devam eden 3.5 milyar $'lık iş var
Yurtdışındaki taahhütlük firmaları arasında ilk 5'te yer alan Yapı Merkezi'nin devam eden işlerinin toplam tutarı 3.5 milyar dolar. Şirket, ENR'ın büyük 225 müteahhit sıralamasında 2011'de 33 Türk firması arasında 11. oldu.
Kentsel dönüşümle ilk kez konuta yatırım yapacağız
Yapı Merkezi'nin taahhütlük dışında konut sektöründe kendi yatırımı bulunmuyor ancak grubun Yapı Konut adlı şirketi Şişli Plaza ve Arkeon Evleri'ni inşa etmiş. Kentsel dönüşüm yasasını çok olumlu bulduklarını ve yönetmeliklerin çıkmasını beklediklerini ifade eden Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, “O zaman ilk kez kendi yatırımlarımızı da yapacağız. Yurtdışındaki tecrübemizi kentsel dönüşüme aktaracağız” dedi.
En büyük AB fonuyla Ankara-Zonguldak demiryolu yenilenecek
Yapı Merkezi ve MÖN İnşaat İş Ortaklığı'nın yüklenici firma olduğu ‘Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu ve Sinyalizasyonu' projesi, 15 Mayıs'ta başladı. Ankara'nın Irmak kasabasından Karabük ve oradan Zonguldak'a giden bu demiryolu hattının karayolu taşımacılığının yüzde 25'ini sağladığı için çok önemli olduğunu dile getiren Emre Aykar, şöyle devam etti: “1930'lu yıllarda yapılan ilk demiryollarından biri olan bu hat, şu anda ancak 30 km ile gidebiliyor. İPA yani AB Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu, bu demiryolunun yenilenmesi için en büyük fonu 216 milyon euro ile ilk kez bu projeye ayırdı. Devlet Demiryolları'nın işlettiği 400 km'lik demiryolunun yenilenmesi projesi kapsamında tüm raylar yenilenecek, tünel ve köprüler elden geçirilecek. Yolcu peronları, engellilerin erişimine uygun hale getirilecek ve yolcu bilgilendirme anons sistemi gibi pek çok yenilik ve iyileştirme tesis edilecek. 48 ayda tamamlanması planlanan proje ile hattın hızı 4 katına çıkarılarak 30 km'den 120 km'ye yükseltilecek.”
Nihal Yuvacan / Vatan
Yorum Yaz