Zafer Çağlayan Türkiye’ye Hollywood kuracak!
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hizmet sektörü, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerine yönelik devlet desteklerini açıkladı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hizmet sektörü, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerine yönelik devlet desteklerini açıkladı. Çağlayan, 2023 yılında film sektöründe 1 milyar dolarlık ihracatın hedeflendiğini belirterek, "Bugünden itibaren filmlerin DVD, dublaj, alt yazı ve medya reklam giderlerini yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar destekliyoruz. Bu sektörde hedef pazarlarımız Rusya, Çin ve Latin Amerika" diye konuştu. Çağlayan, bilgisayar oyunlarının pazara giriş giderlerinin yüzde 50 oranında ve oyun başına 100 bin dolara kadar destekleneceğini söyledi.
Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile "Teknik Müşavirlik Şirketlerine Yönelik Yeni Devlet Yardımları" konulu basın toplantısında hizmet sektörü, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerine yönelik devlet desteklerini açıkladı. Türkiye ekonomisinin en öncelikli konusunun cari açık olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bu sorunu kökten çözmek için kolları sıvadıklarını, kısa vadede para ve kredi kanalıyla cari açığı azaltıcı önlemler alındığını ve bu önlemlerin etkilerini göstermeye başladığını bildirdi.
Çağlayan, sağlık turizmi, bilişim - yazılım, dizi film - sinema sektörlerinin tamamının dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizerek, bu sektörlere ve eğitim sektörüne çeşitli destekler vereceklerini söyledi.
Bunlarla cari açığa bir darbe daha vurup "minderden bir daha kalkamaz hale getirmek" istediklerini ifade eden Çağlayan, açıkladıkları desteklerin cari açık üzerindeki olumlu etkisini orta vadede göreceklerini belirtti.
Çağlayan, "Bu çalışma, hizmet sektörümüzün uluslararası tarafı hızla gelişen gürbüz çocuklarını, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerini bir araya getiriyor, bu sektörlerin ihracatını, yatırımını ve istihdamını artırmayı ve desteklemeyi amaçlıyor" dedi.
Türkiye'nin ihracatının 135 milyar dolara ulaştığını anımsatan Çağlayan, bu rakamın 2012'nin ilk 5 ayında da 60 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Bugün dünya mal ticaretinin 18 trilyon dolar, hizmet ticaretinin 4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Çağlayan, bu noktada sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim gibi yeni ve farklı sektörleri kilit sektörler olarak belirlediklerini ifade etti.
"Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi hakkında Tebliğ"in Türkiye'nin hizmet sektörüne yönelik ilk tebliğ olduğuna dikkati çeken Çağlayan, desteklerin sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerinin yurt dışı tanıtım, pazarlama ve diğer faaliyetlerini desteklemeye, bu sektörlerin yeni pazara giriş vizyonlarını cesaretlendirmeye yönelik olduğunu dile getirdi
-Bilişim sektörüne yönelik destekler-
Çağlayan, bilişim sektörüne yönelik destekler ile ilgili şöyle konuştu: "Teknokentlerin yurt dışında silikon vadilerinde açacakları bilişim merkezlerinin yıllık kira giderlerini ve bu merkezlerde çalıştıracakları iki personelin maaşlarını yüzde 80 oranında ve yıllık 600 bin dolara kadar destekliyoruz. Ayrıca yurt dışında açılan ofislerin yıllık kirasını şirketler için yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar, işbirliği kuruluşları için yüzde 70 oranında ve 300 bin dolara kadar destekliyoruz. Yıllık ticaret hacmi 50 milyar dolar civarında olan bilgisayar oyunu sektöründen ülkemizin en az bir milyar dolar pay alabileceğini düşünüyoruz. Bu yöndeki faaliyetleri desteklemek amacıyla bilgisayar oyunlarının pazara giriş giderlerini yüzde 50 oranında ve oyun başına 100 bin dolara kadar destekliyoruz. Biliyorsunuz bu uygulamalar son yıllarda mobil bilgisayar ve akıllı telefonlarla hayatımıza giren bir yenilik. 2011 yılında 29 milyar defa aplikasyon indirildiği ve bunların satışlarının 7,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bakanlığımız bilişim sektörümüzün bu alanda yapacağı çalışmaları artırmak amacıyla, Türkiye'de üretilen ve satışı yapılan her bir aplikasyonun komisyon giderlerini yüzde 50 oranında ve toplamda 50 bin dolara kadar destekleyecek."
-Google'da tanıtım da desteklenecek-
Bakan Çağlayan, bilişim sektörünün yurt dışında yapacağı tanıtımlara ilişkin reklam, pazarlama, danışmanlık ve organizasyon giderlerinin yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar, fuarlara katılım giderlerinin de yüzde 70 oranında yıllık 100 bin dolara kadar destekleneceğini bildirdi.
Bilişim şirketleri Google, Yahoo, Baidu ve Yandex gibi çok kullanılan arama motorlarında yapacakları tanıtımlara da yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destek sağlanacağını belirten Çağlayan, bilişim sektöründeki sektörel ticaret ve alım heyetlerinin ulaşım, konaklama ve organizasyon giderlerinin yüzde 70 oranında ve 150 bin dolara kadar karşılanacağını açıkladı.
Çağlayan, bilişim sektöründe yeni başlayan şirketlerin kurumsallaşmalarını sağlamak amacıyla alacakları danışmanlık hizmetlerinin yüzde 50 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleneceğini ifade etti. Çağlayan, şirketlerin yeni pazarlara girmek için ihtiyaç duyacakları sektör, ülke ve uluslararası mevzuat bilgilerine ulaşmak için satın alacakları veya uzman kuruluşlara hazırlatacakları raporlara ilişkin giderlerin de yüzde 60 oranında ve 100 bin dolara kadar destekleneceğini kaydetti.
İşbirliği kuruluşları kendi üyeleri için bu harcamaları yaparlarsa onları da yüzde 70 oranında ve 300 bin dolara kadar destekleyeceklerini dile getiren Çağlayan, bilişim şirketlerinin uluslararası teknik mevzuata uyum sağlamak için aldıkları belgeler için yaptıkları giderlerin de yüzde 50 oranında ve her bir belge için 50 bin dolara kadar destekleneceğini bildirdi.
Çağlayan, bilişim sektörünün 250 milyon dolar ihracatını 2013'te 1 milyar dolara 2023'te 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.
-Eğitim sektörüne yönelik destekler-
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin şu anda yurt dışına 100 bin öğrenci gönderirken yurt dışından ancak 25 bin öğrenci alabildiğine dikkati çekerek, "Yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Eğitim kurumlarımız bu destekten her bir birim için 4 yıl olmak üzere toplam 10 birim için yararlanabilecekler" diye konuştu.
Çağlayan, eğitim sektörüne verilecek destekleri de şöyle anlattı:
"Eğitim kurumlarımızın yurt dışı fuarlara katılım giderlerini de yüzde 70 oranında ve fuar başına 15 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Tamamen yeni bir desteğimiz, arama motoruna reklam verme desteği. Bu kurumlarımızın arama motorlarına verecekleri reklamların giderlerini yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Eğitim kurumlarımızın yurt dışında yapacakları tanıtımları da destekleyeceğiz. Bu kapsamda reklam, sponsorluk, danışmanlık giderlerini yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar karşılayacağız. Kurumların pazara giriş çalışmaları kapsamında satın alacakları pazar araştırması raporlarının giderlerini de yüzde 60 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destekleyeceğiz.
Ayrıca, Hükümetimiz geçtiğimiz günlerde 6322 sayılı Kanun ile Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarımızda önemli bir değişikliğe de imza attı. Bu değişiklikle, eğitim ve sağlık sektörümüze çok önemli bir destek mekanizması daha geldi. Buraya dikkat edin lütfen, eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın yüzde 50'si vergi matrahından düşülebilecek. Yani, ülkemizde yerleşik olmayanlara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazancın yüzde 50'si vergiye tabi olmayacak. Bu kadar da değil, Bakanlar Kurulumuz bu oranı yüzde 100'e kadar arttırma yetkisine de sahip."
Bakan Çağlayan, hedeflerinin eğitim sektörünü dış ticaret fazlası veren bir sektör haline getirmek olduğunu belirterek, 2011 yılında 25 bin olan yabancı öğrenci sayısını 2013'te 40 bine 2023'te ise 100 bine çıkartmak istediklerini söyledi.
Çağlayan, bu sayede, eğitim sektöründen 2023'te 2 milyar dolarlık bir döviz geliri elde etmeyi beklediklerini kaydetti.
Türkiye Gazetesi
Yorum Yaz