Yunanistan'ın Altın Vize uygulaması sektörü canlandırdı
Yunanistan Yatırım Ajansı'nın verilerine göre, son 4 yıl içerisinde toplam 2 bin 14 kişi, "Altın Vize" uygulaması ile 5 yıllık oturma izni aldı.
Yunanistan'da, son 4 yılda 250 bin avronun üzerinde yatırım yaparak 5 yıllık oturum izni alan Türklerin sayısı 161'e çıkarken, uzmanlar Türk vatandaşlarından gelen ilginin avantajlı piyasa koşulları sebebiyle yatırım isteğinden kaynaklandığına dikkati çekiyor.
Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizle birlikte düşen emlak fiyatları ve 250 bin avronun üzerindeki yatırıma karşılık 5 yıllık oturma izni imkanı sağlayan "Altın Vize" uygulaması, ülkedeki gayrimenkul sektörünü canlandırdı.
Yunanistan Yatırım Ajansı'ndan edinilen verilere göre, son 4 yıl içerisinde toplam 2 bin 14 kişi, "Altın Vize" uygulamasından faydalanarak 5 yıllık oturum izni aldı.
Çinliler 850 kişiyle ilk sırada yer alırken, Ruslar 388 kişiyle ikinci sırada ve Türkler 161 ile üçüncü sırada yer aldı. Türk vatandaşlarını Mısırlı ve Lübnanlılar takip etti.
Uygulama kapsamında, 1 milyar avronun üzerinde ülkeye yatırım yapıldığı belirtiliyor. Verilere göre, en yüksek sayıda oturum izni işlemi bin 550 ile 2016 yılında yapıldı.
"Bir kişi bile buraya gelip yerleşmedi"
Atina'da emlak danışmanlığı yapan Kostis Arslanoğlu yaptığı açıklamada, Türk yatırımcıların yaklaşık iki senedir Yunanistan'da emlak sektörüne ilgisinin artmaya başladığını söyledi.
Arslanoğlu, Türklerin Yunanistan'da yaşamak amacıyla alım yapmadığını belirterek, "Bizim işlem yaptığımız bir kişi bile buraya gelip yerleşmedi. Çoğu kiralıyor. Geliri oluyor. Aynı şekilde vize konusunda yaşadıkları sıkıntılar varsa, vize konusunu halletmiş oluyorlar. Beş senelik bir oturum izinleri oluyor." ifadelerini kullandı.
"Kimsenin kaçtığı yok"
Türk vatandaşlarının Yunanistan'daki emlak piyasasına artan ilgisinin "yatırım" olduğunu ve "kaçma" olmadığını ifade eden Arslanoğlu, "Çünkü fiyat çok uygun. Prim yapması çok muhtemel ve kira geliri de çok güzel. Kimsenin kaçtığı yok. Herkes ekonomik anlamda iyi bir yatırım yapmak istiyor. Bu yüzden Yunanistan'a geliyor. Başka bir motivasyon görmüyorum." diye konuştu.
Arslanoğlu, Türkiye'den tahmini yaklaşık bin kişinin Atina'da ev sahibi olduğu bilgisini paylaşarak, "Bu Yunanistan standartları için yüksek bir sayı olsa da 80 milyonluk Türkiye için okyanusta bir damla. Çok yüksek bir rakam olduğunu düşünmeyin. Yunanistan'da çok fazla emlak üretimi yok." şeklinde konuştu.
Atina'da gayrimenkul piyasasının avantajlı bir durumda bulunduğuna işaret eden Arslanoğlu, şunları söyledi:
"Yunanistan 2008'den itibaren iktisadi, finansal bir kriz yaşıyor. Atina, başkent olarak krizden en çok etkinen yer. 2008'de 100 bin avroluk olan bir mülk bugün 50 bin avroda. Atina'da fiyatlar uygun."
Arslanoğlu, "Altın Vize" uygulamasıyla oturum izni alanların Yunanistan'da yaşama zorunluluğu bulunmadığını da anımsatarak, 250 bin avroluk bedelin Avrupa ülkeleri arasında oturum izni almak için uygun bir limit olduğunu kaydetti.
"Emlak piyasası gelecek vadediyor"
Atina'da emlak danışmanlığı yapan Pia Vafiadou da, kriz sonrasında fiyatların düşmesiyle Yunanistan'da gayrimenkul yatırımına Çin, Rusya ve Arap ülkelerinden ilginin artmaya başladığını söyledi.
Vafiadou, son iki yılda yabancı yatırımcı olarak Türk müşterilerinin sayısında önemli bir artış yaşandığına işaret ederek, "Türk yatırımcılar da bu pastadan payını almak istiyor. Bir buçuk yıl önce daire alanlar karlı bir yatırıma imza attı. Şimdiden, kazancını görmeye başladılar." dedi.
Yatırımcıların "Altın Vize" için gerekli olan meblağı göz önünde bulundurduklarını anlatan Vafiadou, "Ama, vize için yeterli meblağ olan 250 bin avronun çok üstünde yatırım yapan müşterilerimiz de mevcut. Bu da vize programının da ötesinde bir yatırım ilgisini de gösteriyor. Yunanistan'da emlak piyasası gelecek vadediyor. Diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında orta vadede karlılık olarak en avantajlı ülkelerden biri durumunda bulunuyor." diye konuştu.
Vafiadou ayrıca, Türk vatandaşların ilgisinin sadece Atina'yla sınırlı kalmadığını, Mykonos ve Türkiye'ye yakın Tasos ve Sakız gibi adalarda da emlak yatırımlarında bulunduklarını dile getirdi.
Yorum Yaz