Yeni tapu tüzüğü
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, yeni tapu tüzüğüyle insanların evin sicilini internetten öğrenebilmesiyle ilgili olarak, "Zamandan kazanmak açısından da tapu kayıtlarının incelenmesi açısından da bizim için mükemmel bir olay" dedi.
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, yeni tapu tüzüğüyle insanların evin sicilini internetten öğrenebilmesiyle ilgili olarak, "Zamandan kazanmak açısından da tapu kayıtlarının incelenmesi açısından da bizim için mükemmel bir olay" dedi.
Aşa, insanların evinin sicilini tapu dairesine gelmeden internetten görmesini sağlayacak yeni tapu tüzüğüyle ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşın kendi tapu siciline internetten ulaşmasının güzel bir uygulama olduğunu söyledi.
Tapunun üstünde bazen şerhler veya ipotek gibi kısıtlayıcı konular olabildiğini ifade eden Aşa, "Bunu normal tapu senedinde göremiyorsunuz ancak tapu kaydına gittiğiniz zaman bunu görebiliyorsunuz. Orada da insanlar bazen sıkıntı yaşayabiliyor. Bunu görmek açısından bu tüzük çok önemli" dedi.
Aşa, şunları kaydetti:
"Emlakçılar açısından da önemi şu ki; emlakçılar bir mülkün üzerinde ipotek veya herhangi bir kısıtlayıcı şey var mı yok mu diye pek bilmiyorlar. Bu incelemeyi yapamıyorlar. Ne zaman ki satış aşamasına gelindiğinde bunlar ortaya çıkıyor. Yeni uygulamayla evini satmak isteyen bir kişi bana geldiğinde internetten tapu kaydına girip, tapunun kime ait olduğunu, bir başka kişinin mülk üstünde hakkı hukuku olup olmadığını, haciz, ipotek bulunup bulunmadığını hemen o kişinin yanında görebileceğiz. Bizim için çok güzel bir olay."
Bu uygulamanın yüzde 100 başarılı olup olmayacağına ilişkin olarak da Aşa, "Bildiğim kadarıyla belli bir yıldan önceki tapu kayıtlarına tapudaki defterleri açmadan ulaşamıyorsunuz. Ama o konuda da herhalde bir düzenleme yapılır. Bu uygulama iyi bir başlangıç. Zamandan kazanmak açısından da tapu kayıtlarının incelenmesi açısından da bizim için mükemmel bir olay. Bu kayda ulaşmanın bir çok yönden hem piyasaya hem vatandaşa faydası olacaktır" diye konuştu.
"Vatandaşların T.C. taşınmaz numarası da olacak"
İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2005 yılından bu yana tapu sicil kayıtlarının Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ortamında tuttuğunu, tapu işlemlerini de TAKBİS ortamında yaptığını, bu uygulamanın bugün tapu müdürlüklerinin önemli bir bölümünü kapsadığını belirtti.
Tapu Sicili Tüzüğünde yapılacak değişikliklerle vatandaşlara taşınmazları için T.C. taşınmaz numarası verileceğini ifade eden Yeşil, "Böylece vatandaşlarımızın T.C. kimlik numarası yanında, T.C. taşınmaz numarası da olacaktır. T.C. taşınmaz numarası ile vatandaşlar gayrimenkullerine ilişkin bilgileri, tapu kayıt çıktılarını artık tapu müdürlüklerine gelmeden evlerinden alabilecekler. Vatandaş T.C. taşınmaz numarası ile evinden bilgisayara girerek, internet üzerinden taşınmaz üzerindeki güncel tüm hak ve kısıtlamaları görebilecek.
Gördüğü kaydın çıktısını belge olarak alabilecektir. Vatandaşlar taşınmaz satın almak istedikleri takdirde, satın alacakları taşınmazın kimin adına kayıtlı olduğunu, üzerinde ipotek, haciz veya başkaca kısıtlama olup olmadığını kolaylıkla görebilecekler. Bunun için de tapu müdürlüğüne gitmelerine ihtiyaç kalmayacak" diye konuştu.
Metin Yeşil, TAKBİS uygulaması ile vatandaşların bulundukları yerdek tapu dairelerinde de işlem yapabileceklerini, yurt dışında Türk konsolosluklarınca tapu işlemleri yapabilmesi imkanı getirildiğini, böylece yurt dışındaki vatandaşların tapu işlemi için Türkiye'ye gelmesine gerek kalmayacağını vurguladı.
Yeşil, "Yeni uygulamalarla vatandaşların tapu bilgilerini edinme ve kayıt alma için tapu dairelerine gitmesine ihtiyaç kalmadığı için, tapu dairelerinin iş yükü de azaltacak" dedi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda, gelişmiş ülkeleri bile kıskandıracak bir tüzük hazırladıklarını belirtmişti.
Kanal, "Vatandaşımız bir taşınmazla ilgili bütün veriyi görebilecek. Ona göre satın alıp almamaya karar verebilecek. Bu işlemleri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile tapu dairesine gelmeden yapabilecek" demişti.
AA
Yorum Yaz