Çilek Mobilya, 2023'te yurt dışında 1.380 mağazaya ulaşmayı hedefliyor!
Üretimlerinin yaklaşık yarısını, beş kıtada 66 ülkeye ihraçettiklerini bildiren Muzaffer Çilek, 2023'de, yurtdışında bin 380 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi
İnegöl'de bir atölye olarak kurulan Çilek Mobilya, hem ulusal hem de uluslararası pazarda çocuk ve genç odalarına odaklanarak, üretim, satış, pazarlama, yönetim kadrosu ve mağazaları ile birlikte bugün artık yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kurulduğu günden bu yana tasarım ve ihracat odaklı faaliyet gösteren firmanın, bugün beş kıtada, 66 ülkede, toplam 444 satış noktası bulunuyor.
Ürünlerinin 3 milyondan fazla evde kullanıldığını belirten Çilek Mobilya'nın Kurucusu ve Genel Müdürü Muzaffer Çilek, ilk ihracatlarını kurulduktan bir yıl sonra, 1996'da İsviçre'ye yaparak yurtdışına açıldıklarını aktardı. “Türkiye'yi ‘genç odası' kavramıyla tanıştıran marka olarak, bugün üretimimizin yaklaşık yüzde 50'sini ihraç ediyoruz” diyen Muzaffer Çilek, hedeflerinin, bu oranı yüzde 80'e çıkartarak, 2023 yılında yurtdışında bin 380 mağazaya ulaşmak olduğunu bildirdi.
Geçen yılki hedeflerini yakaladıklarına dikkat çeken Muzaffer Çilek, 2012 yılında yüzde 12 büyüme yakaladıklarını ve cirolarının 225 milyon TL'yi aştığını kaydetti. Çilek ayrıca, geçen yıl yurtiçinde 25, yurtdışında ise 22 olmak üzere, toplamda 47 yeni satış noktası açtıklarını ifade etti. Bu yıl planladıkları büyüme oranının ise yüzde 16 olduğu bilgisini veren Çilek, “2013'e iyi başladık, hedefimizi aşacağız. 2013 yılında 300 kişilik yeni istihdam yaratmak hedeflerimiz arasında. Geçmişte olduğu gibi bugün de en büyük yatırımımız yine insana olacak” ifadesini kullandı.
“Sektör hedefi, ihracatta ilk 5'te olmak”
Mobilya'nın, Türk ekonomisinin önemi gittikçe artan sektörleri arasında olduğu görüşünü dile getiren Çilek, sektörün geçen yıl 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydederek “İhracatımız her geçen gün artıyor. Sektör olarak 2023'te dünyanın mobilya ihracatı yapan ilk beş ülkesinden biri olma hedefimiz var” dedi. Türk mobilyasına özellikle Arap ve Afrika ülkelerinden büyük talep olduğunun altını çizen Çilek, bu durumun bir avantaj olduğunu dile getirdi. Çilek, “Ar-Ge ve tasarım çalışmaları ile yakaladığımız bu doğu-bati sentezindeki özgün tasarımlar, dünyanın her ülkesinde yüksek beğeni ile tercih ediliyor” şeklinde konuştu. “Türkiye'de artık Avrupa kalitesinde ürünler tasarlanıyor ve üretiliyor, fiyatlarımız ise oldukça rekabetçi” diyen Çilek, firmalarının, bünyesindeki genç Türk tasarımcılarına fırsatlar sunduğunu ve onların sektörde uzmanlaşmasını sağladığını bildirdi.
Sektörde karşılaştığı ‘taklit' sorununa da değinen Çilek, ürünlerinin tasarım tescil belgeleri olmasına rağmen, yurtiçi ve yurtdışında taklitlerine çokça rastladıklarını belirterek, “Bu durum bizi ve tasarım ekibimizi oldukça üzüyor, biz taklitle hukuki mücadeleye devam ediyoruz ve edeceğiz” dedi.
Kobiden
Yorum Yaz