Yüzülebilir Büyük Körfez Projesi için Meltem İzmir ve İmbat İzmir gemileri işe koyuldu!
'Yüzülebilir Büyük Körfez' Projesi için en önemli adımlardan biri olan, denizin dibindeki ve dere ağızlarında bulunan çamuru temizleyecek kesici-emici tarama gemisi 'Meltem İzmir' ile gemiye lojistik destek sağlayacak 'İmbat İzmir'i' için düzenlenen törenle start aldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı büyük proje ile 'Yüzülebilir Büyük Körfez' Projesi için en önemli adımlardan biri olan, denizin dibindeki ve dere ağızlarında bulunan çamuru temizleyecek kesici-emici tarama gemisi 'Meltem İzmir' ile gemiye lojistik destek sağlayacak 'İmbat İzmir'i' için düzenlenen törenle start aldı. Yapılan törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 'Bizim hayalimiz, kendi dönemimizde fikirden projeye ulaşmış olan 'Yüzülebilir Körfez' hedefi. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde denizde yüzeceğiz, balıklar olacak, ulaşım büyüyecek, liman büyüyecek ama bunun yanında dünyadaki metropol kentler içinde zaten bir çok konuda öne çıkan İzmir, çevre konusunda en saygın, en tanınır kentlerden bir tanesi olacak' dedi.
Üçkuyular Levent Marina Kırmızı Fener önünde gerçekleştirilen törene İzmir Milletvekilleri Hülya Güven, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, CHP İl Bakanı Ali Engin, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Sanayicisinden bilim insanlarına kadar birçok kişinin çevreyle ilgili 'sürdürülebilirlik' kelimesini kullanarak çalışma yürüttüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, 'Körfezde su değerlerini yüzülebilir hale getirirsek, koskoca Körfez'i 70 sene önceye döndürmüş, temizlemiş bir kent olarak dünyadaki saygın yerimizi alacağız. Temizlenmiş körfez, tasarlanmış 40 kilometrelik bir sahil bandıyla beraber altyapısını hemen hemen tamamlamış bir İzmir'i 2014 yılında tüm dünyaya görücüye çıkartmayı hedefliyoruz. Bir an evvel İzmir Körfezi'nde yüzelim diyorum' diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, Körfez'in bilinirliği ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi ile çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
'İKİSİ DE YERLİ MALI OLAN ROMÖRKÖR VE KAZICILAR TEMİZLEYECEK'
Römorkörü Tuzla'da yerli bir tersane firmasının, kazıcı gemiyi de Çiğli Ata Sanayi'nden bir firmanın ihaleyle yaptığını belirten Başkan Kocaoğlu, 'Hem kazıcı-emici gemi 'Meltem İzmir', hem de 'İmbat İzmir' römorkörü yerli malıdır. Yalova tersanesinden bir firmanın aldığı vapurlar gibi bunlar da yerlidir. İzmir denizciliğinin ve tersaneciliğinin gelişmesine çok büyük bir katkıda bulundular. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İhalelerin ülkemizde kalmasından çok büyük mutluluk duyduğumu da ifade etmek istiyorum. Hayırlı uğurlu olsun' dedi.
'KÖRFEZDE YAŞAMI SAĞLAMAK İÇİN BU PROJE ŞART'
Hizmete alınan kazıcı-emici gemi ile römorkörün teknik özellikleri hakkında da kısa bir bilgi veren Başkan Kocaoğlu, 'İzmir bu şekilde giderse, dolmaya devam ederse, 16 dereden malzeme gelirse bir gün Efes gibi, Milas gibi olacak. İzmir 8500 yıldır yaşayan bir kentse, bunu denize ve körfeze borçludur. Bu Ulaştırma Bakanlığı'nın işi. Bizim işimiz ise İzmir'in denizinin korunması. Biz de hem dere ağızlarını ve yıllardır birikmiş olan yüzer çamuru, lodos çıktığında denizin altından çıkan çamuru temizleyeceğiz, hem de kuzeye, Sasalı bölgesine 13 km uzunluğunda sirkülasyon kanalı açacağız. Deniz ulaşımını zenginleştirmek için de Bostanlı İskelesi'nden Mavişehir'e yapılacak olan vapur iskelesine doğru kazı yaparak bir yol açılması gerekiyor"
Vahap Dabakan / YeniŞafak
Yorum Yaz