maritbet girişmaritbet
Antek Enerji Isparta Süleyman Demirel OSB’yi güneş kent yapacak!

Antek Enerji Isparta Süleyman Demirel OSB’yi güneş kent yapacak!

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde 2010 yılında kurulan Antak Enerji, 2012 yılında üretim tesisini Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıdı

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde 2010 yılında kurulan Antak Enerji, 2012 yılında üretim tesisini Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıdı. Güneş Panelleri üreten Antak Enerji, üretimin yüzde 85'ini ihracat yapıyor.Yılda 18 MW üretim kapasitesine sahip olan firma, 5 yıl içinde 125 MW enerji üretmeyi hedefliyor. Üniversite, yerel işletmeler ve sanayici işbirliğiyle 'kümelenme' projesi gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran Antak Enerji Genel Koordinatörü Ziynet Devrim Yıldız, Isparta bölgesini 'Güneş Kentler' haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Güneş kentler projesini KOBİDEN'e anlatan Yıldız, firmanın gelecek yatırımları hakkında da bilgi verdi.

Firmanızın kuruluş sürecini anlatır mısınız?

Antak Enerji 2010 yılında Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde kurulmuş olup 2012'de üretim tesisini Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesine taşıdı. Antak Enerji güneş panel üretiminde yerli üretici olarak öncü bir firmadır. Ülkemizin güneş enerjisi yatırımları bakımından potansiyeli en yüksek bölgelerden birisidir. Büyük Güneş Enerji Santrali (GES) projelerinin özellikte Isparta-Burdur arasında kurulması öngörülüyor. Antak Enerji, gerek bu stratejik nedenden dolayı, gerek OSB'de daha geniş bir arazide bulunmak için yerleşim yerini taşımıştır. 2010'da kurulmuş olmasına rağmen, kurucular Fotovoltaik sektöründe 7 yıllık bir deneyime sahip.  Avrupa'nın çeşitli ülkeleri ile Çin'de Ar-Ge çalışmaları yaparak, üretim ve pazarlamada sağlam bir network oluşturuldu.

Güneş paneli üretimi dışında hizmetiniz var mı?

Antak Enerji, Türk Malı güneş panelleri üretmektedir. Monokristal ve Polikristal tipte, yüksek kalite ve verimlilikte FV modüllerin üretimi, pazarlanması ve ihracatının yanı sıra, anahtar teslim çözümler, FV çözüm paketleri, bireysel/kurumsal, özel/kamu yararlanıcıların ihtiyaçlarına özgü çözümler sunuyor.  Antak Enerji ayrıca, kamu sektörüne, KOBİ'lere, sanayicilere enerji yatırımlarında destek veriyor. Böylece profesyonel ekibi sayesinde A'dan Z'ye GES Projelerini takip ediyor. Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda şirketimiz danışmanlık hizmetleri, projelendirme, analiz raporları, montaj hizmetleri, şebekeye bağlantı için bürokratik işlemler ve temel fotovoltaik eğitimler vermektedir.

Üretim alanınıza ilişkin bilgi verir misiniz?

Bu yıl itibariyle full-otomasyona geçen üretim tesisimiz 24 bin metrekare alan üzerine kurulu. Antak Enerji bu sayede hızlı gelişen sektörün ihtiyaçlarına hızlı bir şeklide cevap verebiliyor. Proje bazlı profesyonel ve deneyimli bir ekiple çalışan firmamızda, 15 kişiden oluşan ekibimiz, müşterilerimize anahtar teslim çözümler sunuyor.

Üretim kapasiteniz ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

Antak Enerji'nin aylık üretim kapasitesi yaklaşık 1,5 MW, yıllık ise 18 MW'tır.  5 yıl içinde 125 MW üretim hedefliyoruz. Geçen yıl Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle beraber Fotovoltaik sektörü Türkiye'de önemli bir ivme kazandı. Sektörde hem bilinçlenme, hem de ilgi arttı. Enerji yatırımları yapmak isteyen şirket sayısında artış görülürken, neredeyse iki işletmeden biri GES projesi düşünür oldu. Antak Enerji olarak bizde bu büyüme trendini yakaladık. Yurtiçi ve yurtdışında bulunan holdinglerle yaptığımız görüşmeler sonucunda 2013'ün son çeyreğinde hücre üretimi çalışmalarını başlamayı hedefliyoruz. Bu yıl, Türkiye için olduğu gibi Antak Enerji içindede  çok önemli ve parlak bir yıl olacak. Bunun başlıca nedeni, 600 MW'lik GES yatırımlarının gerçekleşeceğidir. Antak Enerji, öncü Türk panel üreticisi olarak bu pastadan büyük pay sahip olmayı amaçlıyor. Antak Enerji bu amaç için gerekli altyapıyı hazırladı, üretim tesisini full-otomatize haline getirdi, kalite-güvence belgelerini aldı. Firma, bayi ağını ve servis ağını oluşturmaya ve güçlendirmeye devam ediyor.

İhracat çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Antak Enerji ilk ihracatını 2011'de Dubai'ye yaptı. Bu çalışmalar sürüyor. Özellikle yurtdışı ihtisas fuarlarını katılıyoruz. Fuarlara katılım, müşteri portföyünü genişletmek ve yeni partnerler bulmak açısından son derece önemli. Fotovoltaik sektöründe özellikle Ortadoğu gelişen ve bakir bir pazar. Bu nedenle ihracat çalışmalarımızı bu bölgeye yoğunlaştırdık.ve bu yönde devam etmekteyiz. Ayrıca, Balkan ülkeleri ile de bayilik protokolü imzaladık.

Üretiminizin ne kadarını ihracata yönlendiriyorsunuz?

Antak Enerji, üretiminin yüzde 85'ni ihracata kanelize etti. Avrupa pazarı bir durgunluk evresi yaşamasına karşın henüz doymuş bir pazar değil. Bu nedenle Avrupa'daki müşteri portföyümüzü genişletmeye devam ediyoruz. Bunun yanı sıra Afrika, Ortadoğu, Balkanlar, Türki Cumhuriyetler ve İran fotovoltaik yatırımlara çok sıcak bakıyor. Profesyonel ekibimizle bu bölgelere yoğunlaştık. Bu yeni pazarlara GES kurulumları için Antak Enerji monokristal /polikrastal tipte güneş panel ihraç ediyor.

İhracatta yeni hedef ve öngörüleriniz neler?

Antak Enerji'nin ihracat için hedefleri yurtdışındaki partnerlerini, çözüm ortaklarını, bayi ağını genişletmek ve güçlendirmektir. Bu uzun soluklu bir projedir ve fotovoltaik sektöründe Avrupa-Asya arasında lider olmak isteyen Antak Enerji için önemli bir görevdir. Öncü yerli üretici olarak Antak Enerji bölgedepPazar hakimiyeti kazanmayı hedefliyor.

Mevcut yatırımlarınız ve gelecek hedefleriniz neler?

Antak Enerji kuruluşundan bu yana yaklaşık 2,5 milyon dolar  yatırım yaptı. Bu sene full-otomasyona geçiş ile beraber 1,5 milyon dolar ilave yatırım gerçekleştirildi. Panel üretiminin yanı sıra, laboratuvarımızda Ar-Ge çalışmaları sürdürülmekte ve nano teknolojik ürün uygulamaları yapılmakta.  TR61 bölgesinde Süleyman Demirel Üniversitesi ile stajyer öğrenci, laborant, yenilenebilir enerji, mühendislik fakültesi mezunlarını kalifiye çalışan olarak Antak Enerji bünyesine kazandıracağız. Yerel işletmeler ve sanayici işbirliğiyle "kümelenme" projemiz mevcut. Bölgeyi "Güneş Kentler" haline getirmeyi hedefliyoruz. Üretim kapasitesini artırmanın, bayi ağını geliştirmenin yanı sıra, üniversite-sanayi işbirliğini artırıyoruz. Yapılan Ar-Ge çalışmaları sayesinde sürdürülebilir olmayı ve Türkiye fotovoltaik sektörünün lideri olmayı hedefliyoruz.

Teşvik ve hibe artarsa,Türkiye güneş enerjisi sektöründe kazanan ülke olacak

Kümelenme projesinden yola çıkarak Türkiye fotovoltaik sektörünün gelişmesi, rekabetçi ve sürdürülebilir olması açısından, vertikal bir üretim yapılmalıdır: "lingot-wafer-hücre-güneş paneli-konstrüksiyon" hepsi Türkiye'de yapılmalıdır. Fotovoltaik sanayinin yanı sıra, yan saniyileri de geliştirmeliyiz. Güneş panellerini oluşturan hammaddeleri yerli sanayici temin etmediği takdirde, hep dışa bağımlı kalınacak ve rekabetçi olunamayacak.  Geçen yıl bir nevi fotovoltaik sektörünü tanıma yılı oldu diyebiliriz. Ürün tanınmasıyla birlikte güven de kazandı, Devlet teşvikleri ve Türk ürün avantajlarıyla birlikte amortisman süreleri düştü ve fotovoltaik çok mantıklı ve ekonomik bir yatırım haline geldi. Bu bağlamda yatırımcıların, yararlanıcıların her geçen gün fotovoltaik sektörüne ilgileri artıyor ve pazar büyüyor. Bu nedenle geçte olsa Türkiye, 'Güneş'i yakalamıştır.

Avrupa'da pazarlarını korumak için anti-dumping yasaları çıktı. Antak Enerji olarak bu uygulamanın yakın zamanda Türkiye'de de olmasını diliyoruz. Aynı şekilde devlet teşviklerinin ve hibe programlarının artmaya devam etmesini arzu ediyoruz. Eğer bunlar yapılırsa, dün otomotivde, tekstilde olduğu gibi Türkiye Fotovoltaik sektöründe de kazanan bir ülke olacaktır.

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antek Enerji Isparta Süleyman Demirel OSB’yi güneş kent yapacak!
  • 13.06.2013 11:37

Antek Enerji Isparta Süleyman Demirel OSB’yi güneş kent yapacak!

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde 2010 yılında kurulan Antak Enerji, 2012 yılında ...