Yeni bir doğalgaz krizi daha mı geliyor?
Türkiye’nin nereden geleceği belli olmayan 50 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacı olduğu belirtildi.
BG Group Energy Holding Direktörü, Küresel Kaynaklar Grubu Başkanı, uluslararası enerji uzmanı Mehmet Öğütçü, Gazeteport'a yaptığı değerlendirmede, AB'nin desteklediği üç ayrı Güney Enerji Koridorundan birisi olan ve 31 milyar metreküplük kapasitesi ile en büyük ve bağımsız ihracat boru hattı inşası gerektirmesi nedeniyle en pahalısı olan Nabucco projesi konusunda manzaranın karışık olduğunu söyledi. Başlangıçta projenin maliyetinin 5 ila 7 milyar euro olduğunu şimdi ise 15 milyar euroya fırladığını dile getiren Öğütçü, projenin hangi pazarları besleyeceği yönünde tartışmaların çıktığını belirtti.
NABUCCO PROJESİ TÜRKİYE'NİN MENFAATİNE HİZMET EDİYOR MU?
Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin bozulmasına neden olduğunu bildiren Öğütçü, dış politika kararlarının komplike hale getirmeye başladığını söyledi. Nabucco'nun, Türkiye'nin menfaatlerine hizmet edip etmediğine yönelik soru işaretleri olduğuna değinen Öğütçü, Türkiye'nin, Avrupa'nın gaz ikmal güvenliğine katkı sağlaması gerektiğinin yanı sıra nereden geleceği belli olmayan yaklaşık 50 milyar metreküplük gaz ihtiyacı olduğunu belirtti.
Enerji Uzmanı Öğütçü, Türkiye ile doğalgaz fiyatı pazarlıklarındaki anlaşmazlık ve Nabucco Boru Hattı'ndaki belirsizlikler nedeniyle üretimi ertelenen Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Şahdeniz-2 gazına Türkiye'nin içeride ihtiyaç duyduğunu ve yapılan hesaplara göre Türkiye pazarının İtalya ve Avusturya pazarından daha fazla gelir sağladığını belirtti. Bakü'de gaz satış müzayedesi yapılacağını belirten Öğütçü, orada hangi projeye gazın verileceğine karar verileceğini söyledi.
Gaz arzı sıkıntısının büyük bir sorun olduğunu belirten Öğütçü, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘'Sadece Azerbaycan'dan gelecek 10 milyar metreküp gaz var, Türkmenistan'dan gelecek gaz ortada yok. Hazar'dan geçiş sorunlu, İran ve Rusya karşı çıkıyor. İran'dan gelen gaz bize yetmiyor, sürekli kesiliyor. Irak Kürdistan'dan gaz gelecek deniyor ama onlar öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayacak. Oradan da 10 yıl gaz gelmez. Dolayısıyla Nabucco'nun ihtiyaç duyduğu 30 milyar metreküp nereden gelecek hala bir muamma. Süreç uzayabilir ya da başka Nabuccolar doğar. Onlar daha küçük volum taşıyacaklar. Belki onlarla başlanır, sonra onlar büyüyerek 30-40 milyar metrekübe çıkar. Nabucco gerçekleşir ama daha uzun vadede.''
''TÜRKİYE'NİN TEMİZ ENERJİ DEVRİMİNE KATILMASI GEREKİYOR''
Türkiye'nin uzun vadeli enerji stratejisinin tek hedefinin, Türkiye'nin hızlı büyümesini ateşleyecek enerjiyi sağlamak olduğunu kaydeden Öğütçü, Türkiye'nin%98 gazda, %92 petrolde dışa bağımlı olduğunu belirtti. Enerji arzını garanti altına almanın birinci hedef olması gerektiğini bildiren Öğütçü, bütün dünyada var olan temiz enerji devrimine Türkiye'nin katılması gerektiğini söyledi.
İş dünyasının, sanayinin rekabet gücünü arttıracak bir enerji stratejisi gerektiğini dile getiren Öğütçü, maliyetlerin düşmesi ve kesintisiz enerjisinin artması gerektiğini belirtti. Öğütçü, enerjinin tek başına değerlendirilemeyeceğini, hükümetin de bunu entegre bir bakış açısıyla görmesi gerektiğini söyledi. Öğütçü, özel sektörle de işbirliği halinde sağlam bir insan sermayesi oluşturmanın en öncelikli konulardan bir tanesi olduğunu belirtti.
''ENERJİ PARTİLER ÜSTÜ BİR MESELE''
En önemli meselenin, enerjinin partilerüstü bir mesele olduğunu dile getiren enerji uzmanı Öğütçü sözlerini şöyle sürdürdü: ‘'AKP'nin politikası, CHP'nin politikasından ziyade Türkiye'nin ulusal enerji politikası ne olmalıdır? Bugün aldığınız bir karar 10-15 yıl sonra sonuçlanıyor. Partiler üstü bir strateji benimsenerek, muhalefetiyle iktidarıyla, özel sektörüyle sivil toplum kuruluşlarıyla yekpare bir enerji stratejisini ortaya koyup uygulamaya geçmemiz gerekiyor.''
Yorum Yaz