Efendioğlu Mermer, Manisa'da 4,5 milyon TL'lik yatırımla mermer ocağı açtı!
Erol Efendioğlu, bu yılın ikinci yarısına kadar tamamlamayı planladıkları aramalardan olumlu sonuç almaları halinde sektörde büyük bir açığı kapatacaklarını ifade etti
Efendioğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, Manisa'da 4,5 milyon TL'lik yatırımla dünyada en çok kullanılan mermer türü olan açık bej mermer ocağı açtıklarını açıkladı. Aramalarının olumlu sonuçlanması halinde sektörde büyük bir açık kapatacaklarını kaydeden Efendioğlu, bu yıl ayrıca yeni bir ofis yatırımı da gerçekleştireceklerini, 2013'ü toplamda 7.5 milyon TL'lik yatırımla kapatacaklarını söyledi.
Sektörde 45 yılı geride bırakan Efendioğlu Mermer, bölgedeki mermer atölye ve üreticilerine malzeme tedariki sağlamak amacıyla Trabzon'da kuruldu. Zamanla Bursa'daki fabrikasını genel merkez olarak belirleyen firma, ‘Efendioğulları Sertaş Mermer Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.' unvanı ile faaliyete başladı. Toplamda 93 kişilik ekiple 4 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 20 bin metrekarelik alanda üretim yapan Efendioğlu Mermer, aylık ortalama 25 bin metrekarelik üretim kapasitesine sahip. Kapasitesinin yüzde 90'ını kullanacak iş hacmi bulunan firma, Marmara Adası ve Kastamonu'daki maden ocaklarından elde ettiği mermeri işleyerek Türkiye ile birlikte Singapur, ABD, Yunanistan, Arjantin, İspanya, Endonozya, İsrail, Çin, Ukrayna, Arnavutluk, Japonya gibi dünyanın pek çok ülkesine ulaştırıyor.
Firmanın ihracat hacminin 6 milyon doların üzerinde olduğunu dile getiren Efendioğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, 2011'de yüzde 20'lik büyüme sağlayarak yılı yaklaşık 20 milyon TL'lik ciro ile kapattıklarını 2012'de de yine yüzde 20'lik büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi. Efendioğlu, "Geçen yıl üretimin yüzde 62'sini ihracata, yüzde 38'ini ise iç piyasaya kanalize ettik. 2012'de iç piyasada yüzde 13 daralma yaşadığımız için ağırlığı ihracata vererek üretimde dengeyi korumayı başardık" dedi. Bu yıl için yaklaşık 4.5 milyon TL maliyetli Manisa'da aramalarını sürdürdükleri yeni bir ocak yatırımı gerçekleştirdiklerini belirten Efendioğlu, "Bu çalışma, dünyada yüzde 75 oranlarında kullanılan ve çok aranan açık bej mermer. Ar-Ge çalışmalarımızın yüzde 70'ini tamamladık. Yılın ikinci yarısına kadar tüm araştırmalarımızı bitirmeyi planlıyoruz. Fakat yine de temkinli hareket ediyoruz. Eğer arama, istediğimiz şekilde sonuçlanmazsa bu yılı yaklaşık yüzde 12'lik bir büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. Ancak olumlu sonuca varırsak büyümemizi yüzde 30'un üzerinde gerçekleştirebiliriz. 2014 beklentilerimizi ise bu yılın üstünde bir büyüme olarak planlıyoruz" diye konuştu. Efendioğlu, bu yıl için ayrıca yeni bir ofis yatırımı da gerçekleştireceklerini ifade ederek 2013'ü toplamda 7.5 milyon TL'lik yatırımla kapatacaklarının bilgisini verdi.
"Kalitemizle ilk üçteyiz"
2009 yılında yaşanan ekonomik krizden en az etkilenen sektörün mermer olması nedeniyle büyümeyi sürdürdüklerini ifade eden Erol Efendioğlu, bu büyümeyi o dönemlerde Türkiye'nin Çin ve Hindistan pazarının hammadde alımında İtalya ve İspanya pazarlarını geride bırakmasına bağladıklarını belirtti. Üründe kaliteye önem verdiklerinin altını çizen Efendioğlu, "Türkiye genelinde sektördeki en kaliteli firmalar arasında ilk üçte yer alıyoruz" dedi. Efendioğlu, 2011 yılında gerçekleştirdikleri 6-7 milyon dolarlık ham blok ihracatını Çin ve Hindistan'a yaptıklarını belirterek, söz konusu ihracatın yüzde 80'inin Çin'e, yüzde 20'sinin de Hindistan'a yapıldığını ifade etti. Çin'de son yıllarda çok hızlı gelişen inşaat yapılanması nedeniyle bölgeyi önemli bir pazar olarak benimsediklerini söyleyen Efendioğlu, "Geçen yıl işlenmiş ürün bazında 40 farklı ülkeye ürün gönderdik. İşlenmiş ürünün yüzde 50'sini ihracata, yüzde 50'sini de iç pazara yönlendirdik. İç piyasada İstanbul'da finans merkezleri ve plazalara, Antalya'da da otel projelerine hizmet verdik. En iyi ve en kaliteli ürünü sunarak birinci derecede tercih edilen firma olmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Mimar Sinan Üniversitesi ile işbirliği yapıyor
Türkiye'nin hammadde ve işlenmiş ürün konusunda son 10 yılda büyük bir hareket kazandığını ve Çin ile Hindistan'ı yakaladığını ifade eden Efendioğlu, Türkiye'nin farklı tasarımlara yönelerek diğer ülkelerden bir adım öne çıkabileceğini vurguladı. Firma olarak tasarıma önem verdiklerini ve bu yılki yatırımlarını yaratıcı tasarımlar geliştirmeye yönelik planladıklarını belirten Efendioğlu, "Çin'in üretimde gösterdiği başarıyı biz tasarımda göstermeliyiz. Tasarım konusunda başarılı olursak mermerimizi yurtdışına en iyi fiyatlarla satabiliriz. Bu düşünce ile başta Mimar Sinan Üniversitesi olmak üzere pek çok üniversitenin iç mimarlık ve mimarlık bölümleriyle işbirliği içindeyiz. Yeni tasarım ürünlerle mermere katma değer kazandırmayı planlıyoruz. Her yıl Ar-Ge birimine cironun yüzde 10'unu ayırıyoruz" ifadesini kullandı.
Zehra Oruç/Kobiden
Yorum Yaz