Yatırım Zirvesi'yle 1.5 trilyon dolarlık fon İstanbul’a geliyor!
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Yatırım Zirvesi’nin Başkanı Haşim Süngü, Türkiye'ye yatırım akacağını söyledi.
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Yatırım Zirvesi'nin Başkanı Haşim Süngü, amaçlarının 29-30 Nisan'da, toplam 1,5 trilyon dolarlık Körfez yatırım fonunun yöneticilerini Türk iş dünyası ve bürokratlarıyla buluşturarak, Türkiye'nin ve İstanbul'un küresel bir yatırım merkezi haline gelmesine katkı sağlamak olduğunu söylüyor.
Uluslararası Yatırım Zirvesi'nin amacı ve önemi nedir?
29-30 Nisan'da İstanbul'da ikinci kez düzenlenecek olan Uluslararası Yatırım Zirvesi organizasyonuyla Türkiye'nin ve İstanbul'un küresel bir yatırım merkezi haline gelmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Körfez'in önde gelen yatırımcılarını, Türkiye'ye yatırım yapmış şirketlerin üst düzey yöneticileriyle, bürokrasinin ve hükümetimizin önde gelen isimleriyle buluşturarak İstanbul'un cazibesini herkese göstermek, yeni yatırımların yolunu açmak istiyoruz. Geçen yılki Zirve'ye, hükümetimizi temsilen Enerji, Ekonomi ve Çalışma Bakanlarımız katıldı. Körfez'in önde gelen yatırımcılarıyla görüştüler. Bu sene de geniş katılımla İstanbul'da benzer bir ortam yaratacağız. Böylece hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin gücüne güç katacağız.”
Zirve'ye Körfez sermayesini temsilen hangi yatırım fonları katılacak?
Bu yıl Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden enerji, teknoloji ve inşaat alanında karar verici yatırımcıları ağırlıyoruz. Başta Katar Yatırım Otoritesi Fonu Başkanı Şeyh Abdullah Al Thani olmak üzere, milyarlarca dolarlık Körfez yatırım fonunu yöneten katılımcılar, iki gün sürecek olan Zirve'de, Türkiye'ye yatırım yapmış uluslararası şirketlerin ve fonların yöneticileri ve Türkiye hükümetinin en üst düzey temsilcileri ile görüşme, fikir alış verişinde bulunma ve Türkiye'deki fırsatları değerlendirme fırsatı yakalayacaklar. Yurtdışından gelen misafirlerimizin yanı sıra hükümetimizden de çok sayıda üst düzey katılım bekliyoruz.
Bu fonlar ne büyüklükte bir portföye ve yatırım kapasitesine sahip? Kısacası ne kadar büyüklükte bir kaynağı kontrol ediyorlar?
Zirve'ye katılacak olan yatırım fonlarının toplam büyüklüğü 1,5 trilyon doları buluyor.
Türkiye'de hangi sektörlere ilgi duyuyorlar? Neden?
Körfez fonlarının Türkiye ekonomisine ilgisi çok geniş kapsamlı. Hemen hemen her sektörle ilgilendiklerini, bilgi talep ettiklerini söyleyebilirim. Ancak daha ayrıntılı bir gözle bakarsak büyük oranda “Enerji”, “İnşaat” ve “Teknoloji” sektörlerini çok yakından izledikleri görülüyor. Biz de Zirve'yi bu üç ana başlık altında gerçekleştirilecek çok sayıda özel oturumla zenginleştirdik. Öyle ki “Enerji”, “İnşaat” ve “Teknoloji” ana başlıkları altında gerçekleştirilecek olan Zirve'de; “Küresel Yatırım”, “Teknoloji Yatırımları-4G”, “Mega Projeler ve Gayrimenkul Yatırım Fırsatları”, “Türkiye'de Enerji Fırsatları ve Süreç” ve “Televizyon ve Eğlence Sektöründe Büyük Prodüksiyonlar ve Yatırımlar” başlıkları altında özel oturumlar da düzenleyeceğiz. Ayrıca özel oturumların yanı sıra fon yöneticileri ile bürokratlar ve Türkiye'ye daha önce yatırım yapmış şirketlerin yöneticileri arasında çok sayıda ikili görüşme planladık.
Bu sene ikinci kez düzenlenecek olan bu zirveden hangi alanlara yatırım çıkmasını bekliyorsunuz?
Özellikle inşaat ve gayrimenkul projelerine yönelik yatırımcı ilgisinin çok yüksek olacağını düşünüyorum. “İstanbul'a Üçüncü Havalimanı”, “İstanbul Üçüncü Kıtalararası Köprüsü”, “İzmit Körfez Köprüsü” gibi mega projelerin yanı sıra, İstanbul'daki modern gayrimenkul projeleri yatırımcılarına ciddi fırsatlar sunuyor ve yüksek getiri vaat ediyor. Öte yandan Türkiye'nin özel sektör yatırımlarıyla hızla büyüyen enerji sektörü de hâlâ yatırıma aç ve cazip. Ben teknoloji ve TV yayıncılığı alanlarında da Körfez fonları ile yerli yatırımcılar arasında yeni işbirliği fırsatlarının yaratılabileceğine inanıyorum.
Geçen yılki Zirve'nin ardından Türkiye'ye yatırım yapan ya da bu yönde bir karar alan Körfez fonu oldu mu?
Geçtiğimiz yıl birçok alanda 2013'e göre 2014 yabancı yatırımları yüzde 80'nin üzerinde artış gösterdi. Bu yatırımların yüzde 35'ten fazlası da Körfez sermayesiydi. Bu yatırımlarda bir katkımız olduğunu düşünüyoruz. Yatırım için güven ve devamlılık gerekiyor. Biz bu zirvelerle Türkiye'ye olan güveni ve Türkiye'deki devamlılığı vurgulamak istiyoruz, meyvelerini yatırım olarak her yıl artarak alacağımıza eminiz.
Dünya ekonomisinin durgunluk yaşadığı ve doların hızla değerlendiği bir dönemde sizce Körfez fonları kısa vadede Türkiye'ye yatırım yaparlar mı?
Bizim bu Zirve'yi düzenlemekteki amacımız Türkiye'ye uzun vadeli doğrudan yatırım çekebilmek. Zaten Zirve'ye katılacak olan Körfez fonları, uzun vadeli yatırımları tercih ediyorlar. Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuna, büyüyen ekonomisine ve siyasi istikrarına güveniyorlar. Türkiye ekonomisinin potansiyelinin farkındalar ve bu yüzden bu organizasyona ilgi gösteriyorlar. Dolayısıyla küresel ekonomide yaşanan durgunluğun ve bunun Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilere yansımalarının sadece konjonktürel olduğunun farkındalar. Körfez fonları gibi uzun vadeli doğrudan sermaye yatırımını tercih eden yatırımcıların 5 ila 10 yıl arasında uzun vadeli bir bakış açısına sahip olması, Türkiye'nin bu fonlar açısından cazibesini artırıyor. Gelişmiş ekonomilerdeki durgunluk, bu tür fonları çekme açısından Türkiye gibi potansiyeli yüksek bir ekonomiye çok önemli fırsatlar sunuyor. Önemli olan bu fırsatları yakalamamızı sağlayabilecek çalışmalar yapmak, yatırımcıları ülkemize davet edip onları bilgilendirmek.
Ortadoğu'daki çatışma ortamı söz konusu Körfez fonlarının yatırım kararlarını etkiliyor mu? Nasıl?
Ortadoğu'daki çatışmalar yeni bir şey değil. Ortadoğu onlarca yıldır bu tür çatışmalara sahne oluyor. Ancak Türkiye bu bölgede, demokratik bir serbest piyasa ekonomisi olarak yatırımcılara istikrar vaat etmeye devam ediyor. Siyasi istikrar arayan, serbest piyasa ekonomisine inanan ve Batılı pazarlara en kısa yoldan açılmak isteyen yatırımcılar için Türkiye, hızla büyüyen iç pazarıyla ve dünyanın en büyük pazarı Avrupa'ya yakınlığıyla çok cazip bir yatırım cenneti. Türkiye Ortadoğu'nun güvenli limanı ve üstelik tarihsel bağları ve kültürüyle de Körfez ülkelerine çok yakın.
Zirve'den nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?
Haşim Süngü: Ben bu yılki Zirve'nin çok başarılı geçeceğini, başta gayrimenkul olmak üzere Körfez fonlarının enerji ve teknoloji sektörlerine yatırım yapma kararı alabileceğini düşünüyorum. Zirve'nin bizim açımızdan en tatmin edici sonucu, Körfez fonları ile Türk şirketleri arasında yeni işbirliklerinin kapısının aralanması olur. Bunun olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız.
Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com
- Etiketler:
- Uluslararası Yatırım Zirvesi
- Haşim Süngü
Yorum Yaz