DYO, Osmanlı sınırlarında bölgesel güç oldu!
Durmuş Yaşar tarafından İzmir'de bir boya imalathanesinde 1941 yılında başlayan Dyo'nun macerası, Yaşar Grubu'nun kurucusu Selçuk Yaşar'ın 1953 yılında Türkiye'nin ilk boya fabrikasının temelini atmasıyla büyümeye başlar
Durmuş Yaşar tarafından İzmir'de bir boya imalathanesinde 1941 yılında başlayan Dyo'nun macerası, Yaşar Grubu'nun kurucusu Selçuk Yaşar'ın 1953 yılında Türkiye'nin ilk boya fabrikasının temelini atmasıyla büyümeye başlar. Bugün Dyo, İzmir Çiğli ve Gebze'deki fabrikalarında, kendi Ar-Ge'sini oluşturmuş, 40 ülkeye ihracatı olan boya merkezine dönüştü.
İki yılda yüzde 100 büyüdü, 'Osmanlı sınırları'nda 'bölgesel güç' oldu
Durmuş Yaşar tarafından İzmir'de bir boya imalathanesinde 1941 yılında başlayan Dyo'nun macerası, Yaşar Grubu'nun kurucusu Selçuk Yaşar'm 1953 yılında Türkiye'nin ilk boya fabrikasının temelini atmasıyla büyümeye başlar. Bugün Dyo, İzmir Çiğli ve Gebze'de son teknolojiyle donatılmış fabrikalannda, kendi Ar-Ge'sini oluşturmuş, 40'dan fazla ülkeye ihracatı olan dev bir boya merkezine dönüştü. Yaşar Holding Boya Grubu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Dyo'nun Avrupa'nın dışmda Kuzey Afrika ülkeleri ve Ortadoğu'da da hızlı büyüme yakaladığım belirterek "Osmanlı İmparatorluğumun hakim olduğu sınırlarda bölgesel güç haline geldik" dedi. Yiğitbaşı, Türkiye'de ve dünyada boya sektörünü, yeni geliştirdikleri ürünlerini Hürriyet Emlak'a değerlendirdi.
İnşaat bizi olumlu etkiliyor
İnşaat sektöründe son yıllardaki gelişmeler boya sektörüne nasıl yansıdı?
-Tabi şimdi inşaat sektöründe büyük ve çok ciddi büyümeleri yaşıyoruz. Boya da bundan nasibini alıyor. Ama şöyle bir kanı var. İnşaat sektörü patladı. Bu sene satışlar da artacak bu öyle değü. İnşaat boyalannm tüketimi yüzde 80'i yenileme pazanndan yüzde 20 ise yeni inşaatlardan. Dolayısıyla yenileme pazarı bizim için daha dinamik bir pazar. Ama tabi ki yeni inşaatların olması lazım ki yenileme pazarı da sürekliliğini sağlasm dolayısıyla inşaat sektörünün büyümesi bizi ciddi anlamda olumlu etkiliyor.
İnşaattaki bu gelişmeler DYO'yu nasü etkiledi? Türkiye'de boya tüketimi ne kadar?
- Türkiye'de inşaat boyalarında 2011 yılında yüzde 20 büyüme oldu. Biz Dyo olarak yüzde 40 büyüdük. 2009 sonu ile 2011 yılı sonu arasındaki iki yıllık dönemde yüzde 100'lük bir büyüme yakaladık. Yani son 2 yılda ciddi bir büyüme yaşadık. Yeni inşaatlar ileriye dönük tabı bizim için çok önemli bir gösterge özellikle boya sektörüyle bağlantılı bu giderek Türkiye'de boya tüketiminin arttığım da gösteriyor. Eskiden Türkiye'de kişi başı boya tüketimi 6-7 litre. Yani 550-600 bin ton yapıyor. Son iki yıldaki büyümeden sonra konuştuğumuz rakamlar 850 bin ton. 2012 yılı sonuna geldiğimizde kişi başı boya tüketimi 10-11 litrelere taşıdı. Dolayısıyla hakikaten son 2 yılda inşaat boyarı sektöründe yüzde 35 bir büyüme oldu diyebiliriz. Krizden etkilenen bir ürün
Kentsel dönüşüm, yabancılara mülk satışı gibi kanunlar boya sektörünü etkiler mi? İleriye dönük boya sektörünü değerlendirir misiniz?
- Krizlerden çok etkilenen sektörlerden biri de boya sektörü. Bir kriz olduğunda ertelenebilir bir ürün olduğu için yani gıda gibi değil ilk ertelenen işlerden biri de boya oluyor. Bu sefer bir anda yüzde 20-25 oranında sektör küçülüyor. İleriye dönük büyümede ise ümitliyiz. Özellikle inşaat boyaları pazarında önümüzde ki 5 yıl içerisinde her yıl yüzde 8 ila 15 arasında büyüme olabilir. Zaten bu büyümelerle birlikte bugün Türkiye boya sektörü 850 bin tonluk üretimle Avrupa'da 6 konumda. Bizim önümüzde Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve ispanya var. Bizim hedefimizde bu bahsettiğimiz 5 yıllık büyümeyle birlikte 850 bin tonu 5 yıl sonra 1.3 milyon tona gelerek Avrupa'da en büyük 3 boya üreticisi haline gelmeyi planlıyoruz.
Yılın moda rengi mavi
Dyo bir çok üke imza atan projelere sahip. Yeni projeler, yatırımlar var mı? Bu yılın moda renklerini de öğrenelim sizden.
- Öncelikle bu yılın moda rengi mavi. Sarı ve kırmızıda önde gelen renkler arasında. 5 ayrı segmentte yer alan geniş bir ürün gamımız var. İnşaat da bunlardan birisi. Büyük inşaat projelerinde kullanılmak üzere hazırlanan ürün gamım 2012 yılı başında yenileyerek Yapımax markası ile hizmete sunduk. Bununla birlikte, renksayar adım verdiğimiz bina renklendirme sistemi üe inşaat firmaları renk seçimleri yaparken, daha kolay karar vermelerine yardımcı oluyor. Sistem sayesinde boyanacak binalar 3D olarak bilgisayara aktarılıyor ve boyama öncesinde binanın bitmiş hali de görülebiliyor. Dyo, pek çok üründe olduğu gibi buya renklendirme sistemim de Türkiye'ye ilk getiren marka. 1980'leıde Dyo tarafından pazara sunulan sistem, 1994'de Renk Pınarı adını aldı. Türkiye'nin ilk boya renklendirme sistemi olan Dyo Renk Pınarı, yenilenen ve çoğalan makine parkurunun yanı sıra su bazlı pastaları ile binlerce renk seçeneği sunuyor.
Her ihtiyaca uygun boya biliniyor
Ürün gamınızda neler var? Bize Dyojen'i anlatır mısınız?
- İnşaat boyalarında her ihtiyaca dönük boya üreten Dyo'nun ürün çeşitlerini; iç ve dış cephe boyaları, kaplamaları, sentetik boyalar, problem çözücü ürünler, ahşap koruyucu ve vernikler, astarlar, macunlar, tinerler, tutkallar, ısı yalıtım sistemleri, fırça-rulo ve uygulama aletleri olarak sıralamak mümkün. Nanoteknolojik boyalar ve PTFE katkılı Teknoplast ve Teknotex üe hibrid teknolojisi kullanılarak üretilen Dyojen, Dyo'nun ürün gamı içinde özel bir yere sahip. Genelde pazardaki süinebilen boyalar parlak. Dyojen hem mat hem de süindikten soma parlama yapmıyor bu sayede de özellikle iç cephelerde önemli bir temizlik avantajı sunuyor. Yapısında farklı iki farklı reçineden yararlanüdı. Leke tutmama ve kolay temizlenme, daha iyi silinebilme, silindiğinde parlama yapmama, renklerin canlılığım koruması, uzun ömürlü olma, dekoratif görünüm, çok yüksek örtme ve kapatma gücü gibi * özelliklerin tamamım bünyesinde barındıran Dyojen, Dyo Ar-Ge ekibi tarafından geliştirüen su bazlı hibrit boyamız.
'Dyolog' iyi tuttu, ustalar puan biriktiriyor
Boyayı daha çok kadınlar seçiyor değil mi?
- Evet aslında boyanın rengi konusunda kararı genelde kadınlar veriyor. Satın alınacak markaya ise boyacılar karar veriyor. Biz de bu çerçevede profesyonel boyacı ustalarına bir başka hizmet sunduk. Onların Dyo kullanımlarını ödüllendirecek Dyolog Bağlılık Programı. Ürün kapakları altındaki şifrelerin, mobil cep telefonu ve 3396 mesaj hattı ile gönderimim içeren bu hizmet sayesinde ustalar puan biriktirerek çeşitli hediye ve nakit ödüller kazanabiliyor.
Ne zaman Rusya'ya gitsek 'Şu binaları bir boyasak' diyoruz
Rusya'da ciddi bir yeniden yapılanma var sizin de bu ülkede yatırımlarınız var. Ne düşünüyor sunuz?
-Rusya'da gerçekten eski binalar çok fazla. Özellikle son 2-3 yılda ciddi bir hareketlenme yaşanıyor. Ne zaman Rusya'ya gitsek 'Şu binaları bir boyasak. Türkiye'de yaptığımız işin 2-3 katım çıkarırız' diyoruz. Her yıl büyüyen bir pazar ama bir türlü o kişi başı boya tüketimindeki beklenen patlamayı gerçekleştiremedi. Aslında bizim boya yatırımımız güneyde. Soçi'de düzenlenecek olimpiyatlar sayesinde satışlarımız bu bölgede arttı.
Ar-Ge'de 80 kişi çalışıyor
Bize biraz da Ar-Ge ekibinizden bahseder misiniz?
- Türkiye'de boya sektörde ilk Ar-Ge ekibini oluşturarak öncü olduk. Bugün hem İzmir Çiğli'deki fabrikamızda hem de Gebze'deki fabrikamızda Ar-Ge ekibimiz var. Buralarda çalışan mühendis ekibimiz son geliştirdiğimiz ürünlere imza atıyor. Oldukça büyük sayılabilecek 80 kişilik bir ekip bu. 'Ar-Ge merkezi belgeli' ilk şirketiz.
Yeni noktalar yerine mevcut yatırımları genişletiyoruz
Yurtdışında hangi ülkelerde yatırımlarnız var?
- Dyo olarak önümüzdeki yıl yeni bir yatırımdan ziyade şu an sahip olduğumuz yatırımları büyütmeyi düşünüyoruz. Biz Dyo olarak yurtdışında da önemli yatırımlara imza attık. Mısır'da, Sipes ortaklığı ile oto tamir boyaları ve mobilya boyalan üreten bir fabrikamız var. Yine Romanya'da inşaat boyaları üreten bir fabrikamız bulunuyor. Rusya'da da Kemipex satış, pazarlama ve üretim Tesisi bulunuyor. Rusya, Mısır ve Romanya'daki yatırımlar Yaşar Holding Boya Grubu çatısı altında yer alıyor.
Rakamlarla Dyo 20 bin satış noktası var. ¦ 40'ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyor ®4- ¦ Yıllık üretimi 140 bin ton. ¦ 132 bin metrekare üretim alanı. ¦ 2011 yılı cirosu 418 milyon TL.
Ömer Kırbaşlı / Hürriyet
Yorum Yaz