EMK Damper 33 ülkeye ihracat yapıyor!
Osman Uslu.O, Türkiye'de büyük başarı hikayesi yazan girişimcilerinden biri... Birçok Türk girişimci gibi iş hayatına küçük yaşlarda atılmış. Ailesinin temellerini attığı ticarethanede para kazanmayı öğrenmiş. Azı çoğaltmayı amaçlamış, bunu da çalışarak yapmayı planlamış ve başarmış bir iş adamı
Osman Uslu...
O, Türkiye'de büyük başarı hikayesi yazan girişimcilerinden biri... Birçok Türk girişimci gibi iş hayatına küçük yaşlarda atılmış. Ailesinin temellerini attığı ticarethanede para kazanmayı öğrenmiş. Azı çoğaltmayı amaçlamış, bunu da çalışarak yapmayı planlamış ve başarmış bir iş adamı.
Bugün 33 ülkeye damper ihraç eden fabrikasında hedeflerini daha da büyütürken sıfırdan geldiği noktayı şöyle anlatıyor:
"Selanik'ten göç eden dedelerimin önce Çatalca, sonra Tokat ve son olarak da Ordu'nun Fatsa İlçesi'ne yerleşmeleriyle başlayan ticaret serüvenleri amelelikle başlamış, yedek parça ve manifaturacılıkla büyümüş. Daha sonra İstanbul'a yerleşen ailemiz emlak alım-satım ve oto galericiliği gibi işleri yapmaya başlamış. Ailemiz çok zorluklar çektiği için bir an önce iş hayatına atılmam gerekiyordu. 13 yaşında ailemizin oto galerisinde araba yıkayarak işe başladım. Daha sonra şirketin yönetimini devraldıktan sonra Silivri'de bulunan bugünkü fabrikayı kurdum..."
Fabrikada önce enerji sektörüne elektrik direkleri ile orta-yüksek gerilim hatları taşıyan direkler, kuleler yapmaya başlamış Uslu ve ailesi. Aynı şekilde telekomünikasyonda da GSM operatörlerinin çeşitli boyutlarda kulelerini yapmaya başlamışlar. Edindikleri tecrübe yeni alanlarda da görülsün istediklerinden çok cazip bir alan olan damper üretimini planlamışlar. Onlar plan yaparken, hem yurt dışında hem de Türkiye'de inşaat sektörünün yaşadığı hareketlilik damper üretimindeki cazibeyi artırmış. Dünya devlerine siparişle damper üretmeye başlayan aile, daha sonra 'burada kalmamalı' deyip, ihracat bağlantısı kurmuş. Şimdi ise Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Rusya olmak üzere 33 ülkeye ihracat yapar hale gelen şirket, yatırımlarını da hiç kesmemiş. Şirketin gelişimini ise Osman Uslu'nun cümlelerine bırakalım:
"Bugüne kadar fabrikaya 80 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Kazandığımızı devamlı yatırıma yönlendirdik. Şu anda bu fabrikada 286 kişiyi istihdam ediyoruz. 3 yıl içinde yaklaşık 1.000 kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Damper alanında sadece yabancıya değil, kendi ülkemize ve markamıza yatırım yapma zamanı geldi. Birçok Türk şirketi gibi biz de bugüne kadar hep yabancıya üretim yapıyorduk. Onlar üzerine logo koyup dünyaya satıyor. Buna "dur" demenin zamanı geldi. Kendi markamızla büyüyeceğiz. Üretim kalitemizi dünyaya ispatladık. Türkiye'de bu makinelerin büyük bir bölümü yurt dışından getiriliyor. Yerli birkaç üretim var ama sektörde ithalat yoğun. İnşallah yaptığımız üretimlerle iç pazara da yöneleceğiz ve ithalatın azalmasına bir katkımız olursa oldukça mutlu olacağız" dedi.
Daha 13 yaşındayken ailesinin oto galerisinde araç yıkayarak iş hayatına atılan Osman Uslu, dünya devlerine damper üretti. Uslu, 33 ülkeye sattığı damperleri markalaştırarak yoluna devam etmek istiyor...
KAYMAĞI YABANCI YİYOR
Türkiye'deki damper piyasasının 500 milyon lira olduğunu, bunun yüzde 70-80'inin yerli olduğunu ifade eden Osman Uslu, "500 milyon liralık damper sektörünün cirosundan yabancıların aldığı pay 125 milyon lira civarında. Yani dörtte biri yabancının cebine giriyor. Dev projelere iştah kabartan yabancılar paylarını artırabilir. Çünkü Türkiye'de 3-4 büyük üretici var. Gerisi merdiven altı. AB'ye uyum sürecinde çoğu kapanır. Bu açığı yabancı doldurmak ister. Bu nedenle gelecek yıl üretimimizi 2 bin adete, sonraki yıl da 3 bin 500'e çıkarmak istiyoruz" dedi.
KANAL İSTANBUL PROJESİYLE BÜYÜME HEDEFİ GELİŞTİ
Geçen yıl 30 milyon liralık ciro yaptıklarını aktaran Uslu; "Bunun %70'i ihracattan geldi. Bu yıl ise ciromuzu 60 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Ama asıl hedefimiz Hükümetin açıklamış olduğu dev projeler. Fabrikamız, Kanal İstanbul, 3. Köprü ve 3. Havaalanı gibi projelerin tam kalbinde yer alıyor. Bu projelerde ilk yapılması gereken şey o toprağın alınması. Bunun için de en önemli şey damper. Türkiye'nin damper ihtiyacı bu projelerle beraber en az 3-4 katma çıkabilir" dedi. Türkiye'nin damper ihtiyacının şu anda yıllık 7-8 bin adet civarında olduğunu bildiren Uslu "Bu sayının 25 bini geçeceğini düşünüyorum" dedi.
Mustafa Sezer/Türkiye
Yorum Yaz