maritbet girişmaritbet
Bursalı mobilyacı İMOS, Rusya’da mağazalar zinciri kuracak!

Bursalı mobilyacı İMOS, Rusya’da mağazalar zinciri kuracak!

Ekonomi Bakanlığı'nın Uluslararası Rekabetçiliğin Arttırılması Tebliği kapsamında projesi onaylanan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) alt kümesi, ilk yurtdışı pazarlama faaliyetini Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da gerçekleştirdi

 

Ekonomi Bakanlığı'nın Uluslararası Rekabetçiliğin Arttırılması Tebliği kapsamında projesi onaylanan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) alt kümesi, ilk yurtdışı pazarlama faaliyetini Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da gerçekleştirdi.

Rusya'da 'İnegöl Mobilyası'  markasıyla mağazalar zinciri kurmayı hedefleyen İMOS, bu doğrultuda 130 firma temsilcisiyle ikili görüşmelerde bulundu. İMOS ile özellikle bir firma kurum garantisi altında toplu anlaşma yapmak istedi. Diğer yandan 2012 yılında yüzde 14 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydeden İnegöllü mobilyacılar, 200 milyon dolarlık ihracata imza attı. 2013'ün ikinci yarısı itibariyle büyük bir sıçrama bekleyen sektör temsilcileri, 2014'ün ise daha iyi geçeceği düşüncesinde. Yeni pazar arayışlarının sürdüğü söyleyen İMOS Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Baysal, başta Rusya olmak üzere Mısır, Kuzey Afrika ve Suudi Arabistan ile görüşmeler yaptıklarını söyledi. Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatı arttırmaya dönük verdiği en önemli desteklerden biri olan 2010/8 Uluslararası Rekabetçiliğin Arttırılması Tebliği kapsamında projelerinin onaylandığını ve 2.3 milyon dolar destek almaya hak kazandıklarını belirten Baysal, bu kapsamda İMOS alt kümesi tarafından ilk yurtdışı pazarlama faaliyetinin Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da gerçekleştirildiğini kaydetti. Bir araya geldikleri sektör temsilcilerine sunum yaptıklarını dile getiren Baysal, "Bu organizasyon, alınan destek kapsamında gerçekleştirilen ilk pazarlama faaliyeti oldu. Moskova'nın en önemli otellerinden Lotte Otel'de düzenlenen organizasyonda 130 firma temsilcisiyle ikili görüşmelerde bulunduk. Distribütör firmalarla, 'İnegöl Mobilyası' markasıyla mağazalar zinciri kurmayı hedefliyoruz. Rusya'daki temaslarımız sırasında özellikle bir firma kurum garantisi altında toplu anlaşma yapmak istedi. Şu an görüşmelerimiz devam ediyor" açıklamasını yaptı. Projelerinin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından yakından takip edildiğini vurgulayan Baysal, projenin 15 yurtdışı pazarlama faaliyetini kapsadığını ve bu doğrultuda ziyaretlerinin devam edeceğini vurguladı.

Baysal, İnegöl mobilya sektörüne yönelik yaptığı değerlendirmede, yeni yatırımlarla birlikte ilçede büyük bir değişimin yaşandığını anlattı. 6 bin 500 dönüm arazi  üzerine kurulu olan 2'nci OSB'de şu an 8-9 fabrikanın faal durumda olduğunu dile getiren Baysal, "Sektör temsilcileri olarak yığılma modelinden kümelenme modeline geçmeye çalışıyoruz. 2'nci OSB'de yer alacak ikinci fuar alanıyla ilgili de farklı düşüncelerimiz var. 10 bin metrekare alan üzerinde bir outlet projesi üzerinde çalışıyoruz. Outlet içinde 500 metrekarelik mağazalar inşa etmeyi ve tedarikçiler için de yer ayırmayı planlıyoruz. Böylece fuar alanı tüm yıl canlılığını koruyabilecek" diye konuştu. Baysal, 2'nci OSB'nin tam olarak üretime katılmasıyla birlikte İnegöl'de zaten var olan istihdam sorununun daha da yukarılara tırmanacağına değindi. Şu anda bile personel bulmakta zorlandıklarının altını çizen Baysal, performans kaybına razı olup 50 yaş üstünü işe aldıklarını, gazete ilanlarının ise yanıtsız kaldığını vurguladı. Mobilya sektöründe 5 bin metrekare alana 100 istihdam düştüğünü ifade eden Baysal, bunun 2'nci OSB için 20 bin yeni istihdam anlamına geldiğini kaydetti.

Mobilya AVM'de 50 firma yer alacak

Baysal, İnegöl mobilyası için ikinci büyük proje olan Akıncılar Köyü girişinde Bursa-Ankara karayoluna cepheli Mobilya AVM'nin de 2013 yılı içinde tamamlanacağını belirtti. Mobilya AVM'de 50 firmanın yer alacağını ve her bir firmaya bin 300 metrekare alan verileceğini dile getiren Baysal, projede tedarikçiler için de yer ayrıldığını anlattı. Baykal, Mobilya AVM'nin otel ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte tam bir kompleks halinde inşa edildiğini vurguladı.

2013'ün ikinci yarısında büyük sıçrama bekliyoruz

İnegöl mobilya ihracatına yönelik açıklamalarda da bulunan Baysal, sektör olarak normal şartlarda yıllık büyüme oranlarının yüzde 22 civarında olduğunu, Avrupa ülkelerindeki ekonomik kriz ve ardından Ortadoğu'da yaşanan siyasi hareketlilik nedeniyle son dönemlerde ihracatlarının düştüğünü söyledi. Baysal, sözlerine şöyle devam etti: "Tüm bu olumsuzluklara karşın 2012'de yüzde 14 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme rakamına ulaştık. 200 milyon dolar ile 220 milyon dolar olan ihracat hedefimizin altında kalsak da  başarılı bir yıl geçirdik. Ortadoğu'daki olayların yatışması ve İnegöl'deki projelerin hayata  geçirilmesiyle birlikte 2013'ün ikinciyarısı itibariyle büyük bir sıçrama bekliyoruz. 2014'ün ise sektör açısından daha iyi geçeceği düşüncesindeyiz."

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursalı mobilyacı İMOS, Rusya’da mağazalar zinciri kuracak!
  • 08.01.2013 08:06

Bursalı mobilyacı İMOS, Rusya’da mağazalar zinciri kuracak!

Ekonomi Bakanlığı'nın Uluslararası Rekabetçiliğin Arttırılması Tebliği kapsamınd ...