Yeşil enerji yurda sarmaya başladı
YEM, “Enerji Verimliliği, Çevreye Duyarlı Yapılaşma ve Sürdürülebilir Gelişim” algısının yerleşmesi ve yaygınlaşması çerçevesindeki çalışmalarını yeni projeleri ekleyerek sürdürüyor.
Bu çalışmalar çerçevesinde YEM, Ağustos 2011 itibariyle İstanbul Fulya'daki binasının tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan “rüzgar enerjisi”nden karşılamaya başladı.
Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), “Enerji Verimliliği, Çevreye Duyarlı Yapılaşma ve Sürdürülebilir Gelişim” algısının yerleşmesi ve yaygınlaşması çerçevesindeki çalışmalarını yeni projeleri ekleyerek sürdürüyor. YEM, yapılaşmanın ekolojik gerekliliği doğrultusunda, 2005 yılından bu yana sektörü bilinçlendirmek üzere yayınlarıyla, etkinlikleriyle yürüttüğü sürdürülebilirlik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi: 2010 yılında hayata geçirdiği “Güneş Ağacı Projesi”nden sonra Ağustos 2011 tarihi itibarıyla YEM, binasının enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklardan temin etmeye başladı.
YEM, bu kapsamda şu anda kişi başına 2 ton olan karbondioksit emisyon miktarını 2011 yılının sonunda %50 oranında azaltmış olacak. 2015 yılında ise bu çalışmayla sıfır karbon salımına ulaşmayı hedefliyor.
Hem sürdürülebilirlik konusundaki şirket politikaları gereğince hem de bir sonraki nesillerin doğa dostu uygulamaları günlük hayatlarının bir parçası haline getirmelerine örnek olacak kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları yürüten YEM, Ağustos 2011 tarihi itibariyle yenilenebilir enerji kullanımına yöneldi. Bu kapsamda YEM, İstanbul Fulya'daki binasının tüm enerji ihtiyacını, rüzgar enerjisinden karşılamaya başladı. Böylece, su ve rüzgârdan enerji üreterek, rüzgârın boşa esip, suyun boşa akmasını önleyen, ülke ekonomisine artı değer katan uygulamalara YEM'de dahil olmuş oldu.
Fosil kaynakların kısıtlılığı ve üretim sürecinde ortaya çıkan çevre kirliliği nedeniyle, enerji üretiminde yenilenebilir ve sınırsız bir yandan da çevreyle uyumlu kaynakların araştırılması ve geliştirilmesini desteklemek gerekiyor. En önemli yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş, rüzgâr, akan su ve jeotermal enerjinin kullanımının artması ile toplam enerji tüketiminin içinde yenilenebilir enerji payının yükselmesi karbondioksit emisyonunu ve zararlı atıkları azaltıyor. Ayrıca ekonomide dışa bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine ve istihdama olumlu katkıda bulunuyor.
Güneş Ağacı Konsept Projesi Hakkında:
Yapı-Endüstri Merkezi, çevre korumaya olan sorumluluğu kapsamında Fulya'daki binası girişinde uygulanan ve Türkiye'de bir ilk olan Güneş Ağacı konsept projesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve çevrenin korunması konusunda duyarlılığı arttırmayı amaçlamaktadır. Güneş ağacı, özel ve tüzel kişiliklerin güneş enerjisinden elektrik üretmelerinin hem kolay hem de daha estetik bir şekilde gerçekleşebileceğinin anlatılası açısından büyük önem taşımaktadır.
Günümüzde elektrik santrallerinin çoğu fosil yakıtlar ile çalıştığı için, doğaya karbondioksit salımı yapmaktadır. “Güneş Ağacı” ise ürettiği elektrik ile karbondioksit salımını bir bitki gibi engellemektedir. Temiz Dünya Ekolojik Çözümler Platformu tarafından tasarlanan “Güneş Ağacı” bir bitkinin güneş ışığı ile fotosentez yapması gibi, güneş ışığı ile elektrik üretmektedir. 6 adet panelden oluşan yaklaşık 1kW kurulu güce sahip olan “Güneş Ağacı” yılda ortalama 1MWh elektrik üreterek, 750kg karbondioksit emisyonunu engellemektedir.
- Etiketler:
- yeşil enerji
- çevre
Yorum Yaz