Doğtaş Mobilya önümüzdeki 5 yılda 4 kat büyüyecek!
2013'ü de benzer başarılarla bitirmek istediklerini sözlerine ekleyen Doğan, önümüzdeki 5 yıllık süreçte Holding mobilya grubunun 4 kat büyümesini hedeflediklerini vurguladı.
2013'ü de benzer başarılarla bitirmek istediklerini sözlerine ekleyen Doğan, önümüzdeki 5 yıllık süreçte Holding mobilya grubunun 4 kat büyümesini hedeflediklerini vurguladı.
Mobilya dışında, enerji, gıda, inşaat, turizm gibi farklı sektörlerde 6 farklı şirketi bünyelerinde barındırdıklarını dile getiren Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, 2012 yılında birçok atılım gerçekleştirdiklerini ve başarılı yıl geçirdiklerini söyledi. 2013'ü de benzer başarılarla bitirmek istediklerini sözlerine ekleyen Doğan, önümüzdeki 5 yıllık süreçte Holding mobilya grubunun 4 kat büyümesini hedeflediklerini vurguladı.
Doğanlar Holding'in başarısını, devlete ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getirerek ülkesiyle paylaştığını dile getiren Doğan, 2012'de 40'ıncı yıllarını kutladıklarını hatırlattı. Doğtaş Mobilya olarak 105 bin metrekare alanda üretim yaptıklarını dile getiren Doğan, 2012'de yurtdışı ağlarını genişlettiklerini ve Kelebek Mobilya'nın yüzde 67'sini 34milyon 840bin TL'ye aldıklarını söyledi. Bu satın almayla birlikte sektörde ikinci sıraya yerleştiklerini aktaran Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kalite ve tasarım konusunda sektöre yenilikler getirdik. Sektörde 77'inci yılını kutlayan Kelebek Mobilya, Türkiye'nin en eski mobilya markası olarak pazarda örnek alınan bir markadır. Kelebek'i satın alarak Doğtaş ile birlikte hem büyütmek, hem de iki marka arasında sinerji yaratmak istedik. Doğtaş agresif büyüme stratejisine sahiptir. Bu stratejinin taktiği hem yeni pazarlara açılmak hem de var oldukları pazarlarda daha da güçlenerek dünya markası olmak. Şirketimizin 2012 yılı değerlendirmeleri de bunu gösteriyor. Londra'daki üçüncü Doğtaş mağazamızı açacağız. 2013 yılında Doğtaş olarak yüzde 40, Kelebek Mobilya olarak ise yurtiçi ve yurt dışında bayilikler vererek yüzde 100 büyüme planlıyoruz. Doğtaş'ın uluslararası arenadaki gücüne güç katacağız ve Kelebek'i tüm dünyada uçuracağız. Doğtaş ve Kelebek Mobilya ile sektöre damgasını vuran iki marka olacağımızı söyleyebilirim. Doğtaş ve Kelebek markalarının 2013 yılı cirolarını 350 milyon lira olarak öngörüyoruz."
"30 milyon dolarlık yatırım yapacağız"
Doğanlar Holding mobilya grubu olarak gelecek beş yıl içerisinde mobilya sektöründe 1 milyar TL'lik ciroya ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Doğan, 5 yıl içinde ciroyla dört kat büyümeyi hedeflediklerini yineleyerek, "Büyümenin anahtarını "altyapı yatırımı" olarak görüyoruz ve bu bağlamda 30 milyon dolarlık bina ve makine yatırımı yapacağız" diye konuştu. Gelişen teknolojinin bütün olanaklarını kullanarak sektörün gelişmesi ve yenilenmesinin yanı sıra mobilya sektörüne de yeni ses getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Doğan, yaptıkları çalışmalarla sadece Türkiye'de değil yurtdışında da Türk mobilyasını kalitesiyle ve modern tasarımıyla öne çıkarmaya gayret ettiklerini söyledi.
"Sektörde haksız rekabet ortadan kalkmalı"
Mobilya sektöründeki sorunlara ve her geçen gün artan hacmine dikkati çeken Doğan, gelişmiş ülkelerde net karlılıkların bizden biraz daha ileride olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Bunda gelişmiş ülkelerde daha az rekabetin yaşanması kadar ülkemizde mobilya sektöründe haksız rekabetin yaşanması da etkili. Türkiye imalat alanında çok önemli bir yere sahip olmasına rağmen, sektörümüzde tasarım ve Ar-Ge'ye yeterli derecede yatırım yapılmıyor, fason imalat, üretim teknolojileri, uluslararası standartlar ve kalite eksikliği devam ediyor. Sektörümüzün karlılığını daha yukarılara çekmek için haksız rekabetin ortadan kalkması veya azalması gerekiyor."
"2023'te 10 milyar dolar ihracat yapabiliriz"
Havaleli ürün üreten mobilya sektöründe lojistik giderleri yüksekliğinden yakınan Doğan, en yakın pazar olan Avrupa'da bile lojistik gider oranı yüzde 10- 15 civarında değiştiğini hatırlattı. Bu nedenle üretilen mobilyaların Avrupa'ya girişinin bile oldukça maliyetli olduğunu belirten Doğan, "Buna rağmen mobilya sektörünün 2012 ithalatı ile 2008 ithalatı aynı seviyede kalırken, ihracat son 5 yılda yüzde 50 arttı" diye konuştu. 2023'te dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi ve 500 milyar dolar ihracat hedefine katkı sağlamak için mobilya sektöründe de gerekli çalışmalar sürdürüldüğünü ileten Doğan, "2023 yılında yedi milyar dolar olarak gösterilen ihracat hedefi sektör sorunlarının giderilmesiyle 10 milyar dolara ulaşacak güce sahip. Türkiye, Dünya Mobilya Ticareti listesinde yüzde 1.5 pay sahibi. Dünyada ihracat rakamlarına göre 22'nci sırada yer alan Türk mobilya sektörü gerekli düzenlemelerle ilk 10 arasında yer alacaktır. Mobilya sektörünün, 'Stratejik Öneme Sahip Yatırımlar' kategorisine alınmasıyla iç göç de engellenecektir" dedi.
Kobiden
Yorum Yaz