Yüzde 25 büyümeyi hedefleyen inşaat sektöründe 50 bin yeni çalışana ihtiyaç var!
Üçüncü köprü, havalimanı ve Kanal İstanbul, inşaatta ‘altın çağ’ beklentisi oluşturdu. Yüzde 25 büyüme hedefleyen sektörde 50 bin yeni çalışana ihtiyaç var
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyasında açıkladığı “çılgın projeler” bir biri ardına start alırken, 2012'de zor bir dönem yaşayan inşaat sektörü için de büyük bir ümit ışığı doğdu. Üçüncü Boğaz Köprüsü, üçüncü havalimanı ve önümüzdeki ay başlangıç zilinin çalması beklenen Kanal İstanbul'un doğrudan 50 bin inşaat işçisine istihdam yaratması beklenirken, söz konusu bölgelerde başlayacak yeni konut projeleri ve yan sektörlerle birlikte ek istihdam ihtiyacının 200 bin kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Taraf'a konuşan gayrimenkul sektörü yetkilileri, pazarda yeni projelerle birlikte en az yüzde 25'lik büyüme olacağını öngörürken, 2014'te hızlanması beklenen kentsel dönüşümle birlikte ekonominin lokomotifi olan inşaatın altın çağını yaşayacağını belirtiyor.
Yüzde 25 büyüme
Üçüncü Boğaz Köprüsü ve üçüncü havalimanının inşaat sektörüne ciddi ivme kazandıracağını belirten İstanbul İnşaatcılar Derneği (İNDER) Genel Sekreteri Abdullah Baysal, inşaat sektöründeki büyümenin hızlanacağını söyledi. Baysal, yaptıkları hesaplamalarla birinci ve ikinci köprünün inşaat sektörüne katkısını yüzde 22 olarak saptadıklarını ifade ederek, “Üçüncü köprü ve yeni havalimanı projeleriyle sektörde yüzde 25 büyüme olacak” dedi. Yaratılacak istihdamla ilgili de bilgi veren Abdullah Baysal, İstanbul'da yüzde 20'nin üzerinde bir istihdam artışının yaşanacağını öngördüklerini ifade etti.
50 bin kişi çalışır
İnşaat İşçileri Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol da, bu projelerde 50 bine yakın işçi çalışacağını belirterek, “Türkiye'de 2 milyona yakın inşaat işçisi olmasına rağmen talep var. Yeni iş imkânı oluşturulması önemli, ancak ne şartlarda olduğu daha önemli” dedi. Kentsel dönüşümle birlikte de yeni iş alanlarının açılacağına işaret eden Akyol, şikâyetlerini de dile getirdi: “İşçiye yansıyan herhangi bir şey yok. Sigorta, yaşam, barınma vs. Barınmayla ilgili sorunlar var. Hiçbir işçinin sigortası, aldığı ücret üstünden yatırılmıyor. Hükümet işadamlarıyla planlar yapıyor ancak işçilerle konuşulmuyor” dedi.
2014 dönüşüm yılı
Konut Geliştiricileri Yatırımcılar Derneği (Konutder) Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya ise, yeni projelerin sektöre ivme kazandıracağını bunun etkisinin önümüzdeki yıl görüleceğini ifade etti. Projelerin yapılacağı hatlar üzerinde değerlenme olacağını belirten Dumankaya, “Kanal'ın geçtiği yerde Karadeniz-Marmara çıkışları değer kazanacak. Havalimanının olduğu yerde şehir projeleri olacak. Oralar da değerlenecek. İşçilik fiyatlarını artıracak ama çok yüksek olmayacak. 2014 kentsel dönüşümün yılı olacak” diye konuştu.
İşçi fiyatlarında artış yaşanacak
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını ifade ederek, “Büyük düşünmek gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye, 50 milyar doların üzerinde iki projeye bir günde imza atan bir ülke oldu. Bu projeler, sektörün ve Türkiye'nin kalkınmasını sağlayacak. Bir yerde mülk para yapıyorsa o ülke kalkınmış bir ülkedir. Mütekabiliyet yasasıyla yabancıların Türkiye'ye ilgisi arttı. Bütün bunlarla çığ gibi büyüyecek sektör. Bu fiyatı da yukarı çekecektir. İşçi talebini ve maliyetlerini de” dedi. Yeni iş alanlarının açılmasıyla istihdamın da yaratılacağını belirten Ağaoğlu, “Üstelik devletin cebinden beş kuruş para çıkmayacak. Sadece üçüncü havalimanında 135-150 bin arasında insan çalışacak. Diğerleriyle bu daha da yukarı çıkıyor. Türkiye kalkındıkça, gelir paylaşımındaki adaletsizlik de ortadan kalkacak ve bu tabana yayılacak” dedi.
Önder Çelik/Taraf
Yorum Yaz