5. İstanbul Tasarım Bienali’nin Çocuk Atölyeleri Başlıyor!
Pera Müzesi Öğrenme Programları ve İKSV Alt Kat tarafından, 5. İstanbul Tasarım Bienali’ne çevrimiçi çocuk atölyeleri 20 Ekim’de başlıyor.
Pazartesi hariç hafta içi her gün okul gruplarının, cumartesi günleri ise 7-12 yaş aralığındaki bireysel katılımcıların dahil olabileceği çevrimiçi atölye programındaki tüm atölyeler ücretsiz gerçekleşecek.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 15 Ekim – 15 Kasım 2020 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek olan “Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım” temalı 5. İstanbul Tasarım Bienali sergilerine ev sahipliği yapacak. Bienalin çocuk atölyeleri ise Pera Müzesi Öğrenme Programları ve İKSV Alt Kat iş birliğinde hazırlandı.
Kağıttan bal peteği tasarımı, kolajla üretilen çocuk parkı yerleştirmeleri, bitki ve meyve-sebze çizimleri, sulu boya ile soyut desen çalışmaları gibi, doğaya ve insan yaşamına odaklanan atölyelerin yer aldığı program, 20 Ekim - 14 Kasım 2020 tarihleri arasında Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek. Rehber eşliğinde düzenlenen çevrimiçi sergi turuna katılan çocuklar; canlılar ve yaşam, yemek kültürü, ekoloji, iklim değişikliği gibi konular çerçevesinde eserleri incelerken, ‘empati' kavramını da daha yakından tanımış olacaklar. Çevrimiçi sergi turu ve sohbet seansının ardından ise, üzerinde tartıştıkları kavramlardan yola çıkarak tasarımlarını üretecekler.
Arı evinden çocuk parkına farklı tasarım deneyimleri
Bal Peteği Tasarımı adlı atölyede besin döngüsünü arılar ve bal üzerinden keşfe çıkan 7-9 yaş grubu çocuklar, sergide yer alan Çimlendirici eserinden ilhamla kâğıt, boya kalemleri, makas ve yapıştırıcı kullanarak kendi mini peteklerini üretecekler.
10-12 yaş grubuna yönelik Hayalimdeki Park atölyesinde bu keyifli oyun alanı üzerine sohbet eden çocuklar, sonrasında hayalini kurdukları parkı farklı tasarımlara dönüştürecek. Bienalin Yeni Yurttaşlık Ritüelleri adlı programı kapsamında şehrin çeşitli köşelerine konuşlandırılan yerleştirmelerden yola çıkan atölyede katılımcılar, evlerindeki eski dergi, gazete ve broşürlerden ürettikleri kolajla sıra dışı park tasarımları gerçekleştirecek.
Okul gruplarından ekolojik tasarımlar, soyut desenler
Sanatçı Orkan Telhan ve mimar kolektifi elii'nin IMNA desteğiyle tasarladığı İstanbul'un Mikrobiyal Meyveleri projesinden esinlenen ortaokul gruplarına özel Çizimlerle Ekolojik Bahçe atölyesinde öğrenciler ekolojik bahçe hakkında sohbet edecek. Kentlerin iklim değişikliği karşısında direncini artırabilmesi ve değişen koşullara daha rahat uyum sağlayabilmesi için ne gibi yeni yöntemler geliştirilebileceğini konuşan katılımcılar, atölyenin ikinci bölümünde hayal ettikleri bahçenin ve farklı koşullarda yetişen meyve sebzelerin resmini çizecek.
Sınırsız Desenler atölyesinde temel geometrik şekilleri ve formsuz desenleri inceleyen ilkokul grupları, daha sonra tasarım stüdyosu The Rodina'nın Empatik Toplum Haritası eserinden ilhamla kesin çizgileri olmayan, özgür ve serbest soyut desen çalışmaları yapacak. Sulu boya paletinde sulandırdıkları renklerden kâğıt üzerinde su birikintileri oluşturacak öğrenciler, bu su birikintilerini bir karton yardımıyla farklı yönlere doğru sıyırarak hayalgüçlerinin rehberliğinde soyut desenler oluşturacak.
Yorum Yaz