maritbet girişmaritbet
Yeni yasayla 100 bin çürük müteahhit saf dışı edilecek

Yeni yasayla 100 bin çürük müteahhit saf dışı edilecek

Yeni Müteahhitlik Yasası yurtdışı müteahhitlerin önünü açarken çürükleri ayıklayacak. En az 100 bin müteahhide yol göründü

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yürüttüğü Müteahhitlik Yasası'na yönelik çalışma devam ediyor. 6 aydır ön çalışma yaptıklarını belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “Sektörü disiplin altına alacak bir çalışma başlattık. Yurtdışı müteahhitliğin de önünü açacak ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Yapılacak düzenlemeler Türkiye'de son aylarda sektörde oluşan olumsuzlukları da bertaraf edecek” dedi.

300 bine yakın müteahhit var

İMKON Başkanı Tellioğlu, sektörde faaliyet gösteren çürüklerin yarısının gidebileceğini belirterek 300 bine yakın müteahhidin 100 bine yakın olan kısmının elenebileceğini kaydetti. Tellioğlu, “Bu rakam sektörü bir meslek olarak görmeyen veya sadece ‘para kazanayım da nasıl kazanırsam kazanayım' düşüncesinde hareket eden kesim. Bundan da aslında en fazla zararı bizzat sektörün kendisi görüyor” dedi. Tellioğlu'nun verdiği bilgiye göre inşaat sektörünü disiplin altına alacak çalışmanın tamamlanması ile birlikte tüketiciyi dolandıran müteahhitler de sektör dışına itilmiş olacak.

Tellioğlu yaklaşık 100 bin inşaat çalışanına iş güvenliği ve mesleki eğitim vermeye hazırlandıklarını da söyledi. 120 bin üyeleri olduğunu belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe güvenliği artıracak mesleki eğitimi üyelerinin büyük bölümüne verebileceklerini söyledi. Tellioğlu “45 şehirdeki 120 bin üyeli yapılanması ile meslek içi eğitim ve çalışanlarının mesleki sertifikasyona kavuşturulması içerisine girdik. 2015 yılı içerisinde çalışanlarımızın en az 100 binini iş güvenliği ve mesleki yeterlilik noktasında eğitime tabi tutacağız” dedi.

Kentsel dönüşüm için ayıklanma şart

6.5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşüm için müteahhitlik sektörünün önemli olduğunu dile getiren Tellioğlu, sektördeki çürüklerin ayıklanması gerektiğine dikkat çekti. Cumhuriyet'in ve AK Parti hükümetinin en büyük projesi olan kentsel dönüşümün müteahhitlik düzenlemesi ile birlikte yürütülmesinin zaruri olduğunu ifade eden Tellioğlu, aksi takdirde milyonlarca konutu ilgilendiren konunun da sekteye uğrayabileceğini kaydetti. Endişelerinin bu zamana kadar sektörün gelişimine izin vermeyen statükocu kurum ve şahısların engellenmemesi olduğuna dikkat çeken Tellioğlu, bu kuruluşların lobisinin baskısı altında kalmadan geniş kesimin çalışmalarının sahiplenilmesinin sektörün önünü açacağını söyledi.

Ercan Baysal/Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "İnşaat ve gayrimenkul sektörümüz ülke ekonomimizin lokomotifi olmuştur"
  • 22.12.2022 17:47

Bakan Kurum: "İnşaat ve gayrimenkul sektörümüz ülke ekonomimizin lokomotifi olmuştur"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ATO Congresium'da düz ...

Sosyal konut projesiyle dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olacak!
  • 09.09.2022 12:05

Sosyal konut projesiyle dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olacak!

Konut sektöründe arz ve talep dengesizliği kaynaklı fiyat dalgalanmalarını azalt ...

Müteahhitler iş bırakma eylemini bitiriyor
  • 24.09.2021 10:59

Müteahhitler iş bırakma eylemini bitiriyor

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu,  9 Eylül'de başlattıkları "iş durdurma ...

Müteahhitler çimento fiyatlarına tepki için 15 gün iş bıraktı
  • 09.09.2021 09:24

Müteahhitler çimento fiyatlarına tepki için 15 gün iş bıraktı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento sektöründeki fiyat artışlar ...

İMKON'dan inşaatçılara iş bırakma çağrısı!
  • 02.09.2021 16:55

İMKON'dan inşaatçılara iş bırakma çağrısı!

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatındaki zamlara tepki olarak üy ...