maritbet girişmaritbet
Askar Makine artık yurtdışındaki uçaklar için üretime geçecek!

Askar Makine artık yurtdışındaki uçaklar için üretime geçecek!

Yaklaşık 10 yıldır savunma sanayi, havacılık ile otomotiv sektörleri için makine ve ekipmanları üreten Askar Makine, yeni projelerle yurtdışı pazarlarına açılmayı planlıyor. Ayrıca firma, 200 bin Euro’luk makine yatırımı ile bu yıl seri uçak parçası imalatına geçmeye hazırlanıyor.

İç pazarda TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI)'ye çalışan ve kurulduğu 2004 yılından bu yana üretimine devam eden Askar Makine, Türkiye sınırlarını aşmayı düşünüyor. Firmanın planları ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Askar Makine Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Gürbüz Edeer, bu yıla durgun başladıklarını ancak ikinci çeyrek itibariyle bir hareketliliğin söz konusu olduğunu söyledi. Geçen yılın ikinci yarısından bu yılın ilk çeyreğine kadar olan zaman diliminde TAI'ye yaptıkları üretimin yüzde 70'ini ATAK helikopterinin oluşturduğunu anlatan Edeer, “Bu projede ayrıca montaj ve işleme fikstürleri üretimimiz de oldu. İnsansız hava aracı olan ANKA projesinin de kanat takviye parçasının kalıp üretimini yapıyoruz” dedi.

Almanya'da iki firma ile görüşüyoruz

Savunma sanayi ve havacılık sektöründe yeni projelerle yurtdışında yeni pazarlara açılmayı planladıklarını dile getiren Gürbüz Edeer, “Güney Afrika'ya uçak parçası imalatına dönük kalıp ürünler gönderdik. İlk sevkiyatımızı Nisan ayında yaptık. Almanya'da da görüşmelerini sürdürdüğümüz iki firma var. Buralara da yıl içerisinde ihracat başlatmamız mümkün” diye konuştu.

Seri uçak parçası imalatı için ise “deneme-onay” sürecinde olduklarının altını çizen  Edeer, “Bu projenin onay sürecini başarıyla geçirirsek yılın ikinci yarısında, yeni bir makine yatırımı gündeme gelebilir. Yalnızca uçak parçası imalatı yapmaya yönelik 5 eksenli CNC freze alacağız. Bu yaklaşık 200 bin Euro'luk yatırım olacak” açıklamasını yaptı.

“Plastik ve sac panel kontrol”, “kaynak ve montaj”, “cam kalıpları ve kontrol” ile “havacılık kalıpları ve birleştirme” fikstürleri olmak üzere toplamda 4 grup üretim alanı ile faaliyet gösterdiklerini anlatan Edeer, “2013 yıl sonuna kadar saç kalıpları ürün gurubunu da bünyemize dahil edeceğiz. Bunun için de ilk olarak alıştırma deneme presi yatırımına ihtiyacımız olacak. Bunun paralelinde otomotiv sektörünün geleceğine yönelik bir yetkinlik geliştirme projemiz var. Bu proje ile yeni yatırım planlarımız da devreye girecek” diye konuştu.

Üretimin yüzde 30'u ihracat

2010'da 2 milyon 300 TL'lik satış elde ederken, 2012'de bu rakamı 7.5 milyon TL'ye yükselttiklerini anlatan Edeer, üretimin yüzde 30'unu ihracata kanalize ettiklerini söyledi. Otomotivde ağırlıklı İspanya ve Fransa başta olmak üzere Bulgaristan ve Almanya'ya ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Edeer, proje tasarımı konusunda da hızlı bir yükseliş sergilediklerine dikkat çekti.

“Kendi mühendisliğimizle üretim yapıyoruz”

2'si havacılık kanalında uzmanlaşmış toplam 8 kişilik mühendis kadrosuna sahip olduklarını anlatan Gürbüz Edeer, 4 bin metrekarelik fabrikada 70 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. “2010 yılından bu yana kendi mühendisliğimiz ile üretim yapıyoruz” ifadelerini kullanan Edeer, “İşlerimizin yüzde 70'i anahtar teslim dediğimiz tasarımı bize ait projeler. TÜBİTAK'ta teşvik seviyesinde girişimlerimiz oluyor. Geçen yıl yüksek hızda ve yüksek sıcaklıkta otomotiv camı üretimi için paslanmaz kalıp imalatıyla ilgili bir Ar-Ge çalışmamız vardı. Bu, TÜBİTAK'tan yüzde 100 ödemesi aldığımız bir proje oldu. Bu yıl 5-6 proje daha sunmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Askar Makine artık yurtdışındaki uçaklar için üretime geçecek!
  • 28.07.2013 15:10

Askar Makine artık yurtdışındaki uçaklar için üretime geçecek!

Yaklaşık 10 yıldır savunma sanayi, havacılık ile otomotiv sektörleri için makine ...