Cemdağ Aydınlatma, Türkiye’yi yeni tasarımlarla ışıklandırıyor!
Bodrumlu Mustafa Cem’in sünger avcılığından kazandığı 10 bin lira ile kurduğu firması Türkiye’nin en büyük sokak aydınlatmacılarından biri haline geldi
Bodrumlu Mustafa Cem'in sünger avcılığından kazandığı 10 bin lira ile kurduğu firması Türkiye'nin en büyük sokak aydınlatmacılarından biri haline geldi.
Cemdağ Aydınlatma, Türkiye genelindeki sokak, cadde ve yol aydınlatmalarının büyük bölümüne imza atmış bir firma. Geçen yıl 40 milyon dolar ciro yapan Cemdağ'ın kurucusu Mustafa Cem, LED'li sokak aydınlatma üretimine de başladıklarını söylüyor ve “Üretimde 57 bin metrekare kapalı alana ulaştık. 2 milyon adet üretim kapasitemiz var. 200 çalışanımızla yola devam ediyoruz ve 20 ülkeye düzenli ihracat yapıyoruz” diyor. Mustafa Cem sözlerine şöyle devam ediyor:
Süngerden sermaye çıkardım
Babam memlekette (Bodrum) bakkal-manav esnafıydı. İzmir'de Ege Üniversitesi'nde makine mühendisliği okuyordum. Para kazanmaya karar verdim. O yıllarda sünger iyi para ediyordu. Bodrumluyum ve süngeri iyi bilirim. 700 lira param vardı. Bodrum'da bir arkadaşımın 800 lirası vardı 1500 lira ile borçlanıp 7 bin liralık tekne alarak sünger avcılığı yaptık. Tarlalarımızı ipotek edip motorun borcunu ödedik. Sonra kredi de aldık. Toplamda 47 bin lira borçla sünger avcılığına başladık. İlk yıl yarısını, ikinci yıl da bütün borcumuzu ödedik. 10 biner lira da paramız oldu. Ben de 10 bin lirayı alıp İzmir'e yeniden okumaya döndüm. Elimdeki parayı sermaye yapıp 60 metrekarelik bir dükkânda floresan ve civa lamba balastı üreterek aydınlatma sektörüne adım attım.
30'unda milyonerlik hedefi
Benim atölye iyi iş yapmaya başladı. Çünkü balast'ları çok kaliteli üretiyorduk, rekabette hemen öne çıktık. Ayda 10 bin lira kazanıyordum. Mühendisler ise ayda 1.500 lira civarı alıyordu. Baktım okumanın bir anlamı yok; okulu 3. sınıfta bıraktım. Ben zaten 17 yaşındayken ‘30 yaşımda milyoner olacağım' diye hedef koymuştum. 23 yaşımda şirketim vardı, 25 yaşıma geldiğimde de artık milyonerdim. 1968'den 1981'e kadar sadece balans ürettik. Balans işinde çok iyiydik. General Electric, ürünlerinde bizim balastların kullanımı halinde garanti veriyordu.
Gazete ilanındaki ihale
1981'de gazetede bir ilan gördüm. Eshot, 800 armatür aydınlatma alacakmış. Bir numune aldım ve bir Anadol otomobil kaportacısına gittim. Anadol otomobillerin kaportası malum polyesterden üretiliyordu. Ustalara armatürü gösterdim ve ‘yapabilir miyiz' dedim. Ertesi gün yaptılar ve getirdiler. Böylece ihaleye girdik, kazandık. Bu alanda bizi asıl cesaretlendiren ve büyüten ise Ankara-Eskişehir yolunun ‘sodyum buharlı armatürleri'ni üretmek oldu. Ankaralı bir müteahhite bu ürünleri yaptık ve teslim ettik. Bunlar, aynı zamanda ‘ilk yerli sodyum buharlı armatür'ler oldu. Bu üretimden sonra General Electric bizi ABD'ye davet etti. 1981'nen beri ihracat da yapıyoruz. İlk ihracatımızı Libya'ya gerçekleştirmiştik. Sonra müteahhitlerimizle birlikte ihracatımız hızla büyüdü. 52 ülkeye ihracat yapmış durumdayız. 25'ine düzenli ihracatımız var.
TPE'den 41 patent belgemiz var
CEMDAĞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Sina Cem şu bilgileri aktarıyor: “57 bin metrekare alana sahip 3 üretim tesisimizle yola devam ediyoruz. Ağırlıklı olarak LED, yüksek basınçlı ve floresan armatür grupları, iç, dış ve teknik olmak üzere 23 ürün grubunda, 200'den fazla ürün ve bin 250 civarında farklı varyantta üretim yapıyoruz. Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) aldığımız 41 adet patent belgemiz var.”
Ar-Ge laboratuvarı kurduk enerjide de iddialıyız
CEMDAĞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Sina Cem, grup olarak doğalgaz çevrim işine de girdiklerini ve “Tabii ki enerjinin cirosu çok daha yüksek. Grup 150 milyon dolar ciro yapıyor, bunun 110 milyon doları enerjiden” diyor. Cem şöyle konuşuyor: “1 milyon dolarlık yatırımla, ‘goniofotometri aydınlatma laboratuvarı' kurduk. Turkak'tan akredite edilen laboratuvarla, Ar-Ge çalışmalarımız da hızlandı. Ürün verimliliklerinde çok ciddi artışlar gözlemliyoruz.”
Diğer ekobi haberleri:
Boydak: Ekonomi daralıyor, ‘gevşek' politika iyi olur
KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, ekonomide hem iç piyasada, hem de dış piyasada daralmalar söz konusu olduğunu belirtti. Bu durumda Türkiye'nin çevresindeki gelişmelerin de etkili olduğunu vurgulayan Boydak, hükümetin ekonomide biraz daha gevşek bir politika izleyebileceğini belirtti ve şunları söyledi: “Son bir ayda bütçe dengemiz içerisinde bir miktar eksiklik olsa da, bütçe uygulamaları bakımından Türkiye'nin gayet iyi gitmekte olduğunu görmek bizi sevindiriyor. Ancak etrafımızdaki olumsuzluklar Türkiye'nin geleceğe endişeyle bakmasını sağlıyor. Hükümetimiz bu dönemde biraz daha gevşek bir politika izleyebilir. Ekonomiyle ilgili bir endişem yok. Ekonomi bizlerin işi, biz bu işi yaparız, ekonomiyi yürütürüz.”
Konya güneşi elektrik üretmeye başladı
TÜRKİYE'nin ilk resmi güneş enerjisi santralı Konya'da faaliyete geçti. Konya'nın yanı sıra Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerinin elektrik dağıtımını yapan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) için kurulan santral, 200 KW gücünde. 350 bin Euro'ya mal olan santral doğayla barışık temiz enerji üretecek. Güneş enerjisinden elektrik üretiminde uzman IBC Solar'ın faaliyete geçirdiği güneş enerjisi santralının yapımı mayıs ayında 3 bin 500 metrekarelik bir alanda başlamıştı. IBC Solar'ın Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, “Santralın, ürün kalitesi ve teknolojik standartlarıyla pek çok kuruluşa örnek olacağını düşünüyoruz” dedi.
Sadi Özdemir/Hürriyet
Yorum Yaz