DAP Yapı, 2013 yılında Maltepe’de yeni bir karma proje için düğmeye bastı!
İnşaat sektörünün son yıllarda ciddi bir büyüme kaydettiğini belirten Ziya Yılmaz, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerle konut satışında daha iyi bir tablo sağlanabileceğini söyledi
İnşaat sektörünün son yıllarda ciddi bir büyüme kaydettiğini belirten Ziya Yılmaz, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerle konut satışında daha iyi bir tablo sağlanabileceğini söyledi
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, inşaat sektörünün son yıllarda ciddi bir büyüme kaydettiğini ve büyümeye de devam ettiğini belirterek, doğru hamlelerin yapılmasıyla sektörün taşıdığı büyük potansiyelin gerçeğe dönüşebileceğini söyledi.
Son dönemde yaşanan gayrimenkul hareketliliğinin, insanlar için her zaman birinci sırada yatırım aracı olan konutu daha cazip hale getirdiğini anlatan Yılmaz, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerle konut satışında daha iyi grafikler yakalanacağını öngördüklerini anlattı.
Türkiye'nin en hızlı büyüyen ülkelerin başında geldiğini ifade eden Yılmaz, “Küresel krizin devam ettiği süreçte Türkiye ekonomisinin bu denli büyümesinde inşaat sektöründeki yatırımlar ve talep önemli rol oynadı. Sektörlere bakıldığında en hızlı büyüyen gayrimenkul oldu. İnşaat sektörü yüzde ekonominin en önemli lokomotifi olduğunu gösterdi” dedi.
Mütekabiliyet yasasının gayrimenkul sektörünü tetikleyecek çok önemli bir adım olduğunu dile getiren Yılmaz, “Yabancıların ülkemizde mülk edinmesini sağlayacak olan düzenleme kaynak sıkıntısı çeken ekonomimizi büyük ölçüde rahatlatacaktır. Şu anda 70 milyon nüfusun yüzde 60'ı depreme dayanıksız yapılarda yaşıyor. Yabancı sermaye gelirseTürkiye'deki yapı stoku hızlı bir şekilde yenilenebilir” diye konuştu.
Sektöre teşvik gerek
Ziya Yılmaz, gayrimenkul sektöründe kayıtlılık, şeffaflık, denetim, yüksek kalite ve standartlar, kurumsallaşma ve istatistiksel bilgilerin öneminin giderek arttığını belirterek, şunları söyledi:
“Bürokratik işlemlerin azaltılması ve hızlandırılması, SGK prim ve vergi yükünün azaltılması, KDV ve harç indirimlerinin uygulanması yönünde sektörü olumlu etkileyecek kararlar almak gerekiyor. Alıcıyı ve yatırımcıyı teşvik edecek düzenlemeler getirilmesi gerekirken, maalesef inşaat sektörünün hevesini kıran uygulamalarla karşılaşıyoruz. Ruhsatlı konut üretiminin, dönüşüm ve iyileştirmeye yönelik projelerin geliştirilmesi, depreme ve diğer afetlere yönelik tedbirlerin ivedilikle alınması lazım.”
Konuta talep yoğun olacak
Şu andaki piyasanın, alıcıda tedirginlik yaratıp, satın alma talebini erteletecek yapıda olmadığını söyleyen Yılmaz, “Aksine alıcı nezdinde bekleyen bir talep var ve son çeyrekten itibaren alım cephesinde hareket yaşanacağını öngörüyoruz. Biriken talep yeni fırsatları da beraberinde getirecektir” değerlendirmesini yaptı.
Yabancıların Türkiye'de mülk edinmenin karlı bir yatırım olduğunu keşfettiğini vurgulayan Yılmaz, “Onlara mülk edinmenin önünü açacak somut kararlar alınıyor. Türkiye globalleşen dünyada yerini almak adına hızla ilerliyor. Ülkemiz hak ettiği mertebeye ulaşmak yolunda böylesine hızla ilerlerken spekülatif söylemlerle ülkeye zarar verilmemeli” dedi.
Hiçbir zaman negatif olmadım
Ziya Yılmaz, inşaat sektöründe faaliyet gösterdiği sürece hiçbir zaman negatif bakış açısıyla hareket etmediğini anlatarak, şunları söyledi:
“Başarılı olmanın ilk kuralının pozitif düşünmek olduğuna inanıyor ve her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olmak gerektiğini düşünüyorum. DAP Yapı olarak daralmanın sektörümüzü en yoğun etkilediği dönemde bile Şelale Konutları'nı tamamlayıp satmıştık. Başka bir deyişle kendimize güvenmeyi sürdürmüş, ayağımızı yorganımıza göre uzatmış ve kendi çözümlerimizi yaratmıştık.”
Dubai ve İran'dan teklif aldık
2012'de iki yeni projeyi hayata geçirdiklerini bunların Tango Kule ve Çağlayan'daki DAP Z Ofis olduğunu ifade eden Yılmaz, “Önümüzdeki aylarda yine Maltepe'de yeni bir karma projenin inşasına başlayacağız. Her yıl 1000 ünite civarında konut ve iş yeri inşa etmeyi planlıyoruz” dedi.
Ziya Yılmaz, projelerinin başta Arap ülkeleri olmak üzere pek çok Ortadoğu ve Avrupa ülkesinin takibinde olduğunu vurgulayarak, “Dubai ve İran'dan teklifler aldık. Bazıları ortak proje geliştirmek yönündeydi. Şartlar oluşursa bu türden bir işbirliğine sıcak bakabiliriz” açıklamasını yaptı.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz