Tapu işlemleri, konut kredisi işlemleri, su ve elektrik aboneliklerinde artık DASK istenecek!
Tapu işlemlerinde, su ve elektrik aboneliklerinde ve konut kredisi işlemlerinde artık zorunlu deprem sigortası (DASK) istenecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ”Kalkınmayı engelleyen ve hayat standardını bozan, enerjiyi savuran, mühendislik hizmeti almayan, yoksulluğu artıran köhnemiş, kaçak yapılardan bu ülke artık kurtulmak zorundadır” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası ve Van Valiliği tarafından düzenlenen ”Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor” toplantısında konuşan Bayraktar, 10 yıllık süreçte özel sektörün 4 milyon 500 bin konut yaptığına işaret ederek, ülkedeki konut stokunun 20 milyona ulaştığını bildirdi. Bu konut stokunun 5 milyonunun yenilendiğini ifade eden Bayraktar konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Deprem fayı üzerinde bulunan illerde, TÜİK verilerinden aldığımız bilgiler ve yaptığımız çalışmalarla 6.5 milyon konutun elden geçmesi gerekiyor. Belli periyotlarla 2, 5, 7, 10 ve 15 sene nihai olarak bu işi tertemiz yapmamız lazım. Bununla Türkiye'nin teknik altyapısı düzelecek. Binalarımız mühendislik ve mimarlık hizmeti alarak, enerji çalmayan, afete dayanıklı olacak. Park ve bahçelerimiz olacak. Çok ciddi enerji tasarrufu sağlayacak."
Ülke olarak yıllık petrol ve doğalgaz gibi enerjiye 50 ile 60 milyar dolar para ödendiğini belirten Bayraktar, "Kentsel dönüşümle 9 ile 12 milyar dolar arasında bir enerji tasarrufu sağlayacağız. Şehirlerdeki ulaşımlarımız rahatlayacak, güzel meydanlar yapılarak insanlar rahat bir nefes alacak" dedi.
DASK TOPAL KALDI...
Hazine'nin 18 Ağustos'ta yürürlüğe giren yönetmeliğine göre, tapu işlemlerinde, su ve elektrik aboneliklerinde ve konut kredisi işlemlerinde artık zorunlu deprem sigortası (DASK) istenecek. 1999 depremi sonrası uygulamaya konulan DASK'ın sigortalılık oranı yüzde 25'i hâlâ aşamadı. Türkiye'deki 16 milyon 375 bin 840 adet konutun 4 milyon 119 bin 372 adedinin zorunlu deprem sigortası bulunuyor.
En fazla DASK yaptıran bölgenin yüzde 32.40 oranıyla Marmara olduğu görülüyor. Diğer bölgelerdeki sigortalılık oranı sırasıyla şöyle:
Ege (yüzde 25.40), İç Anadolu (yüzde 25), Akdeniz (yüzde 18.80), Karadeniz (yüzde 18.20), Güneydoğu Anadolu (yüzde 14), Doğu Anadolu (yüzde 17.60).
Milliyet
Yorum Yaz