"Yeni binalarda ruhsat için C sınıfı enerji kimlik belgesi şart"
Serkan Emin, toplam 8 milyondan fazla bina olmasına rağmen, Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısının 220 bini geçmediğine dikkat çekti
Emin “Bu konuda farkındalığın az olması kadar, belgenin nereden ve ne kadar zamanda alındığına ilişkin bilgi eksikliğinin de rolü bulunuyor. Bu amaçla kurduğumuz enerjikimlikbelgesi.com ile çok hızlı bir şekilde belge sahibi yapıyoruz” dedi.
Türkiye'de 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'na göre mevcut binaların 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması zorunlu. Ancak resmi rakamlar Türkiye'nin enerji verimliliği konusunda çok yavaş yol aldığını ortaya koyuyor.
BES Enerji ortaklarından Serkan Emin, Türkiye'de 8 milyondan fazla bina olduğu tahmin edilmesine rağmen, EKB alan bina sayısının 220 bin adedi geçmediğine, bunun da ancak yüzde 2'lik bir orana denk geldiğine dikkat çekti.
Enerji Kimlik Belgesi Sahibi Bina Sayısı 220 Bin
Türkiye'nin bu alanda yavaş yol almasının birçok nedeni bulunduğunu anlatan BES Enerji Kurucu Ortağı Serkan Emin, bunların başında ise kamuoyunda yeterince farkındalık oluşmamasının ve bilgi eksikliğinin geldiğini söyledi.
Serkan Emin, “Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Ancak, bu binaların da 2017 yılına kadar mutlaka Enerji Kimlik Belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Buna rağmen, hem yeni yapılmakta olan hem de mevcut binaların belge alma hızı oldukça yavaş. Oysa maliyetler korkulacak boyutta değil. 8-10 katlı bir bina için yerine ve daire sayısına göre değişmekle birlikte 500-1,000 TL arasında bir bedelle kimlik belgesine ulaşılabiliyor” dedi.
EKB Hızla Elinizde
Kamuoyunda belgenin nereden ve ne kadar zamanda alınacağı konusunda bilgi eksikliği olduğunu da anlatan Serkan Emin, bu nedenle BES Enerji olarak belge alımını hızlandırmak ve kamuoyu bilgilendirmek amacıyla www.enerjikimlikbelgesi.com'u hayata geçirdiklerini belirtti.
Serkan Emin, “Söz konusu sitede, belge talep formunu dolduranlar en güvenilir, en hızlı ve en kolay yoldan EKB'ye erişebiliyor. Kısa bir süre içerisinde yetkili uzman personelimiz Enerji Kimlik Belgesi'ni düzenliyor. Mevzuat konusunda bilmek istedikleriniz, bu konuda en fazla sorulan sorular ve yanıtları, referanslar ve daha fazlasını, konusunun uzmanları tarafından hazırlanan güvenilir platform, www.enerjikimlikbelgesi.com'dan bulabilirsiniz” yorumunu yaptı.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Söz konusu kanuna bağlı olarak çıkartılan, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre, enerjinin verimli kullanılmasını ve çevrenin korunmasını sağlamak için her binanın asgari enerji ihtiyacı ve tüketiminin sınıflandırılmasına ilişkin kimlik belgesi alması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) isimli bu belge binanın asgari enerji ihtiyacını, tüketimini, sera gazı salım seviyesini, yalıtım özelliklerini ve ısıtma-soğutma sisteminin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor.
EN FAZLA ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALINAN ŞEHİRLER
Şehir EKB Alan Bina Sayısı
İSTANBUL 47,178
İZMİR 22,084
ANKARA 16,277
ANTALYA 11,661
BURSA 10,499
MUĞLA 9,417
KOCAELİ 8,235
Türkiye Geneli 219,903
Yorum Yaz