maritbet girişmaritbet
Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Türkiye sınırları içerisinde bulunan arsa, arazi veya da evlerin mülk sahipleri tarafından ödenen vergidir.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi, bina vergisi ve emlak vergisi olmak üzere ikiye ayrılır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan arsa, arazi ya da evlerin mülk sahipleri ya da arsa sahipleri tarafından da ödenmesi gerekir. Mülk sahibi yoksa mülkün tahsis edildiği kişiler vergi ödemekte mükelleftir.

Yeni bir mülk alındığında emlak vergisi ödemek için emlak beyanında bulunmak gerekir. Tapu Taşınmaz Beyanı olarak adlandırılan bu işlem, e-devlet üzerinde veya da belediyelerin yapılan başvurular ile gerçekleştirilebilir.

Emlak vergisi nasıl ödenir? 

Emlak vergileri mülkün bulunduğu belediyeye başvurularak havale yada EFT yoluyla ödenebilir. Aynı zamanda bazı belediyeler internet aracılığıyla da ödeme kabul ediyor. Dijital ortamlarda yapılacak ödemeler, belediyelerin internet sitesi üzerinden veya da e-devlet üzerinden yapılabilir.

Emlak vergisinin tutarı, gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanır. Belediye tarafından belirlenen vergi tutarı, resmi gazetede yayınlanan zam oranlarına bakılarak her yıl değişkenlik gösterebilir. 

Emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergileri düzenli olarak her yıl iki defa ödenir. İlk taksiti genellikle mayıs ayında ödenen verginin ikinci taksiti de, kasım ayında ödenir. Ödeme tarihi her sene değişkenlik gösterebiliyor olsa bile, genel olarak yıl ortası ve yıl sonu gerçekleşir. Verginin belirtilen tarihler de ödemesinin yapılmaması durumunda cezalı bir şekilde ödeme yapılır.

Emlak vergisinden kimler muaftır?

Emlak vergisinden muaf olmak için mülk sahibinin hiç bir gelirinin olmaması, başka bir gayrimenkulünün olmaması ve söz konusu gayrimenkulün daimi ikamet amaçlı kullanılması gerekir. Aynı zamanda genişliğinin de 200 metrekarede az olması gerekir.

  • Etiketler:

Yorum Yaz