Gayrimenkul değer artış vergisi nedir, nasıl hesaplanır?
Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı, işlem masrafı gibi vergi ödemeleri alınır. değer artış Vergisi de bu vergi ödemelerinden biridir.
Gayrimenkul sektöründe tapu harcı, işlem masrafı gibi vergi ödemelerinden biri olan değer artış vergisi, gayrimenkulün tapu devir tarihinden 5 yıl sonra satılması halinde ödenir. Ancak miras yada bağış gibi durumlarla sahip olunan gayrimenkule böyle bir vergi ödemesi yapılmaz.
Bir konutun tapuda görünen değeri yeni satış işlemiyle birlikte yükselebilir. Eski değer ile yeni değer arasında oluşan fark sebebiyle de gayrimenkul satıcısı, Değer Artış Kazancı Vergisi öder. Buradaki amaç da gayrimenkulden satış yoluyla elde edilen kazancın vergisini tahsil etmektir.
Değer artış kazancı vergisi nasıl hesaplanır?
Değer artış kazancı vergisi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay yeniden açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarına göre hesaplanır. Ancak hesaplama yapılırken bir önceki ayın oranlarına göre hesaplanır. Gayrimenkulün alış fiyatı, alış tarihi, satış fiyatı ve satış tarihi, giderler gibi veriler hesaplanarak bulunur.
Gayrimenkulün alış fiyatı ile Yİ-ÜFE oranı çarpılır. Bu işlem ile gayrimenkulün bugünkü net değeri elde edilir. Onun ardından satıcının eski alış fiyatı, bugünkü satış fiyatından çıkarılır. Elde edilen sonuçla satıcının kazandığı net kâr ortaya çıkarılır. Bu işlemin ismi ise istisna öncesi değer artış kazancıdır. İşlem sonucundan yıllara göre düşülen istisna tutarı da düşülür. İşlem sonucunda istisna sonrası matrah bulunmuş olur. Son olarak, satış sırasında ödenecek olan tapu harcı da istisna sonrası matrahtan düşülür. Bu işlemler sonucunda elde edilen rakam, değer artış kazancı vergisi miktarıdır.
Değer artış kazancı vergisi ödeme yöntemleri nelerdir?
Değer artış kazancı Vergisi, senede iki dönemde bir tahsil edilir. Her sene mart ve temmuz döneminde 2 eşit taksit olacak şekilde ödenir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden online bir şekilde ödenebilir. Ancak sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankaların kartları ile ödeme yapılabilir. Aynı zamanda bu bankaların mobil bankacılık uygulamalarından, şubelerinden ve vergi dairelerinden de ödeme yapılabilir.
Vergi istisnası için yeni rakamlar belli oldu
Gelir vergisinde kazanç unsurları itibariyle çok sayıda mükellefin faydalandığı istisna ve indirim tutarları yeniden değerleme oranında artırıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kira gelirlerindeki 21 bin TL olan istisna tutarının 33 bin TL’ye, değer artış kazançlarındaki 55 bin TL olan istisna tutarının 87 bin TL’ye ve arızi kazançlarındaki 129 bin TL olan istisna tutarının 200 bin TL’ye artırıldığını açıkladı.
Gelire İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, bu fiyatların altında kazanç elde edenler gelir vergisi ödemeyecek.
- Etiketler:
Yorum Yaz