Yeni TTK’dan inşaatçılara 2 müjde!
Şükrü Kızılot, yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki inşaat şirketi patronlarını zor duruma düşüren kanun maddeleri arasından iki müjde verdi
Şükrü Kızılot, yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki inşaat şirketi patronlarını zor duruma düşüren kanun maddeleri arasından iki müjde verdi
Beş yıl yemeden içmeden yaşayan adamı biliyorsunuz. Bütün suçu “inşaatçı” olmasıydı ve bu nedenle zor durumdaydı! İnşaat beş yıl sürse, beş yıl kâr dağıtılamıyordu. Zor durumda olduğu yetmiyormuş gibi, Yeni Türk Ticaret Kanunu şirketten borç para çektiğinde bir de “hapis cezası” getirmişti!
SİMİT VE ÇORBA BİLE YASAK
1 Temmuz 2012'den itibaren, inşaat şirketinden ortağı “bir simit parası” bile çekse, 73 bin liraya kadar “adli para cezası”, ödeyemezse “730 güne kadar hapis cezası” vardı!
Bitmedi.. Üç-beş gün sonra bu kez “çorba parası” çekerse, yine “adli para cezası”, ödeyemezse “ikinci kez hapis cezası” vardı!
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre; şirket ortağının, şirketten borç para çekmesi yasaktı. Şirkete borçlanmada, borçlanana; 73 bin liraya kadar “adli para cezası”, cezayı ödemezse, 730 güne kadar hapis cezası vardı. Üstelik hapis cezası kesinlikle ertelenemiyordu (Yeni TTK Md.358, 562/ 4-c, 5275 sayılı Kanun Md.106/9).Öte yandan, taahhüt edilen inşaat işi beş yıl sürüyorsa, şirket beş yıl süreyle ortaklarına kâr dağıtamıyordu. Ortakları bir anlamda “beş yıl yemeden içmeden yaşayan” kişilerdi (İnşaat işlerinde gelir ve kurumlar vergisi, KDV ve vergi incelemeleri konusunda Bkz. (http://www.insaatakademi.com">www.insaatakademi.com).
İnşaatçılar “Ne yapacağım?” diye kara kara düşünürken, arka arkaya “iki müjde” geldi.
BİRİNCİ MÜJDE
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, şirket ortağına borçlanma yani şirketten para çekme yasağı getiren 358. maddesi, tepkiler üzerine daha yürürlüğe girmeden değişiyor. Maddenin yeni şekline göre;“Pay sahipleri, sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını ödemedikçe şirkete borçlanamayacaklar”. Buna göre, şirkete vadesi gelmiş “sermaye taahhüdü borcu” bulunmayanlar, şirketten borç para çekebilecekler. Sermaye taahhüdü borcu olanların borçlanması durumunda ise BORÇ VERENLERE, 73 bin liraya kadar adli para cezası uygulanacak. Ödemezlerse iki yıla kadar hapse girecekler. Şirketten borç para çekilmesi, Ticaret Kanunu yönünden sorun olmayabilir ama Kurumlar Vergisi Kanunu yönünden “Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı” olarak nitelendiriliyor (Md.13). O nedenle, “ikinci müjde” önemli.
İKİNCİ MÜJDE
Avans kâr dağıtımı ile ilgili.. Maliye Bakanlığı, yıllara yaygın inşaat ve onarma işi yapanların, avans kâr payı dağıtabileceklerini, bir tebliğ ile açıkladı (Bkz. 6 No.lu Kurumlar Vergisi Tebliği). Buna göre;
- Devam eden işlerin gerçekleşen maliyet ve hakedişleri arasındaki olumlu farktan,
- Kesinti yoluyla ödenen vergiler (varsa geçmiş yıl zararları) ile kanunlara ve esas sözleşmelere göre ayrılması gereken yedek akçeleri düşüldükten sonra,
- Kalan kısmın yarısı, “avans kâr payı” olarak dağıtılabilecek. Avans kâr payı dağıtılması, “örtülü kazanç dağıtımı” olarak nitelendirilemeyecek. Olay bu yönüyle çok önemli. Yeni TTK değişikliğiyle, limited şirketlere de “avans kâr payı” dağıtma olanağı sağlanacak.
Bu düzenlemelerle birlikte, inşaatçıların bir kısmı kurallara uygun olarak “avans kâr payı” şeklinde şirketten para çekebilecekler.
Şükrü Kızılot/Hürriyet
Yorum Yaz