Yeni teşvik sisteminin maliyeti 2 milyar TL
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girmesi planlanan yeni teşvik sisteminin yıllık maliyetinin, tahmini olarak 2.05 milyar lira olarak hesaplandığını söyledi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girmesi planlanan yeni teşvik sisteminin yıllık maliyetinin, tahmini olarak 2.05 milyar lira olarak hesaplandığını söyledi.
Son yapılan düzenlemelere ilişkin bilgi veren Şimşek, yeni teşvik sistemine yönelik düzenlemeyle yatırım döneminde indirimli kurumlar vergisi uygulamasının yıllık maliyetinin 1.65 milyar lira, büyük yatırımlara KDV iadesinin yıllık maliyetinin 250 milyon lira ve en az gelişmiş illerde gelir vergisi stopaj teşvikinin yıllık maliyetinin de 150 milyon lira olarak hesaplandığını bildirdi.
Şimşek, yapılan projeksiyonlar kapsamında teşvik sisteminin mevcut haliyle yıllık maliyetinin toplamda 2.05 milyar lira olarak tahmin edildiğini vurguladı.
Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bu hafta açıkladıkları düzenlemeler kapsamında hayata geçirilecek olan GSM sektöründe makineler arasında iletişimde ilk tesiste tahsil edilen özel İletişim Vergisi'nin alınmamasının yıllık maliyetinin 240 milyon lira olarak öngörüldüğünü söyledi. Açıklanan kararlar çerçevesinde, iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası iletişimde ilk tesiste 37 lira olarak alınan ÖV tahsil edilmeyecek.
Yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının her biri için 100 liralık harç alınmasının yıllık getirisinin 100 milyon lira olacağını belirten Şimşek, "Yüksek gelir grupları için kira istisnasının uygulanmamasının yıllık getirisi ise 200 milyon lira olarak tahmin ediliyor" dedi.
Yıllık toplam 88,000 lira menkul, gayrimenkul dahil geliri olanların konut kira geliri istisnasından yararlanamaması öngörülüyor. Buna göre, söz konusu tutarın üzerinde geliri olanlar bu yıl için 3,000 lira olan istisnadan yararlanamayacak.
Şimşek, yapıldığı yerin arsa vergi değeri veya konutun değerine göre KDV oranı farklılaştırmanın yıllık getirisinin de 150 milyon lira olarak hesaplandığını bildirdi.
Bireysel emeklilik sisteminde düzenlemelerin de açıkladığı toplantıda Şimşek, atılacak adımlarla yatırım ortamının iyileştirilmesi, hizmet ihracının teşviki ve cari açıkla mücadele ile vergi adaletinin sağlanmasının amaçlandığını ifade etmişti.
Dünya
Yorum Yaz