maritbet girişmaritbet
İnşaat malzemeleri sanayisi yüksek faaliyetlere rağmen zayıf kaldı

İnşaat malzemeleri sanayisi yüksek faaliyetlere rağmen zayıf kaldı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni faaliyetler sürüklerken, güven ve beklentiler zayıf kalmaya devam etti.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi eylül ayı sonuçları açıklandı. Endeks sonuçlarına göre inşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler ağustos ayından sonra eylülde de yüksek bir büyüme gösterirken, güven ve beklentiler zayıf kalmaya devam etti. Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos ayından en bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül 2021 sonuçları açıklandı. Faaliyetlerin eylül ayında yüksek bir büyüme gösterdiği belirtilen Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: Ağustos ayında kuvvetli ve kapsamlı bir geri dönüş yaşayan Bileşik Endeks, eylül ayında artışını sürdürdü. Alt endeksler içinde Faaliyet Endeksi’nde artış yaşanırken, Güven ve Beklenti Endeksleri’nde sınırlı düşüşler gerçekleşti. Bileşik Endeks’te yükselişin kapsamı eylül ayında daraldı.  

Kademeli artışına yavaşlayarak devam eden İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, eylül ayında 0,36 puan artarak 80,15 puana yükseldi. Eylül ayında faaliyetlerde önemli ölçüde büyümeler yaşandı. Özellikle iç satışlar, üretim ve ihracatta yüksek artışlar gerçekleşti. Eylül ayında iç ve dış satışlardaki büyümeler ile cirolarda da sıçrama yaşandı.    

Faaliyetlerde hızlı büyüme devam ediyor

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri eylül ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde artış gösterdi. Ağustos ayındaki yüksek faaliyetler seviyesi sonrası eylül ayında bu kez geri dönüşlerin etkisi ile faaliyetlerde hızlı bir büyüme yaşandı. Yüksek mevsim olması da eylül ayı faaliyetlerini olumlu etkiledi. Faaliyet Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre 3,2 puan arttı. Tüm faaliyet gruplarında önemli artışlar yaşandı. Böylece Faaliyet Endeksi 2017 yılı temmuz ayından sonraki en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Yurtiçi satışlar ve ihracat eylül ayında önemli artış gösterdi. 

Üretimde eylül ayında yüksek bir artış gerçekleşti. Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Cirolar eylül ayında iç satışlar ve ihracattaki artışlar ile sıçrama gösterdi. Yaz ayları sonrası devam eden yüksek inşaat sezonu içinde faaliyetler eylül ayında kuvvetli ivmesini sürdürdü. 

Dış talep yüksek kalmaya devam ediyor. Yurt içinde de iç talep, yeni ve yenileme işlerinde faaliyetleri olumlu etkilemeyi sürdürüyor.

Güven Endeksi yüksek faaliyetlere rağmen zayıf kaldı  

Güven Endeksi, eylül ayında da temkinli eğilimini sürdürdü. Ağustos ayında sınırlı ölçüde yükselen Güven Endeksi eylül ayında bu kez sınırlı ölçüde geriledi. Faaliyetlerdeki yüksek seviyelere ve büyümelere rağmen kalıcı güven henüz tesis edilemedi. Güven seviyesi eylül ayında bir önceki aya göre 0,54 puan azaldı. 

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi sınırlı ölçüde geriledi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı ölçüde düşüş gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven eylül ayında durağanlaştı. İhracat pazarlarına olan güvende artış eylül ayında yavaşlayarak devam etti. Eylül ayında yüksek mevsim etkisi ve faaliyetlerdeki hızlı büyüme güvene yansımadı. 

Aylardır sınırlı bir bant içinde gelişme gösteren Güven Endeksi kırılgan olmayı sürdürüyor. Yüksek sezon ve faaliyetlerdeki hızlı büyümeye rağmen Güven Endeksi, zayıf ve kırılgan kalmaya devam ediyor.

İlk yarıda yükselen beklentiler ikinci yarıda dalgalanmaya başladı

Yılın ilk yarısında kesintisiz artış yaşayan Beklenti Endeksi, ikinci yarıda dalgalı bir sürece girdi. Alınan yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki artış da oldukça yavaşladı. Beklenti Endeksi eylül ayında sınırlı ölçüde geriledi. Tam açılma, yüksek sezon ve faaliyetlerde hızlı büyümenin sürmesine rağmen beklentiler yine zayıf kalmaya devam etti. Ekonomiye ve sektöre yönelik alt göstergeler gerilerken iç ve dış pazar beklentilerinde artışlar yavaşladı. Beklenti Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre 0,4 puan düştü.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüş oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişler durağan kaldı, ihracat siparişlerinde ise artış yavaşlayarak sürdü. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi eylül ayında artışına devam etti. En yüksek beklenti artışı üretim tarafında yaşandı. 

Beklentilerde temel belirleyiciler içinde salgının etkisi azalmaya başladı. İç ve dış talep göstergeleri giderek daha etkili oluyor. Sektörde yüksek sezon ve faaliyetlerdeki artış devam etmekle birlikte beklentilerdeki kalıcı iyileşme için zamana ihtiyaç olduğu görülüyor. 

Bileşik Endeks’in önümüzdeki aylarda da artışını yavaşlayarak sürdürmesi bekleniyor. Bileşik Endeks’te büyümenin faaliyetler tarafında yaşanacağı, güven ve beklentilerin ise zayıf kalacağı öngörülüyor.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yerli inşaat malzemeleri Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlıyor
  • 13.12.2024 15:41

Yerli inşaat malzemeleri Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlıyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Baş ...

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 9 ayda %1,7 büyüdü
  • 06.12.2024 14:51

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 9 ayda %1,7 büyüdü

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Kasım 2024 sonuçlarına göre, inşaat malzem ...

İMSAD'ın hedefi bağımlılıkları azaltmak
  • 23.09.2024 15:05

İMSAD'ın hedefi bağımlılıkları azaltmak

Türkiye İMSAD 59’uncu Gündem Buluşmaları’nda Dezenflasyon Süreci ele alındı. ...

Geleceğe Yatırım Ödülleri sahiplerini buldu
  • 10.06.2024 16:48

Geleceğe Yatırım Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenle ...

Kaleseramik'e Türkiye İMSAD'dan 2 ödül
  • 28.03.2023 13:18

Kaleseramik'e Türkiye İMSAD'dan 2 ödül

Kaleseramik, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Gelec ...

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 34,78 milyar dolarla rekor kırdı
  • 05.10.2022 15:41

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 34,78 milyar dolarla rekor kırdı

İnşaat malzemeleri ihracatı ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 a ...