Enerjisini oto ve kentsel dönüşüme veriyor
Elektrik dağıtım şirketi Enerjisa’da CEO Zaimler, elektrik tüketimini katlayacak iki konuyu ajandalarının başına yazdıklarını söyledi.
Türkiye'de her dört kişiden birinin elektriğe erişimini sağlayan Enerjisa'da bu yıl halka arz için düğmeye basılacak. Şirket Başkent, Toroslar ve Ayedaş olmak üzere 3 bölgede 9 milyon müşteriye yaklaşık 20 milyon kişiye hizmet ederek bugün sektörün en büyük oyuncusu.
Dağıtımdaki pazar payı yüzde 26, satışta yüzde 22 olan şirketin Enerjisa CEO'su Kıvanç Zaimler, Enerjisa'yı iki şirkete böldüklerini, üretim ve dağıtımı artık ayrı şirketlerin yönettiğini belirtti. Zaimler, “Dağıtım ve satış birimi halka açılmak için 2018 başında hazır olacak diyebiliriz ama halka arzın ne zaman olacağı tamamen hissedarların kararı” dedi.
Zaimler şirketin finansal tablosunu ise şöyle özetledi:
“Operasyonel kârlılığımız 1.3 Yatırım “Her yıl inovatif son 3 yılda yüzde 58, yıllık ortalama ile büyüdü. 2017'de 3. çeyrek sonuçlarına göre 2016 aynı dönemi ile kıyasladığımızda; operasyonel karlılık ve yatırımlardan gelen itfa rakamlarımızda yüzde 25 artış, net kârda ise yüzde 8 büyüme gerçekleştirdik ki 2017'nin 9 aylık döneminde şirketimizin EBITDA'sı (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi KârFAVÖK) 2016'daki 1.5 milyar TL'den 1.9 milyar TL'ye ulaştı.”
KAYIP KAÇAK YÜZDE 6'LARA İNDİ
“Yılda yüzde 3 ilave tesisat bağlantısı yapılıyor ve dağıtılan enerji de yılda yüzde 5 artıyor” diyen Zaimler kayıp kaçak oranlarında da önemli mesafeler kaydettiklerini söyledi. Zaimler, Toroslar Bölgesi'nde yüzde 17'leri bulan kayıp kaçak oranını yüzde 10-11 bandına, Ayedaş'da yüzde 7-8'den yüzde 6'lara ve Ankada Başkent'te de bu oranın yüzde 10-11'den yüzde 7'lere indirildiğini aktardı.
‘TÜKETİM 3 KAT ARTTI'
Türkiye'nin artan enerji ihtiyacıyla şebeke altyapısının da daha önemli hale geleceğini söyleyen Zaimler, örnek olarak kentsel dönüşüm ve elektrikli otomobilleri verdi. Zaimler kentsel dönüşümde aynı evin arazisine daha yüksek katlı binalar yapıldığı için enerji tüketiminin 2.5-3 kat arttığına dikkat çekti. Türkiye'nin yerli otomobil projesini de yakından takip ettiklerini belirten Zaimler “Dünyada elektrikli araç adedi 2 milyonu geçti. Türkiye'de 2020'li yıllarda gündemimiz bu olacak. 40 dakikada şarj eden bir istasyon ile 4 saatte şarj eden bir istasyon olması halinde ciddi farklılıklar var. Trafo yüklenmeleri, hat ve kablo yüklenmeleri, gerilim düşüşleri ciddi etkileniyor. Aynı binada birden fazla şarj edilen araç olduğunu düşünün. Buradaki en kritik konulardan biri de altyapı. Bu konuda testler yapıyoruz” dedi.
YILDA ORTALAMA 1.3 MİLYAR TL YATIRIM
Yatırım yaptıkça kazandıklarını ifade eden Zaimler, “Her yıl ortalama 1.3 milyar TL saha operasyonları ve yeni inovatif projeler için yatırım yapıyoruz” diye konuştu.
Yorum Yaz