Yeşil binalar, pasif evler geliyor!
Fotoğrafçı Bennu Gerede ve Blue’Safe Mavi Kale ortaklığında hazırlanan Yalıtımın Mavi Yüzü projesinin lansmanı X Restaurant’ta (IKSV 6. Kat) gerçekleşti.
Fotoğrafçı Bennu Gerede ve Blue'Safe Mavi Kale ortaklığında hazırlanan Yalıtımın Mavi Yüzü projesinin lansmanı gerçekleşti.
Projede Bennu Gerede tarafından çekilen ve yalıtım ürünlerine basılan fotoğrafların tamamı ilk kez sergilenirken kurum yöneticileri yalıtım sektörü hakkında çarpıcı bilgiler verdi.
Yapı Sektörüne, Mardav, Kalekim ve Dow Chemical tarafından armağan edilen Blue' Safe Mavi Kale, ısı yalıtımı ile sağlanacak enerji tasarrufuna dikkat çekmek ve yalıtım yaptırılma oranlarını yükselterek hem çevreye hem ekonomiye katkı sağlanabileceğine işaret etmek için Yalıtımın Mavi Yüzü projesini hayata geçirdi.
Ülkemizde toplamda kullanılan enerjinin 3'te 1'inin yapılarda kullanıldığı düşünüldüğünde en büyük tasarruf kalemlerinden birinin yalıtım olduğunu görüyoruz. Bu nedenle evimizi, yaşadığımız yeri doğru şekilde yalıtarak bu global sürdürülebilirlik oluşumuna katkıda bulunabiliriz.
Toplantıda konuşan Kalekim Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş “Binaların artık yeşil binalara, hatta pasif evlere dönüştürülmesi gerektiğini, elde edilecek tasarruf ile cari açığın kapanabileceğini, nükleer santral yapılma gerekliliğinin ortadan kalkacağını” söyledi. Ayrıca, “ısı yalıtım ile elde edilecek % 50 tasarruf, ülke ekonomisine bu şekilde yansırken, hane ekonomisine doğalgaz ve elektrik faturalarının % 50 azalması şeklinde yansıyacak. Bu da yalıtım için harcanan masrafın 3 yıl içinde amorti edilip, sonrasında ömür boyu kar edileceği anlamına geliyor” dedi.
Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer ise, “yalıtım ile her yıl 6.75 milyar $ enerji tasarrufu yapılarak cari işlemler açığının kapatılmasına büyük katkı sağlanabilir. 2010 yılı rakamlarına göre dış ticaret açığımız 71,6 milyar $. Enerji ihtiyacımızın % 75'ini de 34 milyar $ vererek ithal ediyoruz. Bu rakamın 6.75 milyar $'lık kısmını yalıtımla tasarruf etmek mümkün” dedi. Ayrıca ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulup enerjiyi ithal eden değil, / ihraç eden bir ülkeye dönüşmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Doğruer, tüketicilerin mevcut binalara daha kolay yalıtım yaptırılabilmesi için yalıtım ürünlerindeki KDV oranının azaltılması ve devlet destekli, düşük faizli kredilerin sağlanması gerektiğinin de altını çizdi.
BENNU GEREDE: YALITIM HAYATIMIZIN HERYERİNDE
Projede yer alan fotoğrafçı Bennu Gerede yalıtımı vizörün arkasındaki kişi olarak yalıtımı anlattı ve yalıtım malzemelerini kullanarak birçok farklı senaryoda fotoğraflar çekti.
Kendisine proje teklif edildiğinde çok heyecanlandığını belirten Bennu Gerede, enerji tasarrufu konusunda bilinçli davranmaya çalıştığını ve çocuklarına da bunu aşıladığını belirtti. Oluşturduğu fotoğraf konseptleri için; “Çekerken yalıtım malzemeleri kullandım ve yalıtımın hayatın her yerinde olduğunu düşünerek tüm bu senaryoları hazırladım. Hepsi hayatın bir anını ve bir şekilde yalıtımı anlatıyor. Yalıtım, yağmurun altında birini yağmurdan koruyan şemsiye de olabilir, güneşlenirken uzandığımız şezlong da… Amacımız dikkat çekmekti. Umarım başarırız” dedi.
MUM IŞIĞI İLE ISINABİLEN PASİF EV!
Avrupa Birliği ülkelerinin artık yüzde 95′lere varan oranda düşük enerji ile sıfır emisyon salınımını yakalayan “Pasif Ev”lere geçtiğini belirten yöneticiler, dünyada hızla gelişen bu trende yetişebilmek için ilk adımı attıklarını ve Türkiye'nin ilk sertifikalı Pasif Evi'ni İzmir de inşa ettiklerini belirtti. 180 m²'lik bu evde, evin yapı maliyetinin %5'i kadarı ile ısı yalıtımı yapıldı. Bu şekilde evdeki tasarruf oranı % 90'lara kadar yükseldi. Alper Doğruer, bu evin bir mum ışığı enerjisi ile ısınabildiğinin altını çizdi.
Yorum Yaz