'Yatırımcılar konut yatırımını sevdi'
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) Yatırımcı İlişkileri Zirvesi'nde önemli açıklamalar yaptı.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Önceki yıl yaşadığımız büyük şokların etkilerini hem ekonomik hem bireysel alanda atlatmak için biraz zamana ihtiyacımız var. Moral ve motivasyonumuzu artıracak ilave pozitif şeylere ihtiyacımız var. Bunları da önümüzdeki süreçte fazlasıyla göreceğimize inanıyorum." dedi.
Türkiye'de makro ve mikro göstergelerin 10 yıl önce AB ve ABD ile kıyaslanamadığını dile getiren Karadağ, "Şu an kıyaslayabiliyoruz, yarışabiliyoruz. Daha iyi olduğumuz ve daha kötü olduğumuz alanlar var." diye konuştu.
Karadağ, artık rahatlıkla ekonomi gündemlerinin konuşulup tartışılabildiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yılın baz etkisi de çok kötü. Büyümede, 3. çeyrekte gelişen ülkeler piyasasında muhtemelen birinci olacağız. Olması gerekenden fazla moral, motivasyon eksikliği var. Bu da normal. Önceki yıl yaşadığımız büyük şokların etkilerini hem ekonomik hem bireysel alanda atlatmak için biraz zamana ihtiyacımız var. Moral ve motivasyonumuzu artıracak ilave pozitif şeylere ihtiyacımız var. Bunları da önümüzdeki süreçte fazlasıyla göreceğimize inanıyorum."
Herhangi bir sıkıntı olduğunda çok proaktif hareket edebilen ve tedbirlerini ciddi anlamda alan bir ekonomi yönetimi bulunduğunu belirten Karadağ, "Bu anlamda biraz konforlu hissetmemiz, işimize odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
"Doğru düzenlemeyle hisse kültürünü yaygınlaştırmamız lazım"
Himmet Karadağ, sektördeki tüm paydaşların güven artırıcı şeyler yapması gerektiğini belirterek, güven olmadığı zaman yatırımcıların bu alana gelmediğini kaydetti.
Yatırımcıların konut yatırımını sevdiğine işaret eden Karadağ, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Geçen sene ilk gayrimenkul sertifikasını lanse ettik. Çok güzel de bir ürün. Müteahhit firma TOKİ ile birlikte hareket ediyor. Yani rakamlarda ve mali tablolarda manipülasyon olmasının imkanı yok. Şu an sermaye piyasalarının geldiği durum açısından çok ilginç, müteahhitin sattığı fiyatın yüzde 20 altında borsada alım satımı yapılıyor. Çok kötü değil mi? 'Orada 2+1'e aldığın fiyata borsada 3+1 alıyorsun' diye bize gönderiyorlar. Bunu düşünürken iyi analiz etmemiz lazım."
Karadağ, yatırımcı güvenini maksimize etmek için güven artırıcı kararlar alınmasının önemine işaret ederek, hisse kültürünü geliştirecek önerileri ve o alanı biraz daha beslemek gerektiğini vurguladı.
Borsada ve sermaye piyasalarında çalışanların da hisse alım satımı yapması gerektiğinin altını çizen Karadağ, "Yatırımcılar, 'bunu bilenler hiç dokunmuyor o zaman benim de dokunmamam lazım' diyor. Doğru düzenlemeyle hisse kültürünü yaygınlaştırmamız lazım." şeklinde konuştu.
Karadağ, şirketin hisseleri hareketlendiği zaman şirketin üst yönetiminde hiçbir tepki verilmediğini belirterek, çalışanların maaşının belli bir kadarını hisse senedi olarak alırsa böyle bir durum yaşanmayacağını ifade etti.
Karadağ, sermaye piyasalarının, uluslararası kurumların düzenlediği şekliyle düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
"SPK olarak yeni uygulamaları takip ediyoruz"
Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç ise sahip olunan yatırımcı portföyünün farklılaştırılması ve çeşitlendirilmesinin yatırımcı ilişkilerin geleceği açısından önem taşıdığını belirterek, SPK olarak AB'de hayata geçecek yeni uygulamaları yakından takip ettiklerini anlattı.
Yorum Yaz