DASK Van’da 70 milyon TL hasar ödedi!
DASK Başkanı Selamet Yazıcı, Van’da meydana gelen iki büyük deprem sonrası bugüne kadar 8 binin üzerinde konuttan hasar ihbarı aldıklarını ve 70 milyon TL’ye yakın hasar ödemesi yaptıklarını açıkladı.
DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Başkanı Selamet Yazıcı, Van'da meydana gelen iki büyük deprem sonrasında bugüne kadar 8 binin üzerinde konuttan hasar ihbarı aldıklarını ve 70 milyon TL'ye yakın hasar ödemesi yaptıklarını açıkladı. Yazıcı, hasar rakamının 80 milyon TL'ye ulaşmasını beklediklerini de söyledi. Selamet Yazıcı, Van depremlerinden sonra DASK'ın kuruluşundan bu yana ödediği toplam hasarın 100 milyon TL'ye ulaştığını belirterek, “Bu rakam yüksek olmasına rağmen DASK'ın olası büyük bir depremde, toplam hasar ödeme gücü bu rakamın çok üzerindedir. Yaklaşık üçte biri kendi kaynakları, üçte ikilik kısmı da reasürans kapasitesi olmak üzere büyük bir depremde toplam hasar ödeme gücümüz 5,5 milyar TL'dir” dedi. Selamet Yazıcı, Van depreminin sigortalılık oranına etkisine de değinerek, Türkiye genelinde poliçe sayısının geçen yıla göre yüzde 12.4 artarak, 3.8 milyon adete yükseldiğini vurguladı.
Van'da yüzde 127 artış
Depremden önceki gün yürürlükte bulunan 3.6 milyon adet poliçenin bugün yüzde 6.7 artışla 3.8 milyona çıktığını ifade eden Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van ilinde geçen yıl 6 bin 656 olan zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı yüzde 127 artışla 15 bin 113 adete ulaştı. Ayrıca depremden önce yürürlükte bulunan 7 bin 318 adet poliçe de bugün yüzde 106,5 artışla 15 bin 113 adet oldu.”
Poliçeler yenilenmiyor
Selamet Yazıcı, depremler sonrası artan sigortalılık oranının maalesef uzun sürmediğine de dikkat çekerek, “Simav depremi büyüklüğüne bağlı olarak poliçe üretimini küçük bir miktar da olsa artırdı ancak etkisi uzun süreli olmadı. Van'da 15 gün içinde iki büyük depremin meydan gelmesi, kayıpların büyük olması ve kamuoyunda yoğun olarak yer alması nedeniyle poliçe üretimine etkisi daha fazla oldu. Bununla beraber, depremden 3-4 ay sonra poliçe üretimi normal seyrine döndü. Maalesef depremler sonrası yapılan poliçeler yıllarca devam etmiyor ve poliçe yenilemeleri de yapılmıyor.”
Sigortanın sadece adı zorunlu
BOĞAZİÇİ Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ve DASK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik, deprem sigortasında sigortalılık oranının yüzde 25'lerde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu oran Kalifonia'da yüzde 15, Japonya'da ise yüzde 7. Ulaşılan nokta iyi ama yeterli değil. Nedeni ise, adı zorunlu deprem sigortası olmasına rağmen, zorunluluk yoktu. Yeni kanunla ki, mayıs ayında çıkmasını bekliyoruz, zorunluluk geliyor. Şunu da söylemek gerekir, artık halkımız deprem konusunda bilinçleniyor. Van depreminden sonra insanlar gördüler ki, sigortası olanların zararları karşılandı. Benim beklentim şu: 2023'te, belki daha yakın bile olur, insanların oturduğu konutlar yaralanmaya ya da can kaybına yol açmayacak şekilde yapılacak ki, kentsel dönüşümün bunu sağlaması gerekiyor. Fiziki zararların karşılanması için de sigorta devreye girecek.”
AFAD: Hasarsız binalar için yıkım kararı alınmadı
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD), Van depremi sonrası sigortalı olup, depremde az ya da orta hasar gören konutlara da yıkım kararı vermesiyle, konut sahiplerinin sigortadan talepte bulunup, hasar alamamaları sorun yaratmıştı. Bunun üzerine AFAD şu açıklamayı yaptı: “Ağır hasarlı veya yıkım kararı alınan binaların hepsinin hasarı incelenerek, nihai hasar durumu belirlenmekte olup, inceleme yapılmadan hasar tespitinde bulunul-mamaktadır. AFAD, kalıcı ve orta hasarlı binaların hak sahipliği için hasar tespiti yapmaktadır. Yıkım işlemi sadece ağır hasarlı olarak belirlenen binalar için gerçekleştiril-mektedir.”
BES'e girmek için yeni düzenleme beklenmesin
YAPI Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) değişikliklerin en erken yılın son çeyreğinde devreye gireceğini söyledi. Türkölmez, yeni sistemde her yatırılan 100 TL'ye 25 TL devlet katkısı verilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Örneğin, yılda bin 200 TL katkı payı yatıran bir kişi bunun üzerine 300 TL devlet katkısı alabilecek. Ancak devlet katkısı asgari ücretle sınırlı olacak. Yani yılda BES'e 12 bin TL katkı payı yatıran bir kişi mevcut asgari ücrete göre en fazla 2 bin 650 TL devlet katkısı alabilecek” dedi. Türkölmez, sistemdeki top fon büyüklüğünün 2012 sonunda 20 milyar TL'nin üzerinde olacağını ifade ederek, “2010'da yaptığımız projeksiyona göre 2025 sonunda fon büyüklüğünün 250 milyar TL'ye ulaşmasını hedefliyorduk. Şimdi, 400 milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaşabileceğini öngörebiliriz. Sisteme girmek isteyenler de yeni uygulamaları beklemesin. Çünkü sistemdeki tüm sözleşme sahipleri bu uygulamalardan yararlanabilecek” dedi.
Hürriyet
Yorum Yaz