Bahçeşehir Üniversitesi Berlin'e kampüs açtı!
Uçaktan ilk inen kişi olarak Alman polisi ve el çantalarını koklayan bir Alman kurduyla karşılanan Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Bizi yıldıramazlar, biz Türk ve Alman gençleri için buraya geldik” derken, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da “Bu tam bir rezalet, utanç verici” diye konuştu
Uçaktan ilk inen kişi olarak Alman polisi ve el çantalarını koklayan bir Alman kurduyla karşılanan Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Bizi yıldıramazlar, biz Türk ve Alman gençleri için buraya geldik” derken, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da “Bu tam bir rezalet, utanç verici” diye konuştu.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, hem Alman vatandaşı gençlere üniversite eğitimi imkanı sağlamak hem de Türkiye'deki öğrencilerin mimarlık ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümleri Almanya'da da okuması için Berlin'e kampus açtı. Ancak uçak kapısında Alman polisi ve el çantalarını koklayan bir Alman kurduyla karşılandı. Yücel, Türkiye'ye dönüşte karşılaştığı Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth'a “Berlin'e 1400 metrekare kampüs açmaya geldik, kurtla karşılandık, size böyle birşey yapılsa ki biz misafirlerimize asla böyle davranmayız, kendinizi nasıl hissederdiniz” diye sordu. Claudia Roth ise “Bu tam bir rezalet, utanç verici. Gelecek yıl seçim olacak ve muhtemelen hükümete gireceğiz. Bu tür uygulamaların ve Türklerin vizesiz giriş hakkı konusunun sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.
Öğrenciye 3 aylık vize yetmez
Enver Yücel'in, öğrencilere verilecek vizelerin süresinin de yetersiz olduğunu belirterek, “Biz Berlin'de mimarlık, bilgisayar mühendisliği, hukuk ve iletişim fakültelerimiz için sınıf açıyoruz. Öğrencilerimizin farklı dönemlerde 1 yıl Berlin'de eğitim almasını planlıyoruz ama Alman makamları öğrencilerimize en fazla 3 ay vize veriyorlar. Bunun da değişmesini istiyoruz” demesi üzerine Claudia Roth, “Bir bebek bile doğmak için 9 aydan fazla süreye muhtaç. Bir öğrenciye 3 ay yeter mi? Erasmus için 1 yıl vize olabiliyor da neden normal üniversite eğitimi için olamıyor” diye konuştu.
Türk gençleri için fırsat
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Almanya'da yaşayan Türk gençlerinin üniversiteleşme oranının ortalama yüzde 10'larda kaldığını, bunun en önemli nedeninin de ‘Abitur sistemi'nin Türk çocuklarının üniversite eğitimini engellemesi olduğunu söyledi. Yücel, “Biz Berlin kampüsümüzde Abitur için de kurs açacağız. Almanca ve Türkçe öğreteceğiz. Türkiye'de okumak isteyen Türk çocukları isterlerse Berlin'e açacağımız fakültelerde okuyabilecek. Hedefimiz birkaç yıl içinde burada bağımsız AB ve Alman yasalarına göre bir üniversite kurmak” dedi. Yücel şöyle konuştu:
Bahçeşehir Üniversitesi kurulduğundan beri uluslararası ilişkilere önem veriyor. Çok proje ürettik. Son 5 yıldır ‘acaba dünyaya farklı nasıl açılırız, kampüslerimizi taşıyabilir miyiz' diye düşünüyoruz. İlk uygulamayı Berlin'de yaptık. Çünkü AB'nin Almanya'nın en önemli şehri Berlin. Türk nüfusunun çok olduğu bir bölgenin merkezi. Sanayi, ticaret, kültür ve sanat açısından çok gelişmiş bir şehir. Berlin'de Bahçeşehir Üniveristesi'nin her fakültesini, yüksek lisans bölümlerinin karşılığını açacağız. Mimarlık, İletişim, Bilgisayar Mühendisliği ve Hukuk ilk planda açılacak. Burada New York Üniversitesi'nin de kampüsü var. Biz neden olmayalım. Almanya'da 3 üniversiteyle anlaşmamız var. Onların hocalarından da istifade edeceğiz. Eylülde 200 öğrenciyle eğitime başlarız.
Washington'a da açıyoruz
6 yıl önce Washington'da dil okulu açmıştık. Bu okulumuz 1 ay içinde Beyaz Saray'a yakın büyük bir kampüs haline gelecek. Ardından Stanford'a kampüs açacağız. Silikon Vadisi ve teknoloji girişimciliğinin merkezi. Mühendislik öğrencilerimizi oraya taşıyacağız. Şu anda 24 öğrencimiz Stanford'da ders alıyor. Hong Kong uluslararası ticaret ve finans merkezi. Orada da bir kampüs açacağız.
1. 500 yabancı öğrenci 60 milyon dolar getiriyor
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, eğitimin artık bir sektör olarak öne çıktığını belirterek, “ABD ve İngiltere yıllardır eğitimden büyük paralar kazanıyor. Kendi kültürlerini de dünyaya yayıyor. Biz İstanbul'un küresel eğitim merkezi olacağına inanıyoruz. Bütün dünyada üniversitemizi tanıtıyoruz ve yabancı öğrenci alıyoruz. Geçen yıl 64 ülkeden 987 yabancı öğrencimiz vardı. Bu yıl 600 yeni yabancı öğrenci katılacak ve bin 500'ü aşacağız. Bir öğrencinin Türkiye'deki yıllık harcaması ortalama 40 bin dolar. Bizdeki bin 500 öğrenci ülkemize yılda 60 milyon dolarlık kaynak getiriyr. Türkiye'de 100 bine yakın yabancı öğrenci okuyabilir. Hükümetimizin yurtdışında tanıtım giderlerine destek vermesi çok yararlı bir adım oldu” dedi.
Almanya 50 bin bilişimci istiyor maaş 3.500 Euro
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Berlin kampüsünde akademik programların yanısıra sertifika programları da olacağını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye ile Almanya arasında kaliteli işgücü köprüsü kurmak için de burası önemli bir merkez olacak. Türkiye'de meslek lisesi ve üniversite mezunu gençler için sertifika eğitimleri vereceğiz ve başarılı olanlar Almanya'da istihdam edilecek. IT (bilişim) sektöründe 50 bin civarında işgücü açığı var. Bunun için Alman yetkililer geldiler ve İstanbul'da sertifika programı başlattık. Almanca bilen ve IT sektöründe belli konularda uzman eleman istiyorlar. Eğitimin finansmanını da sağlıyorlar. ‘Siz eğitin, getirin 3 bin 500 Euro maaşla iş hazır' diyorlar. Bu proje İstanbul ve Berlin ayağı olan bir proje olarak yürüyecek.”
Türk gençlerinin önü kesiliyor
Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, “Almanya'da, Alman gençlerinin üniversite okuma oranı yüzde 50, Türk gençlerinin ise sadece yüzde 10. Bazı eyaletlerde yüzde 7'ye kadar düşüyor” dedi. Türk gençlerinin özellikle dil sorununa ve öğretmenlerin kanaat elemesine takıldığını vurgulayan Mutlu, şunları söyledi: “Bu nedenle Almanya'da Türk üniversitelerinin çalışmaları çok önemli açılım olabilir. Burada hem akademik eğitim hem de Türk gençlerinin Abitur alabilmeleri için kurslar açılabilir. Bahçeşehir Üniversitesi'nin bu adımı Türk gençlerinin üniversite okuma imkanlarını büyük ölçüde artırabilir.”
Sadi Özdemir / Hürriyet
Yorum Yaz