Betek Boya 2012’de 830 milyon dolar ciro hedefliyor!
Geçen yıl yüzde 8.5 büyüyen Türkiye, G-20 ülkeleri arasında Çin ve Arjantin'den sonra üçüncü olurken, sektörel farklılıkları göz ardı etmemek gerekir
Geçen yıl yüzde 8.5 büyüyen Türkiye, G-20 ülkeleri arasında Çin ve Arjantin'den sonra üçüncü olurken, sektörel farklılıkları göz ardı etmemek gerekir. Betek Boya CEO'su Tayfun Küçükoğlu'nun 2003 yılından bugüne yalıtım ürünleri pazarında yılda yüzde 30-40 seviyelerinde büyüdüklerini belirtmesi ve 1923'ten beri üretilen Eyüp Sabri Tuncer (EST-23) kolonyalarının 3'üncü kuşak temsilcisi Engin Tuncer'in "sektörde sıfır büyüme" olarak aktardığı gelişmelerin istisna örnekler olduğunu söylemeliyim.
THY, TÜRK KOLONYASINI SEÇTİ
Tuncer, "Büyüme sağlanmadı ama küçülme de olmadı. Fiyatlarımızı aşağıya çekince, merdiven altı üretimi bitirdik" diyerek, fiyat-maliyet ile kayıt dışılık arasındaki ilişkiyi de vurgulamış oluyor. Kolonya'da "ulusal marka" çıkışı için önemli bir adım atıldı. THY'nin business class kabinlerinde dağıttığı 100 bin adetlik "kişisel bakım ürünleri" kutusu ihalesini, Hermes gibi dünyanın ünlü kolonya markalarını eleyerek EST-23 kazandı. Önümüzdeki günlerde New York'ta kendi mağazasını açacak olan EST-23, "küresel marka" yolculuğuna THY ile çıkıyor...
Umut edelim ki, sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen 90-100 yıllık yerli markalar güçlü bir şekilde yaşayabilsinler. Sürdürülebilir büyüme ve rekabetçi politikalar irdelenecekse, Betek'in deneyimleri dikkate alınmalı. Geçen hafta sonu Kayseri'de 15 milyon dolar yatırımla yalıtım fabrikasını açan Betek'in güçlü rakiplerini geride bırakarak; Filli Boya, Caparol, Fawori, Alligator, Alsecco ve Capatek markalarıyla sektörde liderlik konumuna gelmesinin öyküsünü dinledim.
Betek'in rekabetçi vizyonu, "Agresif büyüme nasıl olur?" sorusuna verilecek en iyi yanıt gibi duruyor. Aynı süreçte Polisan, ÇBS, Marshall, DY0 gibi sektörün önde gelen oyuncularının, siyaset-ekonomi virajına takılmaları belki de en büyük avantajlarıydı...
TENİS HOCASIYDI, BOYANIN KRALI OLDU
Bundan 25 yıl önce Celal Akpınar (2005'te vefat etti) Beton Teknolojileri (BETEK) şirketini kurarken, en güvendiği yönetici olarak tenis hocası ve aynı zamanda İTÜ işletme eğitimi olan Küçükoğlu'nu yanına alıyor. Küçükoğlu, kendisine "Tayfun Abi" diyen Celal Bey'in kızı Gözde Akpınar'la çalışmayı sürdürüyor.
Urfa Tünelleri'nde kullanılan inşaat kimyasallarını üretmek üzere yola çıkan şirket; 1993 yılında Avrupa'nın en büyük boya markası Caparol ile teknolojik işbirliği geliştiriyor. Almanya merkezli Caparol, dünyanın 24 ülkesinde hisselerinin yüzde 100'ü kendisine ait şirketler kurarken, Türkiye'de yüzde 26 ortaklığa razı oluyor. Küçükoğlu "Almanya dışı 24 ülkenin toplam cirosu, Türkiye'den küçük" diyor.
Küçükoğlu'nun "Gebze, Mısır fabrikamıza 60 milyon dolar, sahaya ise (ustaların eğitimi, reklam, iletişim) 116 milyon dolar yatırım yaptık" sözlerini çok çarpıcı buluyorum.
YALITIM İLE ENERJİDE TASARRUF SAĞLADI
2012 yılında 830 milyon dolar ciro hedefleyen Küçükoğlu, sektörde fark yaratma serüvenini şöyle anlatıyor: "Güçlü markaları arkamızda bıraktık. 50 bin inşaat ustasını eğittik. Yarın birisi de bizim gibi davranıp, önümüze geçmesin diye; 10 yıllık plan yapıyoruz. Yeni rakibe hayat alanı bırakmıyoruz. 15 yılda boya sektörü yüzde 230, biz yüzde 6500 oranında büyüdük. Almanlarla ortak olurken, son teknolojileri içeren lisanslar vermelerine karşılık, ilk yıl beklentilerinin 2 kat üzerinde ciro taahhüt ettik. Türkiye'de o zamana kadar saten boya diye kanserojen maddeler içeren boyalar kullanılıyordu. İnsan derisi gibi davranan; suyu içeri çekmeyen, rutubeti alan su bazlı boyalarla sektörde yeni bir dönem başlattık."
2003 yılından beri 36 milyon metrekare alana yalıtım yapan Betek, enerji faturasında 520 milyon dolar tasarrufa yol açarak, cari açığın düşmesine de katkı sağlıyor. Bu rakamları aile üzerinden okursak, aynı dönemde yalıtım yaptıran 380 bin aile, toplam 620 milyon lira tasarruf etti. Çevre ve Şehircilik, Enerji, Sanayi ve Maliye Bakanlıkları; Türkiye'nin enerji faturasını aşağıya çekmek için "özendirici" uygulamalarda orta yol bulmaya çalışıyor. Türkiye'de 16 milyon evin yalıtımsız olduğunu unutmayalım...
Serpil Yılmaz/Habertürk
Yorum Yaz