Yeni teşvik paketi yürürlükte!
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın nisanda açıkladığı 'yatırımlara devlet yardımını' içeren yeni teşvik paketi dün yürürlüğe girdi
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın nisanda açıkladığı 'yatırımlara devlet yardımını' içeren yeni teşvik paketi dün yürürlüğe girdi.
Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 1 Ocak 2012'den bu yana yatırım yapanlar, teşvik belgeleri olmaları kaydıyla yeni sistemden yararlanabilecek. Teşvikler, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak belirlenen altı bölgeye farklı oranlarda uygulanacak. Paket, KDV istisnasından Gelir Vergisi stopaj desteğine, sigorta ve prim ödemelerinden çeşitli vergi muafiyetlerine kadar yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Örneğin, 1. bölgede (Marmara) faaliyet gösteren bir firma 6. bölgeye (Doğu illeri) yatırım yaptığı takdirde harcamasının yüzde 44'ünü Kurumlar Vergisi'nden düşebilecek.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemi kapsamında en az 100 bin adet kapasiteli otomobil yatırımlarına Gümrük Vergisi'nden muaf ek araç ithal hakkı verileceğini söyledi. Dün yürürlüğe giren teşvik sisteminin uygulama detaylarını açıkladığı basın toplantısında Çağlayan, "En az 100 bin adet/yıl kapasiteli otomobil yatırımlarında ya da mevcut kapasitesini en az 100 bin adet/yıl artıran otomobil yatırımlarında, yatırımcılara kapasitelerinin yüzde 15'i kadar A, B ve C segmentlerinden Gümrük Vergisi'nden muaf araç ithal etme hakkı vereceğiz." dedi. Bu yatırımlarda motor üretiminin de olması halinde, ilave olarak yüzde 15 daha gümrükten muaf araç ithal hakkı tanınacağını ifade eden Çağlayan, böylelikle motor yatırımlarının Türkiye'de yapılması konusunda bir imkân sunduklarına dikkat çekti. Çağlayan, illerde desteklenecek sektörlerin yeniden belirlendiğini ve bölgesel teşvik sistemi kapsamında sağlanan destek oran ve sürelerini artırdıklarını söyledi. 6. bölgede vergi indirimini yatırımın yüzde 55'ine kadar uygulayacaklarını söyleyen Çağlayan, "Ayrıca bunun yüzde 80'ini yatırım döneminde tüm faaliyetlerden elde edilecek kazanca uygulanması imkânını da getirdik. Bu şu anlama geliyor: 1. bölgede faaliyet gösteren bir firma, 6. bölgeye yatırım yaptığı takdirde yatırımın harcamasının yüzde 44'üne kadarını yatırımı devam ederken ödediği Kurumlar Vergisi'nden indirebilecek. Bu, muazzam bir destek." diye konuştu.
Bölgesel destekler bazında giyim eşyası imalatını 1. ve 2. bölgede desteklemezken, 5. ve 6. bölgede 500 bin TL üzeri hazır giyim yatırımlarını destekleyeceklerini belirten Çağlayan, şu bilgileri verdi: "Artık her yatırım her yerde desteklenmeyecek. Selektif bir yatırım teşvik modeli getirdik. Bu çerçevede ülkemizde kurulu kapasitesi yüksek, buna karşın kapasite kullanım oranı düşük olan un, yem, kütlü pamuk işleme gibi yatırımları ise hiçbir sistem kapsamında desteklemiyoruz. Bunun yanında bazı yatırım konularında ise belirli kapasite ve yatırım tutarı şartı arıyoruz. Örneğin, soğuk hava deposu, entegre hayvancılık, hazır beton gibi yatırım konularında asgari kapasite şartı arıyoruz."
Çağlayan, yeni sistemde enerji maliyetlerinin doğrudan desteklenmesine yönelik bir unsura yer vermediklerini belirterek, onun yerine düşük kalorili kömür istihracı ve diğer madencilik faaliyetlerini beşinci bölge koşullarıyla destekleyeceklerinin altını çizdi. Enerji yatırımlarını genel teşvik sisteminden desteklediklerini kaydeden Çağlayan, "Doğalgaza dayalı enerji yatırımlarını ise desteklemeyeceğiz. Stratejik yatırımın kendi ihtiyacında kullanılacak enerjiye yönelik yapılacak yatırımlar da stratejik yatırım gibi desteklenecek." diye konuştu. OSB'de yapılacak yatırımların sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimi açısından bir alt bölgeye sağlanan destek oran ve sürelerden faydalanabileceğini de söyleyen Çağlayan, aynı şekilde asgari beş firmanın bir araya gelmesiyle yapılacak yatırımların da bu kapsamda desteklendiğini belirtti. Çağlayan, demir-çelik sektöründeki yatırımlar için ise AB'nin KOBİ tanımını esas alacaklarını belirtti. Çağlayan, büyük ölçekli yatırımlarda asgari yatırım tutarlarını kimyasal madde ve ürünleri imalatı, motorlu kara taşıtları imalatı, liman ve liman hizmetleri yatırımları, elektronik sanayi yatırımları ve ilaç üretimi yatırımları için düşürdüklerini de belirtti. Öte yandan çağrı merkezi ve plastik gibi istihdam yoğun yatırımlar sadece 6. bölgede desteklenecek. 500 bin TL üzeri hazır giyim yatırımları 5. ve 6. bölgede desteklenecek. Asgari sabit yatırım tutarlarını 4 milyon ile 500 bin TL arasında kademelendirildi. Yatırıma bir an önce başlayanlara ekstra destek verilecek.
Unilever, 35 ülkeyi Türkiye'den yönetecek
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'yi bölgesel yönetim merkezinden, bölgesel hizmet ve bölgesel üretim merkezi haline getirmek için de yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bunların işaretini yoğun şekilde almaya başladık. Coca-Cola, yönetim merkezini Türkiye'ye taşımış durumda. Unilever Grubu tüm üretim ve yönetim merkezini Türkiye'ye alacağını ifade etti. 35 ülkeyi buradan yönetecek. Lojistik, nitelikli nüfus, iletişim ve ulaşımda tüm yapılanmalar, yatırım ortamıyla ilgili yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla Türkiye sadece bir üretim üssü değil, bölgesel yönetim ve bölgesel hizmet için de önemli merkez olacaktır."
Zaman
Yorum Yaz