maritbet girişmaritbet
YENİBİRİŞ’İN VERİLERİNE GÖRE

YENİBİRİŞ’İN VERİLERİNE GÖRE

2011 yılında sektörel bazda en çok eleman ilanı veren sektör yüzde 7.53'lük oranla yapı-inşaat sektörü oldu.

2011 yılında sektörel bazda en çok eleman ilanı veren sektör yüzde 7.53'lük oranla yapı-inşaat sektörü oldu.

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, iş ve aday arayışına dair güncel bilgiler veren "Yenibiriş İstihdam Raporu"nun 2011 yılına ilişkin verilerini açıkladı. 2011 yılı istihdam raporuna göre yayınlanan ilanlarda geçen yıla göre yüzde 10'a yakın artış gerçekleşti.

İlanlara yapılan başvurularda da yüzde 8,5 oranında artış olduğu gözlemlendi. İstihdam raporuna göre firmalar tarafından en çok aranan pozisyon yüzde 16,68 ile satış temsilcisi olurken, satış temsilciliği pozisyonu için yayınlanan ilan sayısında geçen yıla göre yüzde 4'e yakın bir artış yaşandı.

En çok aranan diğer pozisyonlar ise yüzde 12,26 ile muhasebe elemanı, yüzde 5,44 ile sekreter, yüzde 3,82 ile yönetici asistanı, yüzde 2,55 ile inşaat mühendisi, yüzde 2,42 ile makine mühendisi, yüzde 1,92 ile yazılım  uzmanı, yüzde 1,68 ile elektrik mühendisi, yüzde 1,61 ile mimar olarak sıralandı. Geçen yıl listede yer almayan grafiker pozisyonu ise bu yıl en çok ilan yayınlanan sektörler listesinde onuncu sırada bulunuyor.

Sektörler açısından bakıldığında, en çok ilan yayınlanan sektörler 2011 yılında yüzde 7,53'lük oranıyla yapı-inşaat, yüzde 6,35'lik oranıyla sağlık-tıp ve yüzde 5,74'lük oranıyla tekstil sektörleri oldu. Geçen yılın da ilk üçünde yer alan bu sektörlerin hepsinde 2011 yılında ilan sayıları açısından düşüş gözlemlendi. Bu üç sektörü, turizm-otelcilik, üretim -imalat, bilişim, perakendecilik-toptancılık, eğitim, gıda ve hizmet sektörleri izledi.

Adayların 2011 yılında tercih ettikleri ve başvuru yaptıkları sektörlerde ilk sıraya, yüzde 6,09'luk oranla banka-finans sektörü yerleşirken, ekonomide bankacılık alanında yaşanan hızlı gelişmeler adayların da ilgisinin bu alana doğru yoğunlaşmasını sağladı. Banka-finans sektörünü, yüzde 5,96 oranla perakendecilik-toptancılık, yüzde 5,82 oranla yapı-inşaat ve yüzde 5,71 oranla tekstil sektörleri izledi.

Adayların en çok başvuru yaptığı pozisyonlara bakıldığında, ilk üç sırada geçen yılın en çok talep gören muhasebe elemanı, satış temsilcisi ve sekreter pozisyonlarının listedeki yerlerini koruduğu dikkati çekti. Adayların en çok rağbet ettiği muhasebe elemanı pozisyonuna olan başvurularda yüzde 4'lük bir artış gözlemlendi. Bu pozisyonları yönetici asistanı, makam şoförü,, inşaat mühendisi, insan kaynakları uzmanı, makine mühendisi, mimar ve yazılım uzmanı pozisyonları izledi.

En çok ilan yayınlayan il İstanbul  oldu

2011 yılında en çok istihdam yaratan sektörler içinde en çok aranan pozisyonlar ise şöyle sıralandı: "Yapı-inşaat/inşaat mühendisi, sağlık-tıp/hemşire, tekstil/modelist, turizm-otelcilik/resepsiyonist, üretim-imalat/satış temsilcisi, bilişim/yazılım uzmanı, perakendecilik-toptancılık/satış temsilcisi, eğitim/ingilizce öğretmeni, gıda/gıda mühendisi, hizmet/güvenlik görevlisi."

Adayların bu sektörlerde en çok başvuru yaptığı pozisyonların ise; yapı-inşaat/inşaat mühendisi, sağlık-tıp/hemşire, tekstil/muhasebe elemanı, turizm-otelcilik/resepsiyonist, üretim-imalat/muhasebe elemanı, bilişim/yazılım uzmanı, perakendecilik-toptancılık/satış temsilcisi, eğitim/ingilizce öğretmeni, gıda/satış temsilcisi, hizmet/güvenlik görevlisi olduğu görüldü.

En çok ilan yayınlanan ve en çok başvuru alan il yüzde 75 oranla İstanbul olurken, İstanbul'u Ankara , İzmir , Bursa , Kocaeli  takip etti.

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, 2011 istihdam bilançosunu değerlendirirken, 2011 yılında büyüme hedefleriyle başlayan yapı-inşaat, sağlık-tıp ve tekstil sektörlerinin, hedeflerini gerçekleştirerek yılı kapatmaya hazırlandığını belirterek, şunları kaybetti: "Türkiye 'nin lokomotif sektörlerinden yapı-inşaat, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en fazla istihdam fırsatı sunan sektör oldu. Bunun yanı sıra bankacılık ve finans sektörünün gelişimini sürdürdüğünü ve adaylardan daha fazla talep görerek en çok başvuru yapılan sektörler listesinde birinci sıraya yerleştiğini görüyoruz. Nitelikli eleman ihtiyacı hızla artmaya devam eden bilişim sektörü de yılı çok hareketli geçirdi.

Önümüzdeki yıl özellikle deneyimsiz gençler için cazip olabilecek sektörler arasında bilişim, bankacılık-finans, sigorta , mobilya, gıda ve perakendeyi sayabiliriz. 2012'de kurumların insan kaynakları departmanlarının gündeminde, başta doğru adayı bulma ve yerleştirme olmak üzere, çalışma verimini artırma, çalışan bağlılığı, performans ölçümü, adil ücret ve yan kazanç gibi kritik konular olacak. İnsan kaynaklarından, yasal değişikliklere hemen uyum sağlaması, olası ekonomik çalkantılara karşı şirketini dirençli kılabilmesi, işe alımda hızlı ve etkin çalışması, veri analizi yapabilmesi, teknolojiyi kullanması, farklı nesillerdeki çalışanların verimini artıracak politikalar üretmesi bekleniyor."

 

Yorum Yaz