Yatırımların önünde tek engel vardı
Türkiye'nin ilerlemesinin önünü açan değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar açıkladı.
Kanun hükmünde kararname ile geniş yetkiler sağlanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni sistemde bürokrasinin azaldığını, kamu yatırımlarında hızlı döneme girildiğini söyledi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bakanlığın görev ve yapısını düzenleyen 648 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kendilerine sağlanan geniş yetkiler sayesinde kamu yatırımlarının önündeki bürokratik sürecin ciddi ölçüde azaldığını söyledi.
Yetki kamu menfatine
Bir grup gazeteciyle makamında görüşen Bayraktar yeni bakanlığını anlattı, iddiaları cevaplandırdı. Bayraktar, "Bakanlığınız olağanüstü yetkilerle donatıldı. Bu yetkilerle neler yapmayı öngörüyorsunuz?" şeklindeki soruya, "Yetkilerimiz yatırımlarınhızlandırılması, bürokratik sürecin kısaltılması ve afet zararlarını azaltmaya yönelik dönüşüm proje ve uygulamalarının yapılabilmesine imkan sağlayacak şekilde yeniden düzenlendi" dedi. Bayraktar, bakanlığın planlama bürokrasisinde yeni ve etkin bir yaklaşım sergileyeceğini ifade etti.
Bakanlığa sağlanan "re'sen yetki kullanma" imkanının uygulamada bakanlığı tek karar verici konuma yükselteceği ve keyfi davranışlara neden olacağı yönündeki eleştirilere de cevap veren Bayraktar, "Re'sen yetki kullanımı çalışmaları hızlandıracak, sonuç kamu menfaatine olacaktır" yorumunu yaptı. Bayraktar, re'sen yetki kullanımı sayesinde yeni yatırımlarda da zaman ve kaynak tasarrufusağlanacağını, çok başlılığın getirdiği sorunların biteceğini ifade etti. Bayraktar, "Tedirgin olacak bir durum yok. Ancak re'sen yetki kullanımının doğasından ötürü bu tip tepkilerin olmasının normal karşılanması gerektiğini de ifade etmeliyim" dedi.
Bir telefonla karar olmaz
Bayraktar, SİT alanlarının kaderinin bir telefonla değişeceği yönündeki iddialara ise şu yanıtı verdi: "Kesinlikle tek bir kişinin bir telefonla verebileceği bir karar değildir. Yasada süreç belirlenmiştir. Tüm doğal SİT alanlarına ait dokümanlar Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan teslim alınacak. Korunan alanlarda envanter oluşturulacak. Tehdit analizine dayalı öncelikler ve alana özgü stratejiler belirlenerek geleneksel korumadan, bilgiye ve elde edilen verilere dayalı bilimsel etkin korumaya geçilecek."
SİT'lerle ilgili komisyon değişse de yasa aynı
Bakan Bayraktar, son kararname ile cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ilan edilen 1234 adet doğal SİTalanıyla ilgili kararların yeniden incelenip birçok alanın yok edileceği yönündeki eleştirileri de cevaplandırdı. "Bugüne kadar SİT alanlarıyla ilgili alınmış tüm kararlar aynen geçerlidir" diyen Bayraktar, önceki bölge kurullarında arkeolog, mimar, sanat tarihçisi, şehir plancıları ve meslek gruplarından uzmanlar yer alırken yeni bölge komisyonlarında biyolog, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, çevre mühendisi ve peyzaj mimarının yer alacağını, dolayısıyla doğal sitlerle ilgili kararların uygun meslek mensupları tarafından değerlendirileceğini söyledi. Bakan, "Kimse merak etmesin komisyonlar, eskiden olduğu gibi 2863 sayılı Kanunu, yani aynı kanunu uygulayacak" dedi.
- Etiketler:
- erdoğan bayraktar
- bürokrasi
- yatırım
Yorum Yaz