maritbet girişmaritbet
Anemon Otelleri, 2015'e 25 otel, 2023'te ise 50 otel açmayı hedefliyor!

Anemon Otelleri, 2015'e 25 otel, 2023'te ise 50 otel açmayı hedefliyor!

Türkiye'de turizmin güneş, kum ve denizden ibaret sayıldığı yıllarda biraz tesadüf, biraz da hatır için 22 yıl önce sektöre giren Manisalı işadamı İsmail Akçura, 2015'e 25 otel, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına ise 50 otel hedefi koydu

 

2012 sonuna kadar 20. otelini tamamlayacak olan Anemon Otelleri Onursal Başkanı İsmail Akçura'nın bir gözü Nemrut'ta, bir gözü Spil'de. "Bir kere girdik bu işe, en iyisini yapmalıyız" diyen Akçura, hizmette rekabete de önem veriyor. Tüm otellerde Hilton kalitesinde hizmet verdiklerini ifade eden İsmail Akçura,
 
"Turizmden kazandığımızı turizme yatırıyoruz. Otelciliği benimsedik, 9 ayda 350 yataklı 14 katlı otel inşa edip hizmete açıyoruz" diyor. Anemon Oteller Zinciri Onursal Başkanı İsmail Akçura ile tesadüfen ve ricayla başladığı turizmciliğinden tarihi mekanlara desteğine, iş hayatındaki hedefinden özel hayatına kadar birçok konuyu konuştuk. İş hayatında 27 yıldır yanından ayrılmayan asistanı Özcan Altındiş'in de bulunduğu söyleşimizde sorularımıza ilginç cevaplar aldık. 
 
 İnşaatçı iken nasıl turizmci oldunuz? 
 
Kendi halimde inşaatçıydım. Yıl 1990. Muğla Valisi Erol Çakır, Marmaris Kaymakamlığının otel binasını ihaleye çıkardı. Ama alan arkadaş bitirememiş. Vali bana "Gel bu oteli sen yap" dedi. Biz de Datça Hükümet Konağı'nı yapıyorduk, Vali Bey'i kıramadık, oteli yaptık. Vali, "Bu parayı sana vermeyeceğim, bununla sağlık ocağı ve okul yaptıracağım. Oteli de sana vereceğim" dedi. 
 
Otelcilikten anlamadığımı söyledim. Vali dinlemedi. İhaleye kimse almayınca beni çağırarak ihalenin bana kaldığını söyledi. Alacağıma karşılık 14 yıl otelin işletme hakkını bana verdi. Tabii biz de mecburen oteli aldık, işletmeye açtığımız yıl 1. Irak Savaşı patladı ve otel bir günde boşaldı. Kötü bir maceraydı. Ne var ki oteli de almıştık, dönüş olamazdı. Ertesi yıl işler düzeldi. 1992 krizi ile inşaat sektörü de durakladı. Biz Ege Sağlık Oteli'ne ve Manisa Oteli'ne de başlamıştık. Bir baktık ki otelci olmuşuz. 
 
'HAYALCİ' DEDİLER 
 
 Adını neden Anemon koydunuz? 
 
Biz Manisa aşığıyız. Spil Dağı'nda yetişen Anemon lalesi Manisa'nın m simgesi.  Yurt genelinde ve yurtdışında laleyi tanıtırız düşüncesi ile otellere Anemon adını verdik.
 
Çok kısa sürede 18 otele çıktınız. Hedefiniz nedir? 
 
Yeni Asır aracılığıyla 11 yıl önce bu iddiamı paylaşmıştım. Haber çılanca çoğu kesimden 'hayalci' eleştirisi geldi. Hedefinizi, hayalinizi çalışma şevkinizle pekiştirirseniz hedefe varıyorsunuz. Çalışma arkadaşlarımla 11 yılda 18 otele ulaştık. 2012 sonunda Samsun ve İskenderun Anemon otelleri ile 20'yi bulacağız. Yeni hedef ise, Cumhuriyet'in 100. yılı 2023'te, 50 otele ulaşmak. 
 
MAĞARA OTELİ 
 
 9 ayda otel yapmanızın sırrı ne? 
 
İnşaatçılıktan geldiğimiz için planlamayı düzgün yapıp iyi olan ekibimizi de çok iyi yönlendirerek hızlı inşaat yapıyoruz. Son yaptığımız Konya Anemon ve Ordu Anemon ötelerini 9 ayda hizmete açtık. 
 
Anemon markası olarak şehir otelleriyle Anadolu'ya yayılırken turizm ölgelerine de ağırlık vermeye mi başladınız? 
 
Şehir otelciliğimiz her yerde beğeni aldı. Turizm yörelerinden de istekler alınca, bu noktalara yöneldik. Ürgüp'te 3 yıl içinde bir mahalle kuruyoruz. Kapadokya mağara oteli Türkiye'de ilk olacak. Turizm bu ülkede gelecekte en popüler sektör olacak. Bunu gördüğümüz için de turizm alanında nadide olacak oteller kuracağız. Malatya Valisi, Nemrut'a otel kurmamızı istedi. 'Altyapı, su, elektrik ve yol getirirseniz yaparız' dedik. Antalya'da yer arıyoruz. Konya bizden ikinci oteli istiyor. Amasya'da ruhsat alındı, otele başlayacağız. 
 
 
HİZMETTE RAKİPSİZİZ 
 
Türkiye, turizmde hangi noktada? 
 
Türkiye, 23 milyar dolar turizm gelirine sahip ama rakam bu olmamalı. Türkiye'de turizm için her şey var. Bana göre 2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı hedef seçen Türkiye'nin, turizm geliri 2023'te 100 milyar dolar olmalı. Turist sayısını 20 milyona çekmeliyiz. ¦
 
 Tarihi kentlerin kazılarına sponsorluk yapıyorsunuz. Devletin yapması gereken işlere ciddi rakamlar harcıyorsunuz? 
 
Sosyal sorumluluk projesi olarak bu ülkeden kazandığımızı bu ülkeye yatırıyoruz. Manisa'daki 3 bin yıllık Aigai Antik Kenti ve Kütahya'daki Aizonai'nin kazı sponsoruyuz. 
 
 Manisa'ya turizmci yetiştirecek meslek lisesi yaptınız. Şimdi de müze hazırlığınız var. Bundan söz eder misiniz? 
 
Turisti çekmeniz için önce turiste rahatlık sağlayacak otelleriniz olacak. Biz şu anda hizmet sınırında rakipsiz durumdayız. Hilton Oteli'nin konforunu geçiyoruz. Türkiye'nin müzeler konusunda da rakipsiz olmasını istiyoruz. Arkeolojik eserlerin sergilenmesi yamnda teşhir galerisini de müze yapacağız. Manisa'ya vefa borcumu nasıl öderim diye düşündüm. Eşimin adına, Nihal Akçura Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ni yaptırdım. Eylül'de açılacak. Manisa'ya bir otel daha düşünüyoruz. Çünkü Manisa Hıristiyanlığın kutsal 7 kilisesinden 3'üne sahip. İnanç turizmini geliştirmek istiyoruz. Bu amaçla gelen turistin en az 2 gün Manisa'da konuklamasını sağlayacak projelerimiz var. Manisa ve Ege'ye daha çok turist çekeceğiz. 
 
Spil'e yapılacak otel projesine talipli çıkmamasının sebebi sizce nedir? 
 
Devlet, milli park üzerinde planlama yapıyor. Yap-lşlet-Devret modeli ile otel yap diyor. Altyapı yok. Spil'de yol, elektrik ve su gibi altyapı sorununu çözerseniz otel yapmak için turizmciler yarışır. Biz de o halde buraya otel yaparız. 
 
Özcan Hanım, 27 yıldır hiç yalnız bırakmadı 
İsmail Akçura'nın sağ kolu Özcan Altındiş. Her konuda danıştığı kişi Özcan Hanım. "İsmail Bey nasıl bir patron?" diye soruyoruz. 
 
Yanıtı tek cümle ile oldu; Işkolik. Sonra diğer niteliklerini sıraladı Özcan Altındiş: İşine sahip çıkan, disiplinli ve ilkeli bir işadamı. Şirkete sabah 8'de gelir. Eskiden inşaatları sabah saat 6'da denetlerdi, her gün spor yapar. Verdiği sözü yerine getiren, çok hayırsever, hayrını gizleyen bir karaktere sahip. Ailesine bağlı, iyi bir baba. Şirkette çalışan yönetici durumundaki kişi ve çocuklarının önerilerine saygılı, yeniliğe hep açık biri. Bir günde üç ilde olabilen bir enerjiye sahip. 
 
"Torun sevme vaktim geldi" 
 
Anemon'un yönetim kurulu başkanlığını devrettiniz, Onursal Başkan olarak çalışıyorsunuz. Emekliliği hiç düşündünüz mü? 
 
45 yıldır çalışıyorum, mesaim sabah namazında başlar, akşam 20.00'de biter, en geç saat 23.00'te yatarım. Sabahları bir saat spor yaparım. Elbette emekliliğim olacak. Artık torun sevme zamanım geldi. Şirket bana ihtiyaç duyduğu sürece de yanlarında olacağım
 
Manisa'nın Anemon lalesini Nemrut Dağı'na dikmeye kararlı dolduğunu söyleyen Akçura, 2023'te 50. oteli açmanın hayal olmadığını ifade ediyor .
 
Yeni Asır

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi
  • 04.07.2024 09:59

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu'nda iki ülke arasında inşaat alanında yapı ...

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"
  • 03.07.2024 16:22

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Dış hatlarda 50 ülkede 60 nokt ...

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor
  • 28.06.2024 16:33

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenle ...

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı
  • 13.06.2024 13:44

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satış sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı
  • 11.06.2024 13:42

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı

Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarının en bü ...

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor
  • 11.06.2024 10:50

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor

Yıllık izinleri başlayan bazı gurbetçiler, araçlarını da yanlarında getirebildik ...