Yüksek katlı binalar yangına karşı güvenli mi?
Polat Tower'da yaşanan yangın sonrası gözlerin çevrildiğı İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, 'Son teknolojiyi kullanıyoruz
İstanbul'da bütün yüksek katlı binalar yangına karşı güvenli' diyor. Karahan'ın işyeri sahiplerine ise sitemi var...
Polat Tower'ta yaşanan yangın, 'İstanbul İtfaiyesi bu tür durumlara karşı hazır mı?' sorusunu beraberinde getirdi. İstanbul İtfaiyesi Daire Başkanı Ali Karahan, Akşam'a konuştu.
EN BÜYÜK DÜŞMAN TOZ
Karahan, 'Son teknolojiyi kullanıyoruz. İstanbul'daki bütün yüksek katlı binalar yangına karşı güvenli. Sürekli irtibat halindeyiz. Polat Tower, Gök Kafes gibi binalarda aralıklarla tatbikatlar yaparak sistemlerin çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz. Onaylanan projeler var. Bunlar faaliyette mi? Uyarı sistemleri aktif mi? denetliyoruz. Bu tür sistemlerin en büyük düşmanı tozdur. Tatbikatlar habersizler yapılıyor. Oradaki personele eğitimler veriyoruz. Sadece yüksek katlı binalarda değil AVM'lerde tarihi binalarda da tatbikatlarımız var' dedi.
3 DAKİKA SÜRDÜ
Polat Tower'taki yangına geç müdahale edildiği eleştirilerini de kabul etmeyen Karahan, 10.40'da ihbar geldiğini, 3 dakika içinde yangına müdahale ettiklerini söyledi. Karahan, 'İtfaiyenin elindeki merdivenlerin binaların yüksekliğine yetişmediği yönündeki eleştiri haklı değil. 100 metre yüksekliğe çıkacak merdivenin bulunacağı araç aşağıya sığmayacaktır. Polat Tower'daki yangın bu eleştirilere verilecek en iyi cevap. Bu binalarda akıllı yangın söndürme sistemleri var. Ekiplerimiz hem içeride hem dışarıdan müdahale etti' diye konuştu.
4 bin 876 personel, 578 araç ve 89 istasyonla hizmet verdiklerini anlatan Karahan 40 bin işyerini denetledikleri söylüyor. 2012 içinde iş yeri ruhsatı için incelenen evrak sayısı 26 bin 408. Bir proje için 3 ayrı mühendislik biriminden onay alınması gerekiyor.
PERSONEL SIKINTISI VAR
Danıştayın, KPSS sınavını kazanan herkesin personel olabileceği yönündeki kararının sıkıntı yarattığını söyleyen Karahan 'İtfaiyeci olabilmek için fiziki yeterlilik şart. Masabaşı memur gibi çalışmıyor. Bu şartlardan dolayı personel alamıyoruz' dedi. Dar sokak sorununu alınan küçük araçlarla aştıklarını söyleyen Karahan, 'Yangınlara müdahale için en önemli adım kentsel dönüşümün tamamlanması' diyor.
KUMAŞIMIZ YANMAZ
İtfaiye personelinin dünyadaki son teknolojiyi kullandığını anlatan Karahan, kullanılan kıyafetlerin de yanmaz kumaştan olduğunu küçük bir deneyle gösterdi. Karahan, binalarda da bu kumaşların hammaddelerinin kullanılabileceğini söyledi.
TARİH İÇİN PLANLAR HAZIR
Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı gibi tarihi mekanlarda çıkabilecek yangınlar için günün her saatine göre müdahale planlarımız var. Tatbikatlar yapıyoruz. Ahşap eski binalar için tedbirler aldık. Sait Halim Paşa Yalısı gibi bazı tarihi binalara yağmurlama sistemleri kuruldu.
TOPKAPI İÇİN ÖZEL ARAÇ
Karahan, bir dönem tartışmalara neden olan Topkapı Sarayı'ndaki olası bir yangın ihtimali için de şunları söyledi: Kapılardan geçebilecek araçlar alındı. Yangın muslukları kuruldu, Sultanahmet'e bir müfreze açıldı.
ZULÜM GİBİ GÖRÜYOR
Binalarda artık yangına dayanıklı malzemeye geçilmesi gerekiyor. İş yeri sahibi, 'proje için istediğiniz yangın merdivenini yaptık' diyor. Bunu bana yapmıyorsun ki kendine yapıyorsun. Bunu yaptığımız zorluk yada zulüm gibi görüyor. Maliyeti arttıran unsur olarak görüyor.
Mete Yılmaz / Akşam
Yorum Yaz