maritbet girişmaritbet
18 bin konut ‘deprem sigortalı’ çıktı

18 bin konut ‘deprem sigortalı’ çıktı

Kütahya Simav’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, dikkatleri Zorunlu Deprem Sigortası’na çevirdi. Kütahya’da kapsama giren 125 bin konut bulunurken, bunların 18 bin 196’sı sigortalı çıktı

KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, dikkatleri Zorunlu Deprem Sigortası'na çevirdi. Kütahya'da Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamına giren 125 bin konuttan 18 bin 196'sının poliçesi bulunuyor. Depremin merkez üssü Simav'da ise 1526 adet konut güvence altında. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, “Kütahya, yüzde 14 sigortalılık oranıyla Türkiye genelinde 55'nci sırada yer alıyor. Olması gerekenle kıyasladığımızda yüzde 14 sigortalılık oranı düşük kalıyor” dedi.


Hasarın ağırlığı Simav'da

Depremin ardından büyük bir hasarın meydana gelmediğini hatırlatan Yazıcı, duvar çatlağı, yıkılan duvarlar gibi küçük hasar ihbarları aldıklarını söyledi. Depremin ardından şu ana kadar 103 adet hasar ihbarı aldıklarını belirten Selamet Yazıcı, şunları söyledi: “Ağırlıklı olarak hasarın yaşandığı bölge Simav oldu. Hasar ihbarlarının 86 adeti Simav ilçesinden geldi. Kütahya'nın Pazarlar ve Şaphane ilçelerinden de ihbarlar geldi. Kütahya ve çevresini etkileyen deprem sonucunda Uşak ve Manisa'dan da hasar ihbarları aldık. Uşak'tan 7 adet, Manisa'dan 3 adet ihbar geldi. Bu depremde çok büyük hasar meydana gelmediği için hasar ihbar sayısının 200 adeti geçmeyeceğini düşünüyoruz.”


Ödemeler bir ayda tamamlanır

Önümüzdeki hafta uzmanların ön değerlendirmeleri yapmak üzere Kütahya'ya gideceğini söyleyen Selamet Yazıcı, “Hasar tespit işlemleri 1-2 hafta içinde bitiyor. Hasar etspit edilen konutlar için 2-3 hafta içerisinde ödemelere başlarız. Bu ölçekte bir depremde ödemeler en fazla 1 ayda tamamlandır” diye konuştu. Yazıcı, ödemeler hakkında da şu bilgiyi verdi: “Ödemeler depremin büyüklüğüne göre değişmiyor. Hepsi için aynı ödeme yapılıyor. Eğer hasar teminat bedelinin yüzde 2'sini aşıyorsa ödemeler yapılır. Örneğin 50 bin TL'lik poliçeden bahsediyorsak, 1000 lirayı aşan hasar ödenir. Kütahya'nın teminat ortalaması ise 60 bin lira.”

3.4 milyon konut sigortalı DASK'ın çabası yetmez

TÜRKİYE'de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girdiği hesaplanan 13 milyon konut olduğunu ifade eden Selamet Yazıcı, “Türkiye'de konut sayısı daha fazla olmasına karşın, biz yalnızca oturum amaçlı kullanılanları hesaplıyoruz. Bu rakamın içinde 3 milyon 446 bin konut poliçe sahibi. Türkiye ortalaması ise yüzde 26'da kalıyor” dedi.
Yazıcı, Türkiye'de en çok Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran ilin yüzde 58 oranı ile Bolu olduğunu, onu yüzde 54 ile Düzce'nin takip ettiğini söyledi.

Deprem olunca poliçe sayısı yüzde 5 artıyor

DEPREMİN ardından sigorta talepleri almaya başladıklarını da dile getiren Selamet Yazıcı, “Bu tarz durumlarda hareketlilik oluyor. Japonya depreminde bile sigorta talepleri arttı. Çok yüksek bir sıçrama olmasa da, depremin olduğu bölge ve çevresinde yüzde 3 ile 5 arasında bir artış gözleniyor” dedi.

300 deprem için 21 milyon lira ödedi

TOPLUMUN bilinçlenmesi için faaliyetler yürüttüklerini ve şimdi genç kitlelere ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan Selamet Yazıcı, DASK'ın bugüne kadar 300 deprem nedeniyle 14 bin 900 kişiye ödeme yaptığını kaydetti. Hasar ödemelerinin 21 milyon liraya ulaştığını belirten Yazıcı, şöyle konuştu: “Çok büyük hasar ödemedik. Bu da penetrasyonun (sigortalılık) düşük olduğunu gösteriyor. Bu rakam bile sigortaya ne kadar ihtiyaç olduğunu kanıtlıyor. Sigortalılık oranı daha fazla olsa, DASK daha fazla yara sarma işlevi görür.”

Kaynak: Meltem Kara / Hürriyet

  • Etiketler:

Yorum Yaz